Divčeva spektakularna blokada na Brajantu i Kobijeva „mala osveta“

U leto 1996. godine Los Anđeles Lejkersi su odlučili da trejduju u Šarlot Hornetse u tom trenutku možda i svog najboljeg igrača Vlade Divca, u zamenu za tada još maloletnog Kobija Brajanta. Bio je to potez koji mnogima nije bio baš najjasniji, jer se činilo da su „Jezeraši“ dali svog najboljeg igrača za nekog klinca od koga je veliko pitanje šta će biti, ali se ubrzo ispostavilo da franšiza iz Los Anđelesa nije pogrešila.
Na Divčevo mesto je stigao Šekil O’Nil, a Kobi Brajant je izrastao u jednog od najboljih košarkaša u istoriji i momka koji će doneti mnogo radosti Lejkersima. Ispostaviće se da je to i po Divca, koji je u startu bio vrlo nezadovaljan tim trejdom, bio odličan potez, jer je Vlade posle odlaska iz Lejkersa imao odličnu NBA karijeru. Ipak, taj trejd je doprineo da se uvek sa posebnim interesovanjem prate mečevi u kojima se jedan naspram drugog nađu Divac i Brajant, a tako je bilo i 20. decembra 1997. godine, kada su u Šarlotu gostovali Lejkersi.

U leto 1996. godine Los Anđeles Lejkersi poslali su u Šarlot Vlade Divca u zamenu za Kobija Brajanta.
U leto 1996. godine Los Anđeles Lejkersi poslali su u Šarlot Vlade Divca u zamenu za Kobija Brajanta.

Gosti su predvođeni Nikom Van Ekselom slavili u meču sa 109:100, a kod domaćih se pored najefikasnijeg Glena Rajsa posebno istakao Vlade Divac, koji je meč završio sa 17 poena i 18 skokova. Ipak, sa tog susreta se mnogo više od velikog broja poena i skokova, pamti jedna blokada Vlade Divca i to kako su mediji tih godina pisali na za Divca zbog trejda vrlo omraženom Kobiju Brajantu.
Igrala se treća četvrtina duela, Nik Van Eksel je oduzeo jednu loptu domaćinima i povukao kontru svog tima. Bili su gosti u situaciji 3 na 2 kada se Nik odlučio da uposli Kobija Brajanta, koji je odmah krenuo na zakucavanje, iako se ispred njega pod košem Šarlota nalazio Vlade Divac. To što se pred njim nalazio srpski centar, samo je dodatno motivisalo Brajanta da proba da stavi „na poster“ centra za koga je trejdovan i tako bar na trenutak pokaže mnogima da Lejkersi nisu pogrešili kada su poslali Divca u zamenu za njega.

Na Divčevo mesto je stigao Šekil O'Nil, a Kobi Brajant je izrastao u jednog od najboljih košarkaša u istoriji i momka koji će doneti mnogo radosti Lejkersima.
Kobi Brajant na predstavljanju u Los Anđelesu.

Ipak, iako je Brajant odlično skočio, Divac je to učinio još bolje i sjajnom rampom „skida“ Kobija sa zakucavanja. Bio je to potez koji je oduševio publiku u Šarlotu, koji će kasnije završiti među 10 najboljih u NBA ligi za tu nedelju, ali i koji nije mnogo uzdrmao Brajanta. Iako je na trenutak odmahivao glavom, kao da je želeo da kaže da je bio fauliran, samo nekoliko sekundi kasnije Kobi kažnjava nešto slabiju odbranu domaćina i postiže trojku. Na taj način se Brajant bar malo „osvetio“ Divcu za rampu, a svoju trojku je proslavio uz osmeh i „trash talk“ sa Divcem, koji je bio vrlo opušten i koji je bio potpuno suprotan od onoga što su mediji pisali tih dana.
Kako je izgledala „banana“ Vlade Divca na Kobiju Brajanta, koja je uz dve blokade Džordanu u NBA finalu možda i najatraktivnija u karijeri srpske košarkaške legende, ali i „mala osveta“ Kobija Brajanta, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

loading…

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This