Kad klinac pokuca na vrata Aleksa Fergusona tražeći probu

Kad klinac pokuca na vrata Aleksa Fergusona tražeći probu
Kad klinac pokuca na vrata Aleksa Fergusona tražeći probu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Maks Lonsdejl živeo je u Španiji i igrao u mlađim redovima Malage sve dok se sa 13 godina i pridružio Maklsfildu. Do punoletstva je igrao u akademiji ovog kluba nastupajući u takmičenjima kao što je juniorski FA kup. Potom se sa 18 godina rastao sa klubom koji je finansijski bio uzdrman. I pored toga što je Lonsdejl u drugoj sezoni u omladinskom timu osvojio nagradu za najboljeg igrača lige, klub je dovodio i davao šansu igračima na njegovoj poziciji. Nakon rastanka sa klubom Maks nije gubio vreme. Nije čekao da mu šansa padne sa neba već je krenuo u inicijativu…

Mladić je došao na ideju da ode direktno kod Fergusona

Pronašao je Lonsdejl snimke jedine četiri utakmice koje su bile snimljene dok je igrao u prethodnom klubu. Onda je proveo nekoliko nedelja montirajući DVD sa njegovim potezima sa ovih mečeva. Međutim, nije imao puno uspeha. „Znao sam da mogu da igram na višem nivou i nisam mogao da prestanem da razmišljam o Mančester Junajtedu. Slao sam DVD-e drugim klubovima, ali ništa se nije dešavalo. Tada sam samo pomislio: ‘Tako je, uradiću to drugačije sa Junajtedom. Idem pravo kod Ser Aleksa! Ne pitajte me odakle je to došlo. Nemam pojma. Obično sam prilično stidljiv, ali nešto iznutra je to pokrenulo. Pretpostavljam da sam to toliko želeo, samo sam razmišljao da moram da uradim šta god je potrebno .“ – prisećao se kasnije Lonsdejl.

Maks Lonsdejl je bio na spreman na sve kako bi zaigrao za Junajted.
Maks Lonsdejl je bio na spreman na sve kako bi zaigrao za Junajted.

„Živeo sam u to vreme u Alderli Edžu, a Aleks Ferguson je živeo u Vilmslovu, koji je udaljen otprilike dva minuta. Imao sam dobrog prijatelja koji je živeo blizu njega i znao koja je njegova kuća. Samo sam pomislio: ‘Zašto pokušavati da šaljem DVD u klub kada se ništa neće promeniti? Zašto se jednostavno ne bih angžaovao i osigurao da će neko to pogledati?’ To verovatno nije moj stil. Nisam najhrabrija osoba, ali kada dođe do toga, spreman sam sve da uradim. Posebno kada se radi o životnom snu. Otišao sam u petak i njegova žena je bila tamo i pustila me unutra…“ – nastavio je svoju priču Maks Lonsdejl.

Aleks Ferguson je bio iznenađen kada ga je Lonsdejl pozvao

Mladić je zatim ispričao šta se dogodilo kada je ušao u Fergusonovu kuću: „Fergi zapravo nije bio u kući. Bio je na putu, pa je žena rekla: ‘Evo njegovog broja, nazovi ga sutra. Trebalo bi da se vrati oko vremena za čaj.’ Sledećeg dana sam ga nazvao i objasnio da sam juče bio tu. Prvo što je rekao bilo je: ‘Gde si jebeno nabavio moj broj?!’ Bio sam malo zatečen time, ali nakon što sam mu objasnio, on je bio korektan i rekao: ‘Da, hajde, dođi. Odvezao sam se do njegove kuće. Mislim da me je očekivao, jer su se kapije otvorile bez reči iznutra. Kada sam krenuo niz prilaz, otvorila su se ulazna vrata i tamo je bio Ser Aleks…“

Aleks Ferguson je bio šokiran kada ga je Maks Lonsdejl pozvao.
Aleks Ferguson je bio šokiran kada ga je Maks Lonsdejl pozvao.

„Nikada neću zaboraviti taj trenutak. Samo je stajao tamo, ispred stepenica, sa rukama na bokovima i posmatrao me. Mislim da je u početku bio pomalo skeptičan. Ipak, kada je shvatio da sam iskren i smrtno ozbiljan u želji da igram za Junajted, bio je sjajan. Odveo me je u dvorište. Tamo smo sedeli i razgovarali oko 15 minuta. Da budem iskren, teško je da se setim kako je tačno tekao razgovor, jer sam imao gomilu stvari koje sam hteo da mu kažem, ali su sve nekako ispale pogrešno. Sve je zvučalo sjajno kada sam to vežbao, ali me je strah kada sam bio licem u lice nadvladao. Uopšte nije ispalo kako treba. Sve je to bilo pomalo zastrašujuće, ali isto tako, znao sam da on uvek ima vremena za mlade igrače i da voli ljude koji pokažu hrabrost.“ – pričao je Maks kasnije…

Aleks Ferguson je pohvalio mladićevu hrabrost i obećao da će pogledati DVD snimak.

Mladić je ispričao kako je Aleks Ferguson reagovao: „Naravno, jedna od prvih stvari koje je rekao bila je: ‘Imaš ogromnu hrabrost čim si odlučio da dođeš ovamo ovako. Poštujem to.’ Rekao sam mu da zaista verujem da mogu da igram na najvišem nivou. On me je pitao o mom stilu igre, koliko imam godina i da li sam imao bilo kakvu istoriju povreda. Rekao sam da sam levonogi vezni igrač koji voli da bude na lopti, da je dodaje i bori se sa protivnicima. Bilo je jasno da je bio pomalo zatečen čitavom stvari…“

Maks Lonsdejl je sanjao da zaigra za Junajted.
Maks Lonsdejl je sanjao da zaigra za Junajted.

„Moglo zaključiti po njegovom izrazu lica da mu niko ranije nije pokucao na vrata i tražio priliku. Međutim, da budemo pošteni, on se iskreno zainteresovao i rekao da će pogledati DVD. Tri dana kasnije dobio sam poziv od jednog od trenera prvog tima Junajteda. Rekao je da im se dopalo ono što su videli i pitao da li bih hteo da odem na probu.“ – prepričao je Maks susret sa Fergusonom.

Lonsdejl je prešao svoje granice kako bi iskoristio svoju priliku, radeći nešto što niko nikada ranije nije uradio

Lonsdejl je potom ispričao i kako je izgledao prvi trening u Junajtedu: „Mislim da mu se (Ser Aleksu) verovatno dopala ta smelost i on mi je tada rekao: ‘Ako ne budeš dovoljno dobar, nećemo te prihvatiti, ali ću te obavestiti u svakom slučaju.’ Kada sam došao na trening prvog dana rekao je ‘Dao sam ti priliku, jer mi se sviđa ono što sam video.’ Iskreno je želeo da mi pruži priliku što je bilo zaista velikodušno sa njegove strane. Veoma je zastrašujuće kada razgovarate direktno sa njim. Međutim, u isto vreme je veoma prijatan i divan čovek.“ – završio je Maks.

Maks Lonsdejl je dobio šansu u Junajtedu.
Maks Lonsdejl je dobio šansu u Junajtedu.

Lonsdejl je imao početnu dvonedeljnu probu koja je potom produžena do tačke kada je bio tamo šest nedelja, sa pet utakmica rezervnog tima i druženjem sa budućim prvotimcima Junajteda, Polom Pogbom i Džesijem Lingardom, kao i Ravelom Morisonom. Mislio je Maks da sve ukazuje na to da će dobiti taj veoma važan ugovor. Ipak, prisustvo Meti Džejmsa, Olivera Norvuda i Denija Drinkvotera, koji su svi kasnije bili igrači Premijer lige, sprečilo je da se to dogodi. Uprkos svim naporima, Lonsdejl nije uspeo da obezbedi ugovor sa „Crvenim đavolima.“

Aleks Ferguson je poželeo sreću Lonsdejlu

„Ser Aleks Ferguson je bio jedan od poslednjih ljudi koje sam video poslednjeg dana u Karingtonu. Bio sam u oblasti gde igrači ručaju i on je hteo da dođe da se rukuje i poželi mi sve najbolje. Takođe je rekao da sam uvek dobrodošao da se vratim i treniram sa njima i da mi vrata nikada neće biti zatvorena. Bilo je to jednostavno neverovatno iskustvo! Išao sam po Velikoj Britaniji igrajući na različitim stadionima i da budem iskren, mislio sam da ću dobiti ugovor. Ali u to vreme sam imao samo 18 godina…“ – zadovoljan je Maks odnosom sa Fergusonom.

Aleks Ferguson je bio veoma prijatan prema Maksu.
Aleks Ferguson je bio veoma prijatan prema Maksu.

„Nisam bio spreman da igram fudbal u prvom timu, ali ono što nisu mogli da urade je da drže nekog momka da igra rezervni fudbal naredne dve godine dok ne uspe ili ne. Na kraju nisu imali prostora da mi ponude ugovor. To je za mene bilo poražavajuće, ali su me preporučili Donkasteru da me potpiše, pa sam otišao da igram za njih. Svi momci (u Junajtedu) su bili sjajni i ja sam voleo svaku sekundu toga. Vozio sam „Fiestu“ u to vreme i parkirao se na treningu pored mladih momaka koji su vozili Rendž Rovere, ali niko me nije gledao sa visine. Svi su bili prijateljski nastrojeni. To je bilo sjajno iskustvo.“ – bio je presrećan Maks Lonsdejl zbog pružene prilike u Junajtedu.

Maks Lonsdejl je završio karijeru u 21. godini

Lonsdejl se pokazao odlično u Donkasteru i bio je na ivici da potpiše pre nego što ga je užasna povreda odvojila od terena na duži period. Promena menadžera značila je da je pao u drugi plan. U isto vreme on više nije bio onaj isti nakon što je pokidao ligamente. Odlučio je da u potpunosti napusti u fudbal sa samo 21. godinom.
Bez obzira što na kraju nije uspeo u Mančester Junajtedu, Maks Lonsdejl pokazao je svima šta znači sportski duh, kako se treba boriti za svoje snove i da nekada treba prevazići svoje granice i uraditi nešto što ranije niko nije kako biste se izborili za svoju šansu, makar to značilo pokucati na vrata najvećem treneru u istoriji „Ostrva“, Ser Aleksu Fergusonu.

Prethodni tekstZdenko Babić – Zadarski odgovor Draženu Petroviću
Sledeći tekstKada je sudija „ukrao“ Miličiću potencijalni potez karijere