Dan kada je Irvin Džonson postao “Medžik” - Sportska sećanja

Dan kada je Irvin Džonson postao “Medžik”

Postoje mnogi ljubitelji sporta koji će se na pomen Irvina Džonsona zapitati, „ko to beše“?! Ali zato kada im kažete samo „Medžik“, svi će bez greške znati da se radi o jednom od najboljih košarkaša u istoriji igre pod obručama. I zato vas u ovoj priči vodimo u dan kada je Irvin Džonson stekao nadimak po kome će ga kasnije upoznati cela planeta.
Irvin Džonson je išao u gimnaziju Everet u rodnom Lensingu, koja je bila uglavnom „bela“. Škola nije važila za košarkaški moćnu, ali je imala sasvim solidan tim. Trener gimnazijalaca iz Lensinga Džordž Foks naumio je da gradi ekipu oko novajlije u timu Irvina Džonsona, koji je već na svom prvom nastupu izveo pravi šou. U meču protiv Džekson Parksajd srednje škole, igrajući beka, krilo i centra Džonson je postigao 36 poena, uhvatio 18 lopti i imao 16 asistencija. Gledalište je potpuno poludelo za tim mladim tada šesnaestogodišnjem momkom, a trener gostiju je odmah posle meča prišao Irvinovom treneru Foksu i obratio mu se sledećim rečima: „Imaš klinca koji će sve zaludeti. Jednog dana biće najbolji igrač sveta.“ Trener gimnazijalaca iz Lensinga Džordž Foks naumio je da gradi ekipu oko novajlije u timu Irvina Džonsona, koji je već na svom prvom nastupu izveo pravi šou. U meču protiv Džekson Parksajd srednje škole, igrajući beka, krilo i centra Džonson je postigao 36 poena, uhvatio 18 lopti i imao 16 asistencija. Gledalište je potpuno poludelo za tim mladim tada šesnaestogodišnjem momkom.U tom „haosu“ lokalni novinar Fredi Stebli smatrao je da je novoj košarkaškoj zvezdi potreban zvučan nadimak i posle malo razmišljanja odlučio je da od tog dana za njega, a ubrzo i za njegove kolege iz svih lokalnih novina Irvin Džonson postane Medžik. „Zvučalo je dobro, atraktivno. Sutradan je osvanulo u novinama. Bilo je pomalo smešno. Klinac od 16 godina, pa Medžik. Osećao sam se nelagodno prema saigračima.“ – podsetio se mnogo godina kasnije Irvin „Medžik“ Džonson dana kada je dobio nadimak po kome će ga kasnije upoznati cela planeta.
Stebli je nastavio da forsira nadimak Medžik za mladog Irvina, a ubrzo su to prihvatili i ostali novinari. Ipak, nisu svi bili oduševljeni Džonsonovim novim nadimkom, igrači protivničkih ekipa imali su veliki izazov da tog „Medžika“ malo prizemlje, ali je mlada zvezda to spremno prihvatila. Nastavio je Irvin sa sjajnim partijama, tako da je ubrzo cela Amerika čula za „Medžika“ Džonsona! Više niko nije znao ko je E.J. (nadimak koji je Irvin nosio celo detinjstvo, a koji potiče od njegovog imena i prezimena Earvin Johnoson), ali su svi ljubitelji sporta znali za „Medžika“ i uživali u njegovim blistavim partijama.
Svi ljubitelji sporta slažu se sa ocenom da je Irvin Džonson tokom srednjoškolske karijere dobio nadimak koji je svojim „magičnim“ igrama apsolutno zaslužio da nosi tokom cele karijere. Bilo je mnogo sjajnih košarkaša kroz istoriju, bilo je i dominantnijih, poenterski boljih, onih koji su imali više titula… ali košarka pamti samo jednog „magičnog“ igrača, a to je momak koji je čini se bio podjednako voljen u svim krajevima sveta, legendarni Irvin „Medžik“ Džonson.

Author: Miloš

Share This Post On
Share This