Ice Bowl

Ice Bowl

Mečevi dve možda i najpopularnije franšize u NFL-u Grin Bej Pekersa i Dalas Kaubojsa uvek su donosili velika uzbuđenja a svaki njihov okršaj u plej-ofu je priča za sebe. Viskonsin je jedna od najsevernijih saveznih američkih država, poznata je po izuzetno oštrim i hladnim zimama, pa je jasno zašto niti jedan tim ne voli plej-of gostovanje na Lembo Fildu, domu Grin Bej Pekersa. Kada saberete dva gore navedena faktora, rezultat je jedna od najpoznatijih utakmica u istoriji NFL-a, čuveni „Ice Bowl“.
Finalni susret NFL lige 1967. godine, ostaće upamćena kao utakmica koja je odigrana po najhladnijem vremenu u istoriji NFL-a. Po tome je ovaj meč i ostao upamćen kao „Ice Bowl“. Grin Bej je te sezone osvojio prvo mesto u tadašnjoj Centralnoj diviziji, dok je Dalas osvojio Capitol diviziju NFL-a, pa su obe ekipe izborile plasman u plej-of. Pekersi su u polufinalu lako savladali L.A. Remse a Kaubojsi su deklasirali Klivlend Braunse, pa su ova dva tima tako došla do finala Nacionalne Fudbalske Lige 1967. godine. Tadašnji čelnici lige nisu imali milosti, pa su odlučili da finalni meč bude na programu 31. decembra. Promrzla publika na Lembo Fildu, tokom čuvenog "Ice Bowl" meča.Nekoliko dana pre same utakmice čelnici lige su razmatrali opciju da zbog hladnoće meč pomere za neki drugi dan, ali su ih meteorolozi „nagovorili“ da to ne čine, pa je meč odigran u predviđenom terminu. Meteorolozi su ipak pogrešili u svojoj proceni, pa se umesto očekivanih -15, temperatura u Viskonsinu spustila na -26 stepena Celzijusove skale. Zbog jakog vetra je subjektivni osećaj hladnoće tog dana dostigao zaprepašćujućih -44 stepena. Do tada neviđena hladnoća (najhladnija Nova godina u Viskonsinu u istoriji) je iznenadila sve, pa su tako sudije samo nekoliko sati pre početka meča kupovale dodatnu sportsku opremu a mnogi igrači i navijači Pekersa su imali poteškoća sa prevozom do stadiona. Otkazan je i nastup lokalnog koledž orkestra zbog zaleđenih instrumenata, dok je jedan stariji navijač preminuo na samom stadionu od posledica smrzavanja. Igrači oba tima su izašli na zagrevanje a kada su radnici na stadionu skinuli zaštitni prekrivač, teren Lembo Filda više je podsećao na ledenu ploču, nego na travnatu podlogu.
Najveći stručnjak u istoriji američkog fudbala, Vins Lombardi, predvodio je Pekerse u čuvenom "Ice Bowl"-u.Svoje ekipe su sa klupe predvodili dva legendarna trenera. Najveći stručnjak u istoriji američkog fudbala, Vins Lombardi, predvodio je Pekerse, dok je na klupi Kaubojsa sedeo Tom Lendri. Pekersi su mnogo bolje otvorili meč i vrlo brzo stekli veliku prednost od 14 : 0. Oba tačdauna postigao je risiver domaćih Bojd Douler nakon odličnih dodavanja Barta Stara, velike legende Grin Bej Pekersa. Ovaj odličan početak meča donekle je ugrejao sve domaće navijače i činilo se da će „zeleno-žuti“ lako savladati Kaubojse. Ipak, nakon dve greške napada Grin Beja, Dalas je smanjio na 14 : 10 i tako vratio neizvesnost u ovu utakmicu. Ovim rezultatom završeno je prvo poluvreme a temperatura u hladnom Grin Beju pala je za još desetak stepeni. Nakon izlaska iz toplih svlačionica igračima oba tima trebalo je neko vreme da se ponovo priviknu na neverovatnu hladnoću, pa je rezultat nakon treće četvrtine koja je obilovala greškama sa obe strane, bio nepromenjen. Kaubojsi su u prvom napadu u poslednjoj četvrtini izveli sjajnu trik akciju u kojoj je raning bek Den Rivs bacio tačdaun pas dugačak 50 jardi ka risiveru Lensu Rentzelu i tako prvi put došli u vođstvo na meču, rezultat u tom trenutku je bio 17 : 14. Usledio je po jedan neuspešan napad oba tima, pa su Pekersi nakon panta došli u posed lopte na liniji od 32 jarda od svoje end zone na nešto manje od pet minuta pre kraja susreta. Ono što je nakon toga usledilo je najpoznatiji drajv u istoriji NFL-a.
Bart Star je vezao tri sjajna dodavanja ka svojim saigračima i tako napad Grin Beja doveo na samo 11 jardi od end zone Dalasa a zatim je Čak Mersin istrčao za još 8 jardi, pa su Pekersi bili na samo 3 jarda od preokreta i pobede. Vins Lombardi je onda pozvao dve akcije trčanjem, ali je prvi raning bek Grin Beja te sezone, Doni Anderson oba puta se okliznuo na ledom okovanoj travi i nije uspeo da poentira. Pekersi su ostali zaglavljeni na samo dva jarda od end zone Kaubojsa, a na semaforu je ostalo samo 16 sekundi do kraja utakmice. Bart Star je pozvao tajm-aut kako bi se sa Lombardijem dogovorio oko naredne akcije. Svesni da bi novim neuspešnim trčanjem Pekersi potrošili svo vreme do kraja utakmice, Landri i Kaubojsi su očekivali da će Star dodavanjem pokušati da uposli nekog od hvatača. I pogrešili su…
Star je Lombardiju predložio nešto sasvim drugačije. Svestan slabe protekcije od strane svoje ofanzivne linije, a i nespretnosti svojih raning bekova, Star je predložio da sam utrči u end zonu Dalasa i tako iznenadi sve na stadionu. Veliki Vins Lombardi mu je samo kratko odgovorio: “Odigraj bilo šta, i da bežimo odavde!“ Star je glasno pozvao akciju pasom i dodatno zavarao protivničke igrače. Za takvu akciju je bila spremna i većina igrača Grin Beja, dok je samo par igrača znalo šta će zapravo uslediti. Centar Ken Bouman je izveo loptu, svi su očekivali Starov pas za tačdaun, ali je on nakon odličnog bloka Boumana i Džerija Krejmera sam utrčao u end zonu Kaubojsa, doneo preokret Grin Beju i ogromnu radost svim navijačima Pekersa. Don Čendler je ekstra poenom doveo Grin Bej u prednost 21 : 17 i svi su tada znali da će Dalasu biti potrebno čudo da bi pobedio. Kaubojsi su pokušali sa dva daleka dodavanja, ali nisu uspeli a navijači Pekersa su uleteli na teren da sa igračima proslave istorijsku pobedu.

O ovom meču snimljeno je nekoliko dokumentarnih filmova, ispričane su mnoge priče, dok se poslednji napad Pekersa zauvek pamti kao jedan od najsmelijih i najodvažnijih u istoriji NFL-a, zahvaljujući kome su Bart Star i Vins Lombardi upisani zlatnim slovima u istoriji Grin Bej Pekersa i NFL-a.

Prethodni tekstNeverovatan poraz Jugoslovenskih košarkaša u polufinalu Svetskog prvenstva u Madridu
Sledeći tekstPaolo Di Kanio – Fer-plej pre svega