Fanđova vožnja karijere

Fanđova vožnja karijere
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U avgustu 1957. godine se održala jedna od najvećih trka u istoriji formule 1. Bila je to šesta trka u sezoni na stazi Nirburgring u Nemačkoj. Legendarni “El Maestro“ Huan Manuel Fanđo je imao pol poziciju i da bi obezbedio svoju 5. titulu tri trke pre kraja šampionata, bilo mu je potrebno da pobedi na trci, a da njegov glavni konkurent Luiđi Muso bude plasiran bar 3 mesta iza njega. Fanđo je krenuo da vozi neverovatno, u narednih 9 krugova je 7 puta postavljao najbrži krug na trci, a u nekim krugovima je čak bio brži i više od 15 sekundi od vodećeg dvojca. Na početku pretposlednjeg kruga (vozila se ukupno 22 kruga) je uspeo da dostigne, a odmah i prestigne drugoplasiranog Kolinsa, da bi na kraju tog istog kruga u spektularnom preticanju u kome mu je desna strana bolida bila na stazi, a leva na travnjaku uspeo da prestigne i Hotorna. Sačuvao je prvo mesto do kraja trke i pobedio, a pošto je Muso završio na četvrtom mestu tom pobedom je obezbedio sebi petu titulu.I vodio je Fanđo na startu te trke, ali posle greške u boksu i katastrofalno odrađenog pit stopa u trinaestom krugu (Fanđo je za tu trku spremio taktiku sa manje goriva i mekim gumama koja je značila da će sigurno morati ići na promenu guma i dolivanje goriva, za razliku od njegovih konkurenata), Fanđo se našao na trećem mestu, 50 sekundi iza vodećeg dvojca iz Ferarija Hotorn – Kolins.
Tada je Fanđo krenuo da vozi neverovatno, u narednih 9 krugova je 7 puta postavljao najbrži krug na trci, a u nekim krugovima je čak bio brži i više od 15 sekundi od vodećeg dvojca. Na početku pretposlednjeg kruga (vozila se ukupno 22 kruga) je uspeo da dostigne, a odmah i prestigne drugoplasiranog Kolinsa, da bi na kraju tog istog kruga u spektularnom preticanju u kome mu je desna strana bolida bila na stazi, a leva na travnjaku uspeo da prestigne i Hotorna. Sačuvao je prvo mesto do kraja trke i pobedio, a pošto je Muso završio na četvrtom mestu tom pobedom je obezbedio sebi petu titulu.
Posle trke Fanđo je izjavio da nikad pre nije vozio tako brzo i da je siguran da neće nikad biti u stanju da ponovi tako dobru i brzu vožnju. Kako je izgledala Fanđova spektakularn vožnja te davne 1957. godine na stazi Nirburgring možete pogledati u videu koji je ispred vas.

Prethodni tekstMontojino spektakularno preticanje Šumahera
Sledeći tekstDragutin Topić – Let u Splitu za evropsku krunu