Epski gol Dragana Mancea QPR-u

Epski gol Dragana Mancea QPR-u

Dvomeč između Kvins Park Rendžersa i Partizana iz 1984. godine ušao je u istoriju kupa UEFA, kao najveći preokret u postojanju ovog takmičenja. U Londonu je bilo 6:2 za Rendžere a u Beogradu 4:0 za crno-bele. Međutim, prva asocijacija na ovu sjajnu utakmicu većini navijača je pogodak nezaboravnog Dragana Mancea, u prvoj utakmici, kada je svojim topovskim udarcem utišao londonsku publiku.
Rezultat je u tom trenutku bio 1:1. Ništa nije slutilo da će Partizan na kraju doživeti katastrofu, naročito posle akcije koja je počela od gola Čuveno radovanje partizanove devetke, klizanje na kolenima sa podignutim rukama.Beograđana, jednom bekovskom loptom u dubinu. Posle nekoliko skokova i udaraca lopte glavama, ona dolazi do Smajića koji prvo kratko pogledom traži Mancea, a onda mu upućuje jednu visoku ali milimetarski tačnu loptu. Zemunski šmeker čini se nije primio loptu kako je želeo, dok će neki će reći da je upravo takav prijem hteo da izvede. Bilo kako bilo, lopta je odskočila i malo pobegla Manceu, ali ju je on sa tri brza i krupna koraka sustigao i kao iz topa desnom nogom uputio ka golu sa nekih 25 do 30 metara. Bio je to šut koji se retko viđa. Sjajna parabola. O silini i preciznosti najbolje govori to da je golman takoreći bio na lopti, ali je ona ispod prečke završila u mreži. 2:1 za beogradske crno-bele! A onda ono po čemu je Mance mnogima ostao u sećanju… čuveno radovanje partizanove devetke, klizanje na kolenima sa podignutim rukama. Na kraju utakmice na semaforu je stajalo 6:2, ali u revanšu, Mance postiže dva gola, Partizan pobeđuje 4:0 i prolazi u sledeći krug.
U dresu Partizana Dragan Mance je, do tragične saobraćajne nesreće 3. Septembra 1985. godine, odigrao 262 utakmice i postigao 145 golova. Dragan Mance je živeo za njih i mnogi su bili prelepi, ali ovaj protiv londonskih “Rendžera” čini se da je obeležio prekratku karijeru “gospodara juga i navijačke duše” kako su “Grobari” od milošte zvali svoju legendu.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On
Share This