Dan kada je Irvin Džonson postao „Medžik“

Dan kada je Irvin Džonson postao “Medžik”

Postoje mnogi ljubitelji sporta koji će se na pomen imena Irvina Džonsona zapitati, „čekaj ko to beše“?! Ali zato ako im kažete samo „Medžik“, svi će bez greške znati da se radi o jednom od najboljih košarkaša u istoriji igre pod obručama. I zato vas danas vodimo u dan kada je Irvin Džonson stekao nadimak po kome će ga kasnije upoznati cela planeta.
Irvin „Medžik“ Džonson je srednju školu pohađao u svom rodnom Lensingu u državi Mičigen. Išao je u gimnaziju Everet, koja je tih godina bila poznata po mnogim stvarima, ali i onoj ne tako lepoj i ne tako retkoj u Americi tih decenija, kao uglavnom „bela“ škola. Ipak, ubrzo će ta „bela“ škola širom Amerike postati mnogo poznata i to zahvaljujući jednom svom učeniku, koji nije bio bele puti kao većina ostalih učenika u školi. Gimnazija Everet tada nije važila za školu sa moćnim košarkaškim programom, ali daleko od toga da je imala loš tim. Trener gimnazijalaca iz Lensinga bio je Džordž Foks, koji je imao nameru da napravi još bolji košarkaški tim, u kojem je glavnu ulogu namenio novajliji u timu, mladom tamnoputom momku Irvinu Džonsonu. I već na prvom meču postaće jasno da nije pogrešio što je odlučio da Irvin postane predvodnik ekipe…

Irvin "Medžik" Džonson sa svojim srednjoškolskim trenerom Džordžom Foksom.
Irvin „Medžik“ Džonson sa svojim srednjoškolskim trenerom Džordžom Foksom.

U svom debitantskom meču protiv vršnjaka iz srednje škole Džekson Parksajd, šesnaestogodišnji Irvin Džonson oduševio je publiku i to igrajući na pozicijama beka, krila i centra. Na kraju susretu u kojem su navijači sa nevericom gledali bravure mladog Džonsona, on je imao učinak od 36 poena, 18 skokova i 16 asistencija! Odmah pošto je susret završen, glavni trener Džekson Parksajd srednje škole prišao je Džordžu Foksu i obratio mu se: „Imaš klinca koji će sve zaludeti. Jednog dana biće najbolji igrač sveta!“
U toj potpunoj „ludnici“ koja je nastala zbog mladog Irvina, pošto su svi shvatili o kolikom se košarkaškom talentu radi, jedan novinar iz Lensinga, imenom i prezimenom Fredi Stebli, verovao je da Džonson ima sve što je potrebno da postane velika košarkaška zvezda, osim zvučnog nadimka, pa je rešio da u sustrašnjim novinama to promeni. Razmišljao je koji bi nadimak najviše odgovarao onome što je video na parketu od Irvina Džonsona i posle kraćeg vremena odlučio je da igru mladog tamnoputog Džonsona najbolje opisuje nadimak Medžik. „Osvanulo je „Medžik“ u novinama uz moje ime. Zvučalo je dobro, atraktivno, ali je bilo i pomalo smešno. Klinac od 16 godina, pa Medžik. Osećao sam se nelagodno prema saigračima.“ – podsetio se mnogo godina kasnije Irvin „Medžik“ Džonson dana kada je dobio nadimak po kome će ga kasnije upoznati cela planeta. Iako se pojedinci nisu slagali sa tim nadimkom i smatrali ga preteranim, Fredi Stebli nije imao nameru da odustane, pa je nastavio da forsira nadimak Medžik za mladog Irvina, a ubrzo su taj nadimak kao odgovarajući prihvatili i ostali novinari, pa je uz ime Irvina Džonsona u medijima uvek išlo i ono dodatno Medžik.

Irvin "Medžik" Džonson tokom srednjoškolskih dana.
Irvin „Medžik“ Džonson tokom srednjoškolskih dana.

Potpuno očekivano, protivnički igrači nisu baš bili oduševljeni nadimkom koji je dobio Irvin Džonson, pa su često znali da grubim i „prljavim“ prekršajima krenu na „tog Medžika“, kako bi ga „malo prizemljili“ i pokazali mu da nije mnogo košarkaški iznad njih, ali to nije uopšte uzdrmalo novu mladu zvezdu. Irvin „Medžik“ Džonson je i pored velike pažnje protivnika usmerene ka njemu, iz meča u meč pružao odlične partije, potpuno opravdavajući svoj novi nadimak, pa je ubrzo za njega čuo i veći deo Amerike. Čak su i u Irvinovom rodnom kraju ubrzo zaboravili za nadimak E. J. koji je Irvin nosio celo detinjstvo, a koji potiče od njegovog imena i prezimena Earvin Johnoson, i za sve njih, kao i ostale u Americi, Irvin Džonson je bio „Medžik“.
Svi ljubitelji sporta slažu se sa ocenom da je Irvin Džonson tokom srednjoškolske karijere dobio nadimak koji je svojim „magičnim“ igrama apsolutno zaslužio da nosi tokom cele karijere. Bilo je mnogo sjajnih košarkaša kroz istoriju, bilo je i dominantnijih od njega, boljih poentera, onih koji su imali više titula… ali košarka pamti samo jednog „magičnog“ igrača, a to je momak koji je čini se bio podjednako voljen u svim krajevima sveta, legendarni Irvin „Medžik“ Džonson.

Prethodni tekstSkot Skajls – 30 asistencija na meču
Sledeći tekstLiza Lesli – Prvo zakucavanje u istoriji WNBA lige