Jusein Bolt – Nervoza, drhtanje, pa istorijska trka

On je najbrži čovek koji se ikada rodio na našoj planeti, on je za mnoge najbolji atletičar i „čak“ najabolji sportista ikada, on je Jusein Bolt, momak za koga se čini da su ga svi obožavali. O njegovoj karijeri se gotovo sve zna, osvojio je preko 20 zlatnih medalja na najvećim svetskim takmičenja, oborio je sve Svetske rekorde koje je mogao i postao velika globalna, ne samo sportska, zvezda. Ipak, ono što mnogi ne znaju jeste „kako je sve počelo“ i kako je već kao tinejdžer Jusein Bolt oduševio ljubitelje atletike.
U julu 2002. godine u Kingstonu na Jamajci održavalo se Svetsko juniorsko prvenstvo u atletitci, na kojem su učestvovali takmičari ispod 20 godina starosti. Bio je to šampionat na kojem su ljubitelji „Kraljice sportova“ imali priliku da vide mnoge kasnije velike atletske zvezde kao što su Blanka Vlašić, Sileši Sihin, Tiruneš Dibaba, Karolina Kluft, Valeri Adams, Nelson Evora i mnogi drugi. Ipak, sve njih zasenio je jedan dečak, koji je tada imao samo 15 godina i koji se zove Jusein Bolt. Visoki „lokalni momak“ sa Jamajke trčao je u disciplini 200 metara i već od kvalifikacija bilo je jasno da je veoma brz. U kvalifikacijama je bio najbrži u svojoj grupi, istrčavši 200 metara za 20.58 sekundi, što je i za seniore dosta solidan rezultat. U polufinalu je Bolt opet bio najbrži u svojoj grupi, a onda je došao red na finalnu trku…

Jusein Bolt trčao je fantastično u finalu trke na 200 metara na Svetskom juniorskom prvenstvu 2002. godine.
Jusein Bolt trčao je fantastično u finalu trke na 200 metara na Svetskom juniorskom prvenstvu 2002. godine.

Na tribinama stadiona u Kingstonu bilo je više hiljada navijača koji su želeli da pruže podršku domaćem takmičaru u borbi za odličja. „Dok sam izlazio iz tunela čuo sam navijače kako skandiraju ‘Bolt, Bolt’. Odmah sam postao veoma nervozan, noge i ruke su mi se tresle. Kada sam ulazio u startni blok osetio sam se veoma slabim, a onda je krenula trka…“ – ovako je Jusein Bolt objašnjavao kasnije kako su iz njegovog ugla izgledali trenuci neposredno pred start trke. A onda je sudija pucnjem iz pištolja dao znak za start trke, u kojoj je Bolt od starta trčao veoma dobro i u prvih 100 metara nalazio se u vrhu. Potom je pojačao na čuvenoj krivini, da bi kada se izašlo na pravac u poslednjih 60 metara dodatno pojačao i prosto „pomeo konkurenciju“.
Iako su konkurenti uglavnom bili stariji od njega oko tri godine, oni nikako nisu mogli da pariraju momku kojeg je tada većina ljubitelja atletike videla prvi put. Publika je bila u „transu“, ovacijama je pozdravljala novu nade Jamajčanske atletike, a Jusein Bolt je „salutirao“ domaćim navijačima. Sa tačno 15 godina i 332 dana, Jusein Bolt je postao najmlađi Svetski juniorski šampion ikada, a njegov rekord će osam godina kasnije oboriti bacač kugle Džeko GIl. Bio je to trenutak koji je za mnoge na simboličan način označio početak jedne velike atletske karijere, a samo 6 godina kasnije Jusein Bolt će na Olimpijskim igrama u Pekingu zadiviti celokupni svet, osvojiti tri zlatne medalje i postati globalna sportska zvezda.

Jusein Bolt je "pomeo" konkurenciju u finalu trke na 200 metara u finalu Svetskog juniorskog prvenstva u Kingstonu.
Jusein Bolt je „pomeo“ konkurenciju u finalu trke na 200 metara u finalu Svetskog juniorskog prvenstva u Kingstonu.

„Moj najdraži uspeh u karijeri je kada sam postao Svetski juniorski šampion u Kingstonu, a razlog za to je što se prvenstvo održavalo na Jamajci. Osećaj je mnogo bolji i mnogo lepši kada se pobedi pred domaćim navijačima. Sa 15 godina pobedio sam na Svetskom juniorskom prvenstvu, na takmičenju gde su se takmičili atletičari ispod 20 godina i to pred domaćom publikom. Skroz je neuobičajeno za 15-godišnjake da pobeđuju 19-godišnjake!“ – ispričao je jednom prilikom Jusein Bolt.
Kako je izgledala trka koja je kako je znao i sam da kaže najdrža u njegovoj karijeri, ali i koja je po mnogima na simboličan način označila početak velike karijere Juseina Bolta, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This