Egipat na Evropskom Košarkaškom Tronu

Košarkaši Egipta šampioni Evrope 1949. godine.

Najslabije košarkašo Evropsko prvenstvo u istoriji održano je 1949. godine a kada malo bolje pogledamo reprezentacije koje su nastupale, teško ga i možemo nazvati evropskim. Geopolitika očigleno nije bila ključan faktor na prvim prvenstvima Evrope u košarci, te su na njima nastupale i države sa drugih kontinenata (Liban , Egipat, Sirija).
Košarkaši Egipta šampioni Evrope 1949. godine.Prva vanevropska zemlja koja je osvojila medalju na jednom EP u košarci bila je Egipat. Na Eurobasketu održanom u Čehoslovačkoj 1947, Egipćani su se okitili bronzanom medaljom. Prema tadašnjim pravilima, domaćin prvenstva Evrope 1949. godine trebao je da bude aktuelni šampion, Sovjetski Savez, ali su Sovjeti odbili organizaciju prvenstva i time napravili Fibi velike probleme. Drugoplasirana Čehoslovačka je organizovala prethodno prvenstvo, tako da je pao dogovor da organizator Evropskog prvenstva 1949. godine bude trećeplasirani sa poslednjeg šampionata, Egipat. Odmah pošto je određen domaćin šampionata, pojavili su se veliki problemi sa dolaskom evropskih reprezentacija u Egipat. Afrička država nije odgovarala većini evropskih zemalja, tako da su evropske košarkaške sile odbile da putuju na EP u Kairo, što je dovelo do toga da se u Egiptu nađu samo četiri evropske reprezentacije. U nedostatku drugog rešenja, Fiba je u posljednjem trenutku pozivnice za učešće na EP uputila Siriji i Libanu, tako da je time kompletiran spisak učesnika “evropskog” prvenstva 1949. godine.
Od evropskih reprezentacija, u Kairo je doputovala solidna Francuska, debitanti Turska i Grčka uz do tad nezapažene Holanđane. Sedam reprezentacija igralo je u jednoj grupi po liga sistemu, svako sa svakim. U oslabljenoj konkurenciji potpuno su dominirali Egipat i Francuska a njihov međusobni duel u poslednjem kolu odlučio je šampiona. Egipat je slavio u tom meču sa 57 : 36 i na taj način sa svih šest pobeda i ukupnom koš razlikom +130 osvojio dominantno titulu šampiona Evrope!? Srebro je pripalo Francuzima a bronza Grcima. Titulu najboljeg igrača prvenstva, osvojio je Turčin Ozturk, koji je postizao za to vreme nestvarnih 20 poena po meču.
Neverovatno zvuči, ali pisaće u svim sportskim almanasima da je košarkaška reprezentacija Egipta sportski tim koji ima titule šampiona dva različita kontinenta, Evrope i Afrike.

Prethodni tekstPredrag Mijatović – „Prečka se još uvek trese“
Sledeći tekstNajveći Nigerijski golgeter svih vremena – Rašidi Jekini