Denis Rodman – Fenomenalna partija u trećem meču NBA finala 1989. godine

Sezona 1988/89 je bila nestvarna za “Loše momke“ iz Detroita. Te sezone Pistonsi su pobeđivali sve redom, lagano su došli do finala, a u velikom finalu su još lakše pobedili Lejkerse sa 4-0 i osvojili NBA titulu. Pored dominacije Pistonsa, navijači Detroita tu sezonu pamte i po neverovatnom napretku Denisa Rodmana, koji je te sezone po prvi put izabran u najbolju odbrambenu petorku lige, a posebno je zablistao u trećem meču NBA finala, o čemu vam danas donosimo priču.
Pistonsi su u NBA finalu 1989. godine imali vođstvo od 2-0 protiv Lejkersa, ali su znali da će treći meč u Los Anđelesu biti izezutno težak. Ipak, posao im je olakšan već posle 5 minuta, kada je „Medžik“ Džonson zbog povrede zadnje lože morao da napusti igru, što je automatksi značilo da će se napad Lejkersa zasnivati isključivo na igri pod košem. Čuvajući u najvećem delu meča Džabara i Vortija, Denis Rodman je svojom igrom u odbrani bio najzaslužniji za trijumf Pistonsa. Bilo je neverovatno videti kako u odlučujućim trenucima utakmice, Džejms Vorti i Karim Abdul Džabar u igri leđima od koša prosto ne mogu ni da “pomere” Rodmana, koji je fizički bio dosta slabiji od njih. Zbog Denisove sjajne odbrane njih dvojica su se vrlo često odlučivala za nerezonske šuteve, što je na kraju i koštalo Lejkerse trijumfa u tom meču. Njihove promašaje “Crv” je redovno skupljao, pa je zbog 19 skokova, 12 poena i pre svega perfektne igre u odbrani dobio priznanje za igrača meča (Detroit je na kraju slavio sa 114:110), iako se može reći da tih godina ni na jednom meču u timu “Bad boysa” iz Detroita nije bilo slabe tačke.I igrali su Vorti i Džabar sjajno, predvodili su “Jezeraše” postigavši kombinovano 50 poena. Verovatno bi postigli još dosta poena da u tom meču za protivnika nisu imali legendarnog “Crva” Denisa Rodmana, koji je odigrao možda i partiju karijere. Uprkos velikim bolovima u leđima i sjajnim protivnicima, koji su dugo godina bili najbolji centarski par lige, Denis Rodman je pružio neverovatnu partiju i to što je još interesantnije, na oba kraja terena. Ako su njegovih impozantnih 19 skokova na meču i bili negde očekivani, iako su često te lopte osvojene u borbi sa brojnijim i višim protivnicima na način da su se mnogi gledaoci zapitali kako, šta tek reći za Denisovih 12 poena, koji su došli totalno neočikavano, jer je “Crv” tokom cele karijere važio za igrača koji vrlo često nije ni želeo da šutira na koš. Ipak, u Los Anđelesu u trenucima kada je najviše ekipi trebalo i kada su Pistonsi bili u zaostatku, Rodman je poenima držao svoj tim u igri. Međutim, ono što ne piše u statistici, a što se možda najviše pamti sa tog meča, jeste Rodmanova partija u defanzivi.
Čuvajući u najvećem delu meča Džabara i Vortija, Denis Rodman je svojom igrom u odbrani bio najzaslužniji za trijumf Pistonsa. Bilo je neverovatno videti kako u odlučujućim trenucima utakmice, Džejms Vorti i Karim Abdul Džabar u igri leđima od koša prosto ne mogu ni da “pomere” Rodmana, koji je fizički bio dosta slabiji od njih. Zbog Denisove sjajne odbrane njih dvojica su se vrlo često odlučivala za nerezonske šuteve, što je na kraju i koštalo Lejkerse trijumfa u tom meču. Njihove promašaje “Crv” je redovno skupljao, pa je zbog 19 skokova, 12 poena i pre svega perfektne igre u odbrani dobio priznanje za igrača meča (Detroit je na kraju slavio sa 114:110), iako se može reći da tih godina ni na jednom meču u timu “Bad boysa” iz Detroita nije bilo slabe tačke.
Podsetite se jedne od najboljih partija u karijeri Denisa Rodmana i meča u Los Anđelesa u kome je zabeležio 12 poena, 19 skokova, ali i odradio mnogo neverovatnog posla u odbrani, koji se ne može izmeriti statistikom.

Author: Miloš

Share This Post On
Share This