Jugoslovenska skijaška herojina – Mateja Svet

Jugoslovenska Skijaška Herojina - Mateja Svet
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Skijaški i sportski svet je 1983. godine imao priliku da upozna jednu devojčicu iz Jugoslavije. Zvala se Mateja Svet i na sportskoj sceni, konkretno u skijanju, pojavila se iz može se slobodno reći desetog plana. Vozio se jedan slalom, a ona je bila probni vozač, koji je služio da utaba stazu najvećim zvezdama. Jugoslovenska Skijaška Herojina - Mateja SvetMereći vreme pokraj staze, zvaničnici Svetskog kupa ostali su zabezeknuti kada su na kraju prve trke shvatili da je najbolji rezultat imala mlada reprezentativka Jugoslavije, koja je bila „samo“ probni vozač na trci. Zato su prikrili njeno vreme kako ne bi izazvali haos među ostalim takmičarkama, a mala Mateja je vredno nastavila da trenira.
U Svetskom kupu Mateja Svet je debitovala u sezoni 1983/84. kada je imala samo 15 godina. 1984. godine postala je juniorska svetska prvakinja u veleslalomu, a sa i dalje samo 15 godina, došla je do još jednog neverovatnog podviga, predstavljala je Jugoslaviju na ZOI u Sarajevu. U trci svetskog kupa u sezoni 1985/86, Mateja Svet je ostvarila prvu pobedu u karijeri. Bila je to veleslalomska trka u Čehoslovačkoj Jasni, a tom pobedom je postala prva jugoslovenka koja je pobedila u trci Svetskog kupa. Iste sezone zabeležila je još jednu pobedu u Svetskom kupu, ovog puta je bila najbolja u veleslalomskoj trci u kanadskom Bromontu. Na Svetskom prvenstvu u Kran-Montani 1987. godine Mateja je sa nepunih 19 godina osvojila tri medalje: srebro u veleslalomu i bronzane medalje u slalomu i superveleslalomu, što joj je na kraju godine donelo priznanje za sportistu godine u Jugoslaviji. Sledeće sezone u Svetskom kupu Mateja Svet osvaja mali kristalni globus u veleslalomu, a na Zimski olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine osvaja srebro u slalomu, dok joj je u veleslalomu izmakla medalja, bila je četvrta. Uspesi su se nizali, pa je na Svetskom prvenstvu u Vejlu 1989. godine Mateja Svet postala šampionka planete. To takmičenje u Vejlu će zauvek ostati u sećanju svim ljubiteljima sporta na ovim prostorima, po prvoj zlatnoj medalji za jugoslovensko skijanje na svetskim prvenstvima, do kog je Mateja došla na impresivan način. Fenomenalnom drugom slalomskom vožnjom, Mateja Svet je prosto deklasirala do tada nepobedivu legendarnu švajcarkinju Freni Šnajder. Na tom takmičenju, Mateja je osvojila i bronzu u veleslalomu.

Svi skijaški stručnjaci su za Mateju Svet govorili da je najtalentovanija devojka koja se do tada pojavila u svetskom skijanju, procenjivali su da će se takav ili sličan talenat roditi tek za 100 godina ili možda nikad. U prvih pet sezona nastupa na najjačim takmičenjima osvojila je 6 medalja, a u Svetskom kupu je došla do 7 pobeda i 22 plasmana na pobedničko postolje. A onda je, pre nego što je dostigla sportski vrhunac, nestala sa scene. 1990. godine, sa samo 21 godinom života, Mateja Svet je odlučila da završi skijašku karijeru. Jugoslovenska javnost je tih dana nagađala razloge iznenadnog povlačenja iz skijanja ove legendarne Ljubljančanke, ali se nije saznala puna istina o razlozima za iznenadno povlačenje Mateje Svet. Mnogo godina kasnije Mateja je u jednom razgovoru sa novinarima rekla da se iz skijanja povukla zbog sukoba sa skijaškim savezom, ali i ne samo zbog toga, već i da je imala utisak da je predugo u skijanju i da je vreme za nove životne izazove.
Bilo kako bilo, bila je sportska heroina “od Vardara do Triglava”, devojka koja je uradila mnogo a čini se mogla je i još više u svetskom skijanju, najbolja jugoslovenska skijašica svih vremena i do pojave Tine Maze najbolja slovenačka skijašica svih vremena – Legendarna Mateja Svet.

Prethodni tekstPiksijev čas fudbala Špancima
Sledeći tekstBodirogine majstorije protiv Entonija