Dijego Maradona – Beg najboljoj odbrani

Dijego Maradona – Beg najboljoj odbrani
Dijego Maradona – Beg najboljoj odbrani
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Dovoljno je reći da pre Maradoninog dolaska u Napulj 1984. godine, niti jedan tim sa juga Italije nije osvojio Seriju A. Sezone 1986/87, Napoli je uzeo duplu krunu. Sledeće sezone završili su na drugom mestu, a Dijego je bio prvi strelac lige. Uzeli su još i UEFA kup 1989. godine i takođe ponovo bili prvi u ligi… ovo su samo neki od razloga zašto je u Napulju Maradona nešto nalik božanstvu. Pored uspeha koje je klub nizao na čelu sa Maradonom, publika je posebno uživala kada je “ponižavao” timove sa “bogatog severa”.
Tih godina Milan je imao jednu od najboljih odbrana u istoriji fudbala. Linija Barezi, Maldini, Tasoti, Kostakurta bila je zaista impresivna. Sezone 1988/89 Milan je primio na 34 utakmice primio svega 25 golova, a zabeležio je i najduži niz bez poraza od 21 utakmice. Ipak to mu nije bilo dovoljno da stigne do Skudeta, ispred njih na prvom mestu bio je Inter, a na drugom Napoli. Upravo od njih doziveli su težak poraz 27. novembra 1988. godine na “San Paolo” stadionu u kome je viđena genijalnost Dijega Maradone protiv jedne od najtvrđih odbrana lige.

Napoli i Milan igrali su legendaran meč na stadionu "San Paolo" u novembru 1988. godine.
Napoli i Milan igrali su legendaran meč na stadionu „San Paolo“ u novembru 1988. godine.

Milanova odbrana bila je veoma dobro uigrana, držali su disciplinovano liniju koja je nekad izlazila veoma visoko, što je napadačkom delu protivničke ekipe zadavalo dosta muka, jer bi svaki pokušaj dodavanja lopte ka špicevima završavao podizanjem zastavice linijskog sudije. Ukoliko bi neki pas i prošao golman Gali dobro bi pratio situaciju i svojim istrčavanjem otklonio bi potencijalnu opasnost. Ofsajd zamka bila je jedan od zaštitnih znakova ekipe koju je tada sa klupe predvodio Arigo Saki.
“San Paolo” bio je pun, preko 65.000 ljudi došlo je da vidi kako će Maradona, Kareka, Ferara i ostatak ekipe da isprati Milaneze sa 4 gola u mreži. Ipak, Milan je bio tvrd orah. Slomiti jednu od najboljih odbrana svih vremena nije bilo ni malo lako. Iako je Napoli napadao svim silama često je bio zaustavljan ofsajd zamkama i taktičkim genijalnostima odbrane “Rosonera”. Sve dok pred kraj prvog poluvremena Maradona nije „zbrojio dva i dva“ i shvatio kako treba da igra protiv najboljih. Igrao se 42. minut kada je Napoli, pomalo defanzivno orjentisan, poveo jednu polukontru. Dijego Maradona je dobio loptu na polovini terena koji je pripadao domaćima, a onda malo zastao i pogledao oko sebe, pa loptu prosledio na levu stranu, ali nije odmah počeo da trči u napad. Mudro je zastao i sačekao da isprati akciju. Da li je ovo bio njegov nepogrešivi golgeterski njuh, ili taktika trenera Bjankija, tek urodilo je plodom. Iako je akcija trajala nekoliko desetina sekundi u napadu Napolija, Maradona jedva da je prešao centar terena, ali onda jedna povratna lopta Kareke do Fanćinija, još jedan pas unazad i Dijego Maradona uključuje “mlazni pogon”. Dok lopta leti u prazno ka golu Milana, vojnički disciplinovana odbrana Milana izlazi visoko kako bi napravila još jednu ofsajd zamku, ali Maradona brzinom munje utrčava sa centra igrališta i ostaje sam kao duh gotovo na celoj polovini terena Milana. Gali je već zakasnio, blizu je lopte, ali se premišlja i ne stiže da dođe do nje. Maradona stiže, ne čeka da ona padne na zemlju već je snažno zahvata glavom, lobuje golmana Milana i postiže gol za vođstvo Napolitanaca.

Dijego Maradona postigao je gol posle fantastične akcije na susretu protiv Milana.
Dijego Maradona postigao je gol posle fantastične akcije na susretu protiv Milana.

Jedna od najboljih odbrana svih vremena izgledala je tako smešno, tako nemoćno, pred genijalnom akcijom tima iz Napulja i nemilosrdnim Dijegom. Bila je to lekcija iz udžbenika-kako izbeći ofsajd zamku. Ceo stadion po ko zna koji put skandirao je ime i prezime najboljeg fudbalera Argentine, a Dijego Maradona im je uzvraćao genijalnim golovima poput ovog.
Milan je do kraja utakmice primio još 3 komada i nekako uspeo da postigne jedan, ali akcija iz prvog poluvremena i gol Maradone ostali su upamćeni za sva vremena.
Podsetite se kako je sve izgledalo.

Prethodni tekst„Ako platiš ideš na Svetsko prvenstvo“
Sledeći tekst„Najluđi“ rukometni gol?!