Epski gol Dragana Mancea QPR-u

Dvomeč između Kvins Park Rendžersa i Partizana iz 1984. godine ušao je u istoriju kupa UEFA po najvećem preokretu u postojanju ovog takmičenja. U Londonu je bilo 6:2 za Rendžere, a u Beogradu 4:0 za „Crno-bele“. Međutim, prva asocijacija na ovu sjajnu utakmicu većini navijača je pogodak nezaboravnog Dragana Mancea, u prvoj utakmici, kada je svojim „topovskim udarcem“ utišao publiku u Londonu.
Rezultat je u tom trenutku bio 1:1. Ništa nije slutilo da će Partizan na kraju doživeti katastrofu, naročito posle akcije koja je počela od gola Beograđana, jednom bekovskom loptom u dubinu. Posle nekoliko skokova i udaraca lopte glavama, ona dolazi do Smajića koji prvo kratko pogledom traži Mancea, a onda mu upućuje jednu visoku, ali milimetarski preciznu loptu.

Dragan Mance - Čuvena proslava gola
Dragan Mance – Čuvena proslava gola.

Zemunski šmeker čini se nije primio loptu kako je želeo, dok će neki drugi reći da je upravo takav prijem lopte i hteo da izvede. Bilo kako bilo, lopta je odskočila i malo pobegla Manceu, ali ju je on sa tri brza i krupna koraka sustigao i kao iz topa desnom nogom uputio ka golu sa nekih 25 do 30 metara. Bio je to šut koji se retko viđa. Sjajna parabola. O silini i preciznosti najbolje govori to da je golman takoreći bio na lopti, ali je ona ispod prečke završila u mreži. 2:1 za beogradske „Crno-bele“! A onda ono po čemu je Dragan Mance mnogima ostao u sećanju… čuveno radovanje devetke Partizana, klizanje na kolenima sa podignutim rukama. Na kraju utakmice na semaforu je stajalo 6:2, ali u revanšu, Mance postiže dva gola, Partizan pobeđuje 4:0 i prolazi u sledeći krug.
U dresu Partizana Dragan Mance je, do tragične saobraćajne nesreće 3. septembra 1985. godine, odigrao 262 utakmice i postigao 145 golova. Dragan Mance je živeo za njih i mnogi su bili prelepi, ali ovaj protiv londonskih “Rendžera” čini se da je obeležio prekratku karijeru “gospodara juga i navijačke duše” kako su “Grobari” od milošte zvali svoju legendu.

loading…

Author: Miloš

Share This Post On
Share This