Franc Bekenbauer – Genijalnost iz slobodnjaka

Franc Bekenbauer - Genijalnost iz slobodnjaka
Franc Bekenbauer - Genijalnost iz slobodnjaka
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Bez dileme Franc Bekenbauer jedan je od najboljih fudbalera u istoriji ove igre. Iako je nastupao davno i danas se njegovo ime izgovara sa velikim poštovanjem. Gotovo celu karijeru proveo je u Bajernu iz Minhena i u sezonama od 1964. do 1977. godine na 427 utakmica postigao je ukupno 60 golova. Osvojio je gotovo sve što jedan fudbaler može da osvoji u klupskoj i reprezentativnoj karijeri. U svojoj „vitrini“ ima tri trofeja Kupa Šampiona, po jedan trofej Evropskog i Svetskog prvaka, četiri Bundes lige, isto toliko Kupova Nemačke i čak dve zlatne lopte.

Franc Bekenbauer je postigao fenomenalan gol iz slobodnog udarca

Danas se vraćamo u davnu 1974. godinu, tačnije 30. mart. Duizburg je na svom terenu tada dočekao prejaku ekipu Bajerna. Kapacitet stadiona bio je mali da primi sve one koji su želeli da vide majstore fudbala koji tog dana gostuju. Bajern je poveo već posle 22. minuta igre. I to golom kakav se veoma retko viđa. Nakon faula koji je napravljen nad gostujućim fudbalerom, loptu je na dvadesetak metara postavio niko drugi do Franc Bekenbauer. Jedan od najelegantnijih fudbalera po stilu igre postavio je loptu na dvadesetak metara od gola domaćeg golmana Lindersa. Popularni „Kajzer Franc“ uhvatio je kratak zalet. Potom je uradio nešto što niko nije očekivao…

Franc Bekenbauer je bio veliki fudbalski majstor.
Franc Bekenbauer je bio veliki fudbalski majstor.

Bekenbauer je loptu udario spoljnim delom stopala, tako da je ona posle popularnog „suvog lista“ preletela živi zid i uletela u mrežu. Gledaoci su imali utisak da je izvedena „Panenka“ iz slobodnog udarca, pa je cela situacija izgledala fenomenalno za oko. Postići gol iz slobodnjaka nikad nije bio lak zadatak, a na ovaj način mogli su samo majstori kakav je bio Bekenbauer. Iako su posle njega pogađali još i Miler, Henes i Švarcenbek za ubedljivih 0:4, Francov gol ostao je urezan u sećanja i mnogo godina kasnije.

Samo jedna mrlja u sportskoj karijeri

Bekenbauer je bio toliko dobar u fudbalu da je sa reprezentacijom Nemačke bio prvak sveta i kao igrač i kao trener. Da nije bilo  mrlje u karijeri kada je optužen za pranje novca prilikom organizacije Svetskog prvenstva 2006. godine bio bi jedan od besprekornih fudbalera. Ipak, i za tu situaciju istraga je okončana 2020. godine zbog zastarelosti.
Podsetite se kako je izgledao jedan od najlepših golova iz slobodnih udaraca koji je pre mnogo godina postigao Franc Bekenbauer. Taj gol se i danas prepričava zbog svoje originalnosti i težine da se izvede.

Prethodni tekstKada su „čarobnjaci“ igrali košarku
Sledeći tekstKada je Filipo Lanca „odglumio“ Vladimira Grbića