Dominator – Dominik Hašek

Dominik Dominator Hašek je počeo NHL karijeru u Bafalo Sejbersima, gde mu je 2011. godine data čast da podbaci pak
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

San svakog klinca kada stane na led ispred gola je da postane on. Pored evropske karijere, ostvario je velike uspehe i u NHL-u braneći za Čikago, Bafalo i Detroit. Kao član Red Vingsa okitio se sa dve titule NHL šampiona. Dominik Hašek legendarni Češki golman koji je sa Detroitom osvojio dva puta stenli kup trofejZahvaljujući Dominiku Hašeku i njegovim sjajnim odbranama u najjačoj ligi na svetu, mnogi čuvari mreže iz Evrope su dobili šansu da brane u NHL-u.
Hašek je debitovao u prvenstvu Čehoslovačke za Pardubice kao 16-godišnjak, postavši tako najmlađi igrač koji je ikada zaigrao u nekoj profesionalnoj hokejaškoj ligi. U Pardubicama je igrao devet sezona, jednu u Dukli a zanimljivo je da posle dve titule šampiona svoje zemlje popularni Dominator (nadimak je dobio zbog sjajnih odbrana) odlazi u Indijanapolis Ajs, tim iz razvojne IHL lige. Posle dve godine igranja u Indijanapolisu, dobija šansu u Čikago Blekhoksima. Posle dve godine i poraza u finalu od Lemjuovih Pitsburg Pingvinsa, Čeh odlazi u Bafalo, gde je njegovu karijeru obeležilo, pored dobrih odbrana i nekoliko sukoba sa Tedom Nolanom, trenerom ekipe. Odlazak u Detroit 2001. u zamenu za Kozlova i pravo prvog pika na draftu donelo je Hašeku Stenli Kup. U sjajnoj generaciji sa kapitenom Stivom Ajzermanom, Krila su u finalu trijumfovala nad Karolinom. Otišao je Dominator iz Detroita u Otavu, ali se kasnije vratio u Red Vingse i sa njima došao 2008. do svog drugog Stenli Kup trofeja.

Penzionisao se 2009. godine, ali ubrzo je promenio odluku i otišao u rodne Pardubice sa kojima je osvojio titulu šampiona Češke. Karijeru je završio sa 47 godina igrajući u KHL-u za Moskovski Spartak.
Dominik Hašek je predvodio česku reprezentaciju do jedinog zlata na Zimskim Olimpijskim IgramaVrhunac karijere Dominik Hašek je doživeo na ZOI u Naganu 1998. godine kada je predvodio reprezentaciju Česke do prve a do sada i jedine Olimpijske zlatne medalje u hokeju na ledu. Briljirao je Dominator na tim Igrama, na celom hokejaškom turniru primio je samo 6 golova, od toga samo 2 u eliminacionim utakmicama. Posebno je bio fenomenalan u završnici, prvo je u polufinalnom meču sa Kanadom odbranio u dramatičnoj penal završnici Kanađanima svih 5 penala i tako odveo svoju reprezentaciju u finale, da bi potom u finalu ostavio Ruse na nuli, odbranivši im preko 20 šuteva i time vodivši Čehe do pobede od 1 : 0.

Sjajne partije donele su mu nagradu za najboljeg golmana Olimpijskog turnira. Sa reprezentacijom svoje zemlje osvojio je i bronzanu medalju na ZOI u Torinu 2006. i jednu srebrnu i tri bronzane medalje na svetskim prvenstvima.
U karijeri je šest puta dobio nagradu Vezina Trophy za najboljeg golmana NHL lige (1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2001), a dva puta Hart Memorial Trophy za najkorisnijeg igrača lige (MVP). Hart trofej je najstarija i najprestižnija individualna nagrada u hokeju. Pet puta je bio izabran u Ol star tim lige (1994, 1995, 1997 1998, 1999), a isto toliko puta je učestvovao i na Ol star utakmicama (1996, 1997, 1998, 1999, 2000). Uz to je i tri puta bio najbolji golman na svetskim prvenstvima, 5 puta je izabran za hokejaša godine u Češkoj, 3 puta za sportistu godine u svojoj zemlji a izabran je i za najboljeg Češkog hokejaša svih vremena. Primljen je i u hokejašku kuću slavnih 2014. godine, jedan od najboljih ako ne i najbolji hokejaški golman svih vremena Dominik „Dominator“ Hašek.

Prethodni tekstRedži Miler – 8 poena za 9 sekundi
Sledeći tekstEl Grande – Nikola Grbić