Ivano Balić – „Magična“ asistencija

Ivano Balić - „Magična“ asistencija

Pred 15.000 vrlo bučnih navijača u „Areni“ u Zagrebu, hrvatski rukometaši su u polufinalu Svetskog prvenstva 2009. godine savladali Poljake sa 29:23 i na taj način izborili se za susret za zlatnu medalju. Domaćini su opravdali ulogu favorita i rutinski slavili na susretu, na kome su pobedili u oba poluvremena i u kome su kontrolisali susret svih 60 minuta. Na poluvremenu je bilo 14:13 za Hrvate, a upravo je gol kojim su „Kockasti“ trijumfalno završili prvo poluvreme bio posebno spektakularan.
Na semaforu je bilo oko 10 sekundi do poslednjeg oglašavanja sirene u prvom poluvremenu, kada su hrvatski rukometaši imali napad pri rezultatu 13:13. Lopta je stigla do Balića, koji se nalazio na poziciji levog beka. Ivano tada posle trokoraka prvo fintira kao da će loptu dodati svom saigraču na drugoj strani, čime šalje jednog poljskog igrača „po semenke“, da bi posle odličnog pivotiranja izvio se kao da će šutirati ka golu. Poljski rukometaš Lijevski mu tada skače u blok ne bi li sprečio njegov šut, ali se Ivano Balić odlučuje za drugačije rešenje.

Ivano Balić - "Njegove lopte su imale oči".
Ivano Balić – „Njegove lopte su imale oči“.

Na maestralan i potpuno neočikavan način Ivano pronalazi Igora Vorija, koji je bio sam na ivici šesterca i kome nije bilo teško da iz te pozicije savlada poljskog golmana Šmala i donese „Vatrenima“ prednost na desetominutnoj pauzi pred nastavak susreta. Fantastično dodavanje Balića zbunilo je pojedine poljske rukometaše, koji kao da su se u jednom trenutku zapitali kako je to uspeo da izvede. I dok su se oni „čudili“, „Arena“ je slavila sjajnu asistenciju Balića i pogodak Vorija, dok je hrvatski komentator koji je prenosio susret za „RTL“ televiziju uzviknuo: „Jao, genijalno, genijalno!“ – čime je na najbolji način opisao dodavanje Balića ka Voriju.
U pojedinim trenucima kada ste ga gledali na terenu zaista se činilo da Ivano Balić poseduje rukometnu „magiju“. Ranije smo već pisali o njegovom čudesnom pogotku protiv Mađara, a sada se na snimku pred vama možete podsetiti i fenomenalne asistencija Balića iz polufinala Svetskog prvenstva 2009. godine, koja ne prestaje da oduševljava sve ljubitelje rukometa.

Prethodni tekstGol od koga zastaje knedla u grlu
Sledeći tekst„Taktičko“ zakucavanje lopte u svoj koš