Francuski Maestro – Antoan Rigodo

Jedan je od najboljih francuskih košarkaša svih vremena i uz Jan Bonata prvi francuski košarkaški superstar. Antoan Rigodo je karijeru započeo u rodnom Šoleu, gde je igrao za istoimenog prvoligaša. Posle 8 profesionalnih sezona u kojim je 4 puta uzastopno (1991-1994) bio MVP francuskog prvenstva, ali u kojima zbog ne baš kvalitetnih saigrača nije osvojio niti jedan trofej, odlučio se da napusti Šole i pređe u najbolji francuski tim u tom trenutku, Po Ortez. Najuspešniji period u karijeri Antoan Rigodo je imao u dresu Bolonjskog KinderaVeć u prvoj sezoni sa Ortezom, Rigodo osvaja francusko prvenstvo i ponovo titulu najkorisnijeg igrača lige. Već tada je bilo jasno da je svojim kvalitetom prerastao francusku ligu, pa je vrlo brzo usledio rastanak sa Ortezom i prelazak u najbolji tim Evrope u tom trenutku, Kinder iz Bolonje.
Već u prvoj sezoni evropskog “Dream Team-a” kako su mnogi tad nazivali tim iz Bolonje, Kinder dominantnom igrom osvaja titulu šampiona Italije i Evrope. U sjajnoj generaciji tima iz Bolonje, koju su predvodili Predrag „Saša“ Danilović i Zoran Savić na terenu, a Etore Mesina na klupi, Antoan Rigodo je imao ulogu glavnog šutera. Njegov posao je bio isključivo da pogađa šuteve sa distance i on je to radio maestralno. Vrlo često su protivnički igrači imali utisak, da svaki šut Rigodoa prođe kroz obruč. U Kinderu se Rigodo zadržao do 2003. godine, osvojio je još 3 Kupa Italije, jednu titulu italijanskog i jednu titulu evropskog šampiona. Sa nekim novim klincima, koje su predvodili Manu Đinobili, Matijaž Smodiš i Marko Jarić, Kinder je 2001. godini osvojio novu titulu evropskog šampiona, u prvoj ULEB Evroligi. Jedna od glavnih uloga u finalnoj seriji sa Tau Keramikom pripala je Rigodou, koji je svojim pogodcima u šutu za 3 poena izluđivao Baskijce. Posle šest uspešnih sezona u Bolonji, 2003. godine Rigodo napušta italijanski tim i odlučuje da se oproba u NBA ligi, u timu Dalas Maveriksa.
Iako je u SAD i tim Dalas Maveriksa ispraćen kao velika zvezda i čovek zaslužan za velike uspehe Kindera, Antoan Rigodo je napustio Teksas posle samo 6 meseci. Za taj vremenski period odigrao je samo 11 utakmica (prosečno 8 minuta). Antoan Rigodo je jedno kratko vreme nastupao u NBA ligi za Dalas MaveriksaTokom sezone sa Mevsima, bilo je primetno da Rigodo nikako ne uspeva da se privikne na napadačke šeme trenera Dalasa Dona Nelsona. I pored zagarantovanog ugovora za sledeću sezone, Rigodo odlučuje da napusti Dalas i da se vrati u Evropu, u ekipu Pamese iz Valensije. Posle 3 godine u Pamesi, u kojima je imao puno problema sa povredama, Rigodo je odlučio da završi karijeru. Poslednje takmičenje na kojem je nastupao, bilo je EP u Beogradu, gde je sa Francuskom reprezentacijom osvojio bronzanu medalju. Dugo se dvoumio šta da radi, da li da odigra još jednu sezonu ili ne, ali je posle istorijskog uspeha reprezentacije Francuske u Beogradu „prelomio“ i odlučio da stavi tačku na svoju sjajnu igračku karijeru.
Jedan od najbitnijih trenutaka u karijeri Antoana Rigodoa su sigurno Olimpijske igre u Sidneju 2000. godine, kada je predvodio mnogi će reći slabašnu reprezentaciju Francuske do olimpijskog srebra. Briljirao je Rigodo na tom turniru i doneo francuskoj medalju sa olimpijskog turnira u košarci posle 52 godine. Sledeće godine pred EP u Turskoj odlučio je da se povuče iz nacionalnog tima, ali se vratio u reprezentaciju za prvenstvo Evrope u Srbiji i Crnoj Gori i nije pogrešio, na pravi način se oprostio od nacionalnog tima, ali i košarke.
Sigurno jedan od najboljih evropskih šutera svih vremena, Francuski “Maestro” kako su ga tokom karijere zvali, legendarni Antoan Rigodo.

Prethodni tekstDanilovićevo zakucavanje preko Sabonisa
Sledeći tekstKarpatski Maradona – George Hađi