Francuski biciklistički kralj – Bernar Ino

Legendarni Francuski biciklista Bernar Ino
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Bernar Ino je jedan od najuspešnijih biciklista svih vremena. Treći je biciklista koji je uspeo da pobedi pet puta na Tur de Fransu i poslednji Francuz kome je pošlo za rukom da pobedi na trci koja je ponos Francuza. Jedan je od pet biciklista koji su osvojili sve tri trke velikog tura: Tur De Frans, Điro Di Italija i Vuelta Espanja a uz Alberto Kontadora je jedini koji je slavio na svakoj bar u dva navrata.
Bernar Ino na podijumu Tur De Fransa.Bernar Ino je profesionalnim biciklizmom počeo da se bavi 1975. godine. Već 1977. godine je imao nekoliko važnih trijumfa u jednodnevnim trkama, da bi potpuno zablistao sledeće godine. 1978. godine je prvo zablistao na Vuelti, koju osvaja u velikom stilu, da bi potom uspeo da dođe i do pobede na Tur De Fransu posle velike borbe sa Jupom Zetemelkom. Posle pobede na Turu, mediji u njegovoj zemlji su ga proglasili za novog velikog Francuskog biciklistu a on je te hvalospeve opravdao i sledeće godine, kada je ponovo slavio na trci kroz Francusku. Pripremao se 1980. godine Ino za napad na biciklističku “tripl krunu” (pobede na Turu, Điru i Svetskom Prvenstvu), ali iako je slavio na Điru, povreda ga je sprečila da pobedi na Turu. Bio je prinuđen da se povuče sa Tura zbog povrede kolena, iako je bio u žutoj majici. Ipak, vratio se kasnije te godine i osvojio zlato na Svetskom Prvenstvu u drumskoj vožnji. Koliko je bio spreman te 1980. godine, možda najbolje pokazuje jednodnevi Belgijski klasik, Lijež – Bastenž – Lijež, na kome je Ino po snegu, od starta bio u solo begu i na kraju trijumfovao sa 10 minuta prednosti u odnosu na drugoplasiranog.
Bernar Ino - Dominacija na Tur De Fransu 1983. godine i pored očigledne povrede oka.Nastavio je da dominira Ino svetskim biciklizmom i sledećih godina, 1981. i 1982. Osvaja Tur De Frans a 1982. godine je tituli sa Tura, dodao i pobedu na trci kroz Italiju. 1983. godine pobeđuje ponovo na Vuelti, čime je postao prvi biciklista koji je uspeo da pobedi bar dva puta na svakoj od tri najveće trke u ovom sportu. Te godine, kada je možda bio u formi života, počeo je da ima sve veće problem sa kolenima, pa je zbog toga bio prinuđen da se povuče sa svih ostalih trka u sezoni. Činilo se za mnoge da je to kraj karijere Bernar Inoa, da se nikad neće vratiti na pređašnji nivo, ali on ih je posle dosta slabe 1984, sve demantovao 1985. godine. Iako sa vidnom povredom oka, Ino u velikom stilu trijumfije na trkama kroz Francusku i Italiju i tako na najbolji način stavlja tačku na svoju blistavu karijeru.
Imao je preko 200 pobeda na Pro Turu, ne postoji iole bitnija trka na kojoj nije slavio. Oborio je dosta rekorda a mnogi od tih rekorda su na snazi i danas. Najbolji je Francuski biciklista u istoriji i uz Edi Merksa najveći svetski biciklista svih vremena, Legendarni Bernar Ino.

Prethodni tekstDorando Pjetri – Poslastičar koji nije postao šampion, a trebao je
Sledeći tekstVrhunski golman i šoumen – Petar Borota