Kad šahista često odlazi u WC „po savete“

Kad šahista često odlazi u WC
Kad šahista često odlazi u WC "po savete"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Prevara u šahu. Mnogima to deluje kao „nemoguća misija“ i kao nešto što nije realno da se desi. Međutim, da je itekako moguće da dođe do nečasnih radnji i u ovom „na prvu loptu“ najčistijem sportu, pokazao je Gruzijac Gajoz Nigalidze tokom turnira u Dubaiju 2015. godine…

Gajoz Nigalidze je često odlazio u toalet

Tokom meča 6. kola protiv Tigrana Petrosjana, Nigalidze je često odlazio u toalet, a po povratku je svoje poteze igrao jako brzo. Petrosjan je ubrzo postao sumnjičav zbog njegovih čestih odlazaka u toalet. On je odlučio da svog protivnika prijavi glavnom sudiji meča. Arbitar je tada sa organizatorima turnira sačekao Nigalidzea posle „obavljanja nužde“. Potom su se svi zajedno vratili u WC, gde je službena lica dočekao „šokantan“ prizor. Odmah su primetili mobilni telefon, uvijen u toalet papir, pa iako se Nigalidze pravdao da to nije njegov uređaj, pregledom je utvrđeno da je ulogovan na društvene mreže na njegovo ime. U telefonu je bila i trenutna pozicija u partiji sa Petrosjanom, analizirana uz pomoć jednog šahovskog programa. Više sumnje nije bilo zbog čega tadašnji aktuelni šampion Gruzije stalno odlazi u toalet…

Tokom meča 6. kola protiv Tigrana Petrosjana, Nigalidze je često odlazio u toalet, a po povratku je svoje poteze igrao jako brzo. Petrosjan je ubrzo postao sumnjičav zbog njegovih čestih odlazaka u toalet, pa je odlučio da svog protivnika prijavi glavnom sudiji meča. Arbitar je tada sa organizatorima turnira sačekao Nigalidzea posle “obavljanja nužde” i potom su se svi zajedno vratili u WC, gde je službena lica dočekao “šokantan” prizor. Odmah su primetili mobilni telefon, uvijen u toalet papir, pa iako se Nigalidze pravdao da to nije njegov uređaj, pregledom je utvrđeno da je ulogovan na društvene mreže na njegovo ime, a i u telefonu je bila trenutna pozicija u partiji sa Petrosjanom, analizirana uz pomoć jednog šahovskog programa, pa sumnje nije bilo zbog čega tadašnji aktuelni šampion Gruzije stalno odlazi u toalet.
Šahovski prevarant Gajoz Nigalidze.

„Nigalidze bi brzo odgovarao na moje poteze. Onda bi bukvalno trčao u WC. Primetio sam da je uvek ulazio u isti toalet. To mi je bilo čudno, jer su druga dva takođe bila slobodna. Obavestio sam o tome glavnog sudiju, zamolivši ga da obrati pažnju na Gajoza. Kada je moj rival otišao u isti toalet po ko zna koji put ušle su tamo i sudije. Pronašli su mobilni telefon i slušalice. I to sve sakriveno iza WC šolje, a uvijeno u toalet papir.“ – Rekao je po otkrivanju skandala Tigran L. Petrosjan, kojem je inače otac dao ime po prvom Armeninu koji je postao prvak sveta, Tigranu V. Petrosjanu. Na pitanje da prokomentariše izjavu protivnika, Nigalidze je samo rekao: „Nije sve istina u onome što je Petrosjan rekao.“

Potez Nigalidzea je naljutio mnoge

„Negirao je da je pametni telefon njegov, ali bio je ulogovan na njegovu fejsbuk stranicu i bila je pokrenuta šahovska aplikacija koja je pokazivala njegovu poziciju u partiji.“ – Izjavio je o skandalu koji je potresao šahovksi svet direktor turnira u Dubaiju Mohamed Saleh. Najdžel Šort, šahovska legenda, bio je vrlo besan na pokušaj prevare Nigalidzea. „Izbacite ga odmah! Oduzmite mu i velemajstorsku titulu.“ – Obratio se Šort svetskoj šahovskoj federaciji (FIDE).

“Nigalidze bi brzo odgovarao na moje poteze, a onda bi bukvalno trčao u WC. Primetio sam da je uvek ulazio u isti toalet, što mi je bilo čudno, jer su druga dva takođe bila slobodna. Obavestio sam o tome glavnog sudiju, zamolivši ga da obrati pažnju na Gajoza. Kada je moj rival otišao u isti toalet po ko zna koji put, ušle su tamo i sudije. Pronašli su mobilni telefon i slušalice, i to sve - sakriveno iza WC šolje, a uvijeno u toalet papir.” - rekao je po otkrivanju skandala Tigran L. Petrosjan, kome je inače otac dao ime po prvom Armeninu, koji je postao prvak sveta, Tigranu V. Petrosjanu. Na pitanje da prokomentariše izjavu protivnika, Nigalidze je samo rekao: “Nije sve istina u onome što je Petrosjan rekao.”
Na meču Petrosjan – Nigalidze viđena je jedna od najvećih prevara u istoriji šaha.

Gajoz Nigalidze je naravno odmah posle saznanja o njegovoj prevari izbačen sa turnira u Dubaiju. Nešto kasnije mu je FIDE izrekla trogodišnju suspenziju i oduzela mu velemajstorsku titulu. Takođe, istraženi su i prethodni turniri na kojima je nastupao Gruzijac, ali u istrazi nisu pronađeni dokazi o drugim prevarama Nigalidzea.
U šahu bi po logoci stvari sve trebalo da bude čisto i jednostavno, jer to je nadmetanje dva uma na ploči sa 64 polja i 32 figure, ali da postoje primeri varalica i u „magičnoj igri na 64 polja“ naučio nas je Gajoz Nigalidze. On je svakako upisao svoje ime u šahovsku istoriju. Ipak, ne baš na način na koji bi većina nas to poželela.

Prethodni tekstFabio Fonjini – Srednji prst za publiku
Sledeći tekstKako se Mario Stanić predstavio Premijer ligi