Kad je Čarls Barkli poljubio magarca u zadnjicu

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

2002. godine na NBA draftu, Hjuston Roketsi su odlučili da sa prvog mesta odaberu Jao Minga. Ta njihova odluka je odmah izazvala veliku pažnju, pa je gorostas iz Kine sa velikom pompom došao u Ameriku. I dok je dosta njih podržalo odluku “Raketa”, nije bilo malo njih koji su smatrali da je odluka franšize iz Hjustona potpuno pogrešna i da Ming nema šta da traži u NBA ligi. I posle šest mečeva u kojima je Jao beležio jedva preko 3 poena po susretu i u kojima je delovao vrlo sporo za NBA standarde, činilo se da su kritičari, koje je predvodio legendarni Čarls Barkli, bili u pravu i da Kinez zaista nema šta da traži u NBA ligi. Pošto je Smit tvrdio da se Jao nije snašao, ali da se vidi da može mnogo i da on veruje da može da postiže 19 poena po susretu, Barkli se obratio voditelju: “Ako Jao Ming postigne 19 poena na susretu ove sezone ja ću poljubiti Kenija u zadnjicu!” Naravno, Keni i voditelj su počeli da se smeju, ali je Barkli nastavio da stoji iza svojih reči, govoreći da će Ming (kome čak nije ni ime nije mogao da upamti, pa ga je često oslovljavao sa Šao) možda u budućnosti izrasti u solidnog NBA igrača, ali da trenutno još nije dorastao ligi i da su u Hjustonu definitivno napravili pogrešan izbor na draftu.Barkli je čak bio toliko uveren u to, da je svom kolegi Keniju Smitu, sa kojim je tada zajedno analizirao NBA mečeve za TNT televiziju, ponudio zanimljivu opkladu.
Pošto je Smit tvrdio da se Jao nije snašao, ali da se vidi da može mnogo i da on veruje da može da postiže 19 poena po susretu, Barkli se obratio voditelju: “Ako Jao Ming postigne 19 poena na susretu ove sezone ja ću poljubiti Kenija u zadnjicu!” Naravno, Keni i voditelj su počeli da se smeju, ali je Barkli nastavio da stoji iza svojih reči, govoreći da će Ming (kome čak nije ni ime nije mogao da upamti, pa ga je često oslovljavao sa Šao) možda u budućnosti izrasti u solidnog NBA igrača, ali da trenutno još nije dorastao ligi i da su u Hjustonu definitivno napravili pogrešan izbor na draftu.
I nije se dugo čekalo na utvrđivanje ispravnosti Barklijevih reči, jer je samo dva dana posle te emisije, Jao Ming protiv Lejkersa postigao 20 poena, da bi potom samo nekoliko večeri kasnije protiv Dalasa postigao 30 poena i imao 16 skokova. Verovatno, te njegove partije ne bi ni prošle toliko zapaženo da nije bilo obećanja “Velikog brbljivca”, o kome se tih dana najviše pisalo i zbog koga su gledaoci u Americi sa nestrpljenjem iščekivali narednu emisiju “Listen Up”, u kojoj je Barkli trebalo da ispuni svoje obećanje.
I dok su se u Americi pitali da li će Barkli stvarno poljubiti Smita u zadnjicu, Keni je došao na drugu ideju. U studio TNT televizije je uveo magarca, kome je oko vrata stavio tablu sa natpisom “Keni Smit” i rekao Čarlsu da bi ispunio svoje obećanje, mora da poljubi tog Kenija u zadnjicu. “Pokušavaš li ti to mene potpuno da osramotiš?” – pitao je Barkli svog kolegu. “Ne, to bi više bilo u slučaju da mene poljubiš. Morao sam smisliti nešto da u svemu tome ja ne izgubim, a tvoj poljubac u moju zadnjicu bio bi i moj poraz.” – kroz osmeh je odgovorio Smit. Kad je Čarls Barkli poljubio magarca u zadnjicu fb“Ti mene zaista želiš da osramotiš?!” – ponovo je Barkli pitao Smita. ”Kada si u Vegasu, ne možeš otići od stola dok ne platiš svoju izgubljenu opkladu!” – imao je i ovog puta spreman odgovor Keni.
Čarls Barkli je potom ustao, rekao da je on čovek od reči i poljubio magarca u zadnjicu, pre nego što je “prsnuo” u smeh. U studiju TNT televizije su se potom začuli aplauzi, a Keni Smit je Barklijev poljubac proslavio kao da je u pitanju trijumf u važnom meču. Snimak Barklijevog poljupca odmah je obišao sve medije u Americi, ali i u celom svetu, gde su mediji uglavnom pisali da je poznati “Veliki brbljivac” Čarls Barkli “nastradao” od svog “predugačkog” jezika.
Kako je izgledao trenutak koji je gledala “cela” Amerika i u kojem je Čarls Barkli zbog loše prognoze starta karijere Jao Minga bio prinuđen da poljubi magarca u zadnjicu, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstRoberto Karlos – Gol iz kornera „spoljnom“ u 37. godini
Sledeći tekstŠahovska partija u kojoj je život bio ulog