Jan Veseli – „Samo je nebo granica“

Jan Veseli -
Jan Veseli - "Samo je nebo granica"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Tog 15. decembra 2010. godine, u vrlo značajnom meču za plasman u TOP 16 Evrolige, posle „ratničke“ košarke i vrlo neizvesnog meča, košarkaši Partizana su u „Pioniru“ savladali Prokom sa 61:59. Taj meč se pamti po sećanju „Grobara“ na legendarnog Harisa Brkić, po poenima Džejmsa Gista za pobedu, po neverovatnoj i umalo rekordnoj buci u „Pioniru“ (izmerena buka je bila skoro 114 decibela, a rekord su tada držali navijači Unikahe sa 117,3 decibela), ali i po spektakularnom zakucavanju koje je izveo Jan Veseli i kojeg se danas podsećamo.
Igrala se početna faza treće četvrtine, Partizan je imao tri poena prednosti, a gosti su bili u napadu. Kurtis Džerels odličnom odbranom „seče“ dodavanje plejmekera gostiju, a lopta je potom došla u ruke Raška Katića, koji istog trenutka „otvara kontru“ domaćih. Šalje loptu Katić ka Janu Veselom, koji je ispred svih igrača „Crno-belih“, ali i ispred koga se nalazio visoki krilni centar Prokoma i nemački reprezentativac Jan Jagla. Imao je nameru nemački reprezentativac da zaustavi tada dvadesetogodišnjeg košarkaša Partizana, očigledno nesvestan činjenica kako Jan Veseli „leti“.

Jan Veseli je oduševljavao navijače Partizane fantastičnim zakucavanjima.
Jan Veseli je oduševljavao navijače Partizane fantastičnim zakucavanjima.

Iz punog trka Jan Veseli skače veoma visoko, Jagla pokušava da ga izblokira, ali nije ni blizu, pa Čeh spektakularno zakucava „posterizovajući“ Nemca. Navijači Partizana poskakali su sa mesta i „eksplozivnom“ reakcijom propratili fantastično zakucavanje Veselog, koje je na kraju izabrano i za najbolji potez tog evroligaškog kola. Onima koji su gledali prenos od kuće, pored zakucavanja, u sećanju je ostao i komentar Slobodana Šarenca o tada mladom košarkašu Partizana: „Kada on skoči samo je nebo granica!“ – izrekao je u mikrofon Slobodan Šarenac odmah posle zakucavanja Jana Veselog.
Odličnim partijama u dresu Partizana, Jan Veseli postao je poznat široj košarkaškoj javnosti, ali postao je i ljubimac „Grobara“. Jedna od stvari po kojima je postao prepoznatljiv bila su i feneomenalna zakucavanja, a kako je izgledalo jedno od njih, koje je „raspalilo“ publiku u „Pioniru“, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstAlberto Askari – Let u more
Sledeći tekstKada su Saša Ilić i Savo Milošević prkosili „Galaktikosima“