Herman Majer – Stravičan pad u Naganu i bajkovit povratak na stazu

Bio je to jedan od najjezivijih padova u istoriji zimskih sportova. Bio je to pad posle koga su mnogi verovali da je ne samo karijera Hermana Majera ugrožena već na samom njenom početku, nego da popularnog Herminatora čeka teška životna bitka i dugi proces oporavka. Ipak, na svu sreću sve prognoze su bile pogrešne, a Majer se na stazu vratio na bajkovit način mnogo brže nego što je to bilo ko očekivao.
13. februara 1998. godine nova velika zvezda austrijskog skijanja Herman Majer debitovao je na zimskim Olimpijskim igrama. Sa startnim brojem četiri na dresu krenuo je da „leti“ vrlo zahtevnom spustaškom stazom u Naganu. Majer je već na startu imao odlično vreme, a onda šok! Na jednom naizgled potpuno običnom i ne toliko teškom delu staze, Herman pravi grešku posle koje gubi kontrolu nad skijama i biva katapultiran. Usledio je njegov stravičan let od tridesetak metara i teško prizimljenje na glavu i levo rame, posle koga se “Herminator” još jednom odbija od zemlje i pri velikoj brzini probija obe zaštitne mreže i zaustavlja se tek nekoliko desetina metara dalje na neobeleženom delu staze, gde se već nalazio i malo dublji sneg.

Herman Majer - Stravičan pad na Olimpijskim igrama u Naganu.
Herman Majer – Stravičan pad na Olimpijskim igrama u Naganu.

Majer je pao pri brzini od oko 100 kilometara na sat, što je bilo i više nego dovoljno da se mnogi uplaše i pomisle da takav pad ne može proći bez stravičnih posledica. Ipak, posle nekoliko trenutaka zastrašujuće tišine, Herman Majer se polako pridizao i posle nekoliko vremena uspeo sam da ustane i da odšeta sa olimpijske staze u Naganu.
Mediji su pisali posle trke da je to bio najstravičniji pad u istoriji zimskih Olimpijskih igara, ali pravi šok za sve ljubitelje skijanja usledio je nekoliko danas kasnije, kada su saznali da se ime Hermana Majera nalazi na startnoj listi olimpijskog superveleslaloma. I ne samo da je nastupio u superveleslalomu, već je uspeo i da osvoji zlatnu medalju i to samo nekoliko desetina sati posle pada za koji su mnogi verovali da mu je ugrozio život. Majer se tu nije zaustavio, već je do kraja Igara osvojio zlato i u veleslalomu, što je oduševelo sportski svet, ali i novinare čuvenog “Sports Illustreted”-a, koji su njegovu sliku stavili na naslovnicu svog izdanja i zbog samog brzog povratka na stazu posle užasnog pada proglasili ga za najvećeg heroja Igara u Naganu.

"Sports Ilustrated" je proglasio Hermana Majera za najvećeg junaka Igara u Naganu.
„Sports Ilustrated“ je proglasio Hermana Majera za najvećeg junaka Igara u Naganu.

„Nisam još odgledao snimak svog pada, mislim da nije dobro da ga pogledam. Strah me da vidim kako je to izgledalo. Pre Igara bio sam favorit u četiri discipline i zbog toga sam trpeo puno pritiska. Posle pada na glavu u spustu sve je bilo bolje, pritisak je nestao, pa sam uspeo da pobedim u superveleslalomu i u veleslalomu.” – pomalo i šaljivo je po završetku Igara u Naganu opisao Herman Majer svoje prvo učešće na najevećoj sportskoj smotri. “On je uvek pratio svoje instinkte, sjajno je za skijanje što ima jednog takvog momka.” – rekao je legendarni Alberto Tomba za Hermana Majera po završetku Igara u Naganu.
Kako je izgledao jedan od najjezivijih padova u istoriji skijanja, posle koga je na sreću Herman Majer ostao nepovređen, ali se i šampionski vratio na stazu samo nekoliko dana kasnije i postao olimpijski šampion, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This