Kad je Rik Smits „pobegao“ Karteru sa „postera“

U 11. utakmici sezone, koja je bila skraćena zbog štrajka igrača, Indijana Pejsersi su po očekivanju 24. februara 1999. godine vrlo lako u svom „Konseko Fildhausu“ savladali Toronto Reptorse sa 104:84. Utakmica je bila rešena već posle prvog perioda, koji su domaći dobili sa 34:12, a najbolji igrač te večeri u dresu Pejsersa bio je legendarni centar Rik Smits, koji je meč završio sa 22 poena i 8 skokova. Ipak, Smits nije taj meč obeležio samo dobrim učinkom, već i potezom kome su se kasnije mnogi smejali.
Igrala se završnica druge četvrtine kada je Vins Karter, tadašnja glavna zvezda Reptorsa i sa 28 poena i 10 skokova najbolji igrač tima iz Kanade na tom susretu, primio dodavanje od saigrača kod leve aut linije, ne bi li napao 1 na 1 legendarnog Krisa Malina. Košarkaš koji je bio deo originalnog američkog „Tima snova“ koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Barseloni, već je bio u kasnim igračkim godinama, pa nije mogao da isparira nadolazećoj košarkaškoj megazvezdi u igri 1 na 1. Vins Karter lako po čeonoj liniji prolazi pored Malina, Igrala se završnica druge četvrtine kada je Vins Karter, tadašnja glavna zvezda Reptorsa i sa 28 poena i 10 skokova najbolji igrač tima iz Kanade na tom susretu, primio dodavanje od saigrača kod leve aut linije, ne bi li napao 1 na 1 legendarnog Krisa Malina. Košarkaš koji je bio deo originalnog američkog „Tima snova“ koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Barseloni, već je bio u kasnim igračkim godinama, pa nije mogao da isparira nadolazećoj košarkaškoj megazvezdi u igri 1 na 1. Vins Karter lako po čeonoj liniji prolazi pored Malina, da bi se potom okrenuo u vazduhu i sa dve ruke iza glave na spektakularan način zakucao loptu u koš. da bi se potom okrenuo u vazduhu i sa dve ruke iza glave na spektakularan način zakucao loptu u koš. Iako bi se ovo fenomenalno zakucavanje svakako još dugo pamtilo, ono što mu je dodadno dalo na „kontroverzi“ jeste reakcija Rika Smitsa, koju su fanovi NBA lige godinama komentarisali.
Naime, u trenutku kada je Vins Karter lako prošao pored Malina, umesto da krene ka njemu i proba da ga izblokira, Rik Smits se samo sklonio u stranu i pustio „Vinsenitija“ da lagano zakuca loptu u koš. Mnogi ljubitelji NBA lige su kasnije ovaj potez Smitsa nazvali „kukavičkim“ i podsmevali mu se, a dosta godina kasnije i sam Vins Karter je prokomentarisao potez Smitsa: „Kris Malin je bio ispred mene i znao sam da mogu da ga prođem, a onda kada sam ga prošao video sam Rika Smitsa kako skače u stranu, kao da jednostavno nije želeo da bude na mom posteru. Potom je samo podigao ruke, da izgleda kao da želi da blokira moje zakucavanje, ali ja sam shvatio da je samo obruč ispred mene i da je vreme da zakucam.“ – izjavio je Karter za medije. „Kada je skočio i potom se okrenuo u vazduhu, pitao sam se šta on to radi. I potom kada sam video da je zakucao loptu u koš, počeo sam da razmišljam da li je realno da je ovo izveo.“ – rekao je o tom zakucavanju Vinsa Kartera legendarni košarkaš Pejsersa Redži Miler.
Vins Karter je zakucavanje protiv Pejsersa izabrao za svoje drugo najbolje u NBA karijeri (iza zakucavanja preko Alonzo Morninga), ali je zakucavanje pored svoje spektakularnosti, ipak malo više bilo primećeno zbog reakcije Rika Smitsa. Da li je reakcija legendarnog centra zaista bila „kukavička“ i da li je zapravo imao nameru da „pobegne“ sa Karterovog „postera“ kao što tvrde pojedini ljubitelji NBA lige ili je jednostavno Smits ispravno procenio situaciju u kojoj nije mogao nikako da zaustavi Kartera i načinio pravi korak kada se sklonio, želeći na taj način da izbegne bespotreban kontakt, da ne troši snagu bez razloga i eventualno napravi nepotreban faul, kao što tvrde mnogi drugi, možete proceniti i sami nakon što pogledate snimak ovog spektakularnog zakucavanja, koji se nalazi pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This