Gol kojim je Van Persi opravdao nadimak “Leteći Holanđanin”

Verovatno se mnogi sećaju kako je reprezenztacija Holandije deklasirala tadašnjeg aktelnog svetskog prvaka Španiju, rezultatom 5:1, u prvom meču Grupe B na Svetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. Meč na „Areni Fonte Nova“ bio je jubilarni deseti okršaj Španije i Holandije, a “Lale” su tada upisale peti trijumf. Španija je povela golom Alonsa sa penala u 27. minutu, ali je Van Persi u završnici prvog poluvremena izjednačio na 1:1. U nastavku meča Holandija je pregazila rivala golovima Robena u 53. i De Frija u 64. minutu, da bi Van Persi i Roben u završnici postigli još po jedan pogodak za potpunu katastrofu „Crvene furije“.
Utakmica je obilovala golovima, i to lepim golovima, a mi vas podsećamo na onaj iz 44. minuta, najlepši na meču, a po mnogima i na celom tom prvenstvu. Sa nekih četrdesetak metara sa leve strane Dejli Blind je uputio jednu, ne preterano brzu, dubinsku loptu. Utakmica je obilovala golovima, i to lepim golovima, a mi vas podsećamo na onaj iz 44. minuta, najlepši na meču, a po mnogima i na celom tom prvenstvu. Sa nekih četrdesetak metara sa leve strane Blind je uputio jednu, ne preterano brzu, dubinsku loptu. Činilo se da je letela čitavu večnost. Kada je konačno “doputovala” do šesnaesterca tu ju je sačekao Robin Van Persi i pokazao zavidnu elastičnost svog tela. Vinuo se u vazduh neverovatnim odrazom i loptu mekano zahvatio glavom tako da je ona lobovala golmana i završila u mreži.Činilo se da je letela čitavu večnost. Kada je konačno “doputovala” do šesnaesterca, tu ju je sačekao Robin van Persi i pokazao zavidnu elastičnost svog tela. Vinuo se u vazduh neverovatnim odrazom i loptu mekano zahvatio glavom tako da je ona lobovala golmana i završila u mreži. A cela situacija dobija na težini činjenicom da to nije bio bilo koji golman već legendarni Iker Kasiljas. Španski golman je bio zapanjen, uostalom kao i svi na stadionu. Iker Kasiljas je tada bio na korak od obaranja rekorda Valtera Zenge, koji je na Mundijalu 1990. godine na domaćem terenu vezao čak 517 minuta tokom kojih mu se nije zatresla mreža, ali su Španca „izbušili“ Van Persi i družina, pa je do rekorda ostao „kratak“ za nekih oko 40 minuta.
Podsetite se ovog fenomenalnog gola, možda i najlepšeg na Mundijalu u Brazu 2014. godine, kojim je Robin van Persi definitivno opravdao nadimak “Leteći Holanđanin”.

Prethodni tekstDule Savić – Gol koji je utišao „Hajberi“
Sledeći tekstPrinceza na ledu – Katarina Vit