Kad se cela Engleska divila Rondonu

Postoje neke stvari važnije od pobede, važnije od novca, važnije od sporta. A to su fer-plej, časna borba i ono što je možda najvažnije-zdravlje saigrača i protivnika. I dok se neki trude da namerno povrede protivničkog igrača, mi vas danas podsećamo na situaciju kada je jedan igrač možda rizikovao da se i sam povredi ne bi li spasio protivničkog igrača.
Na utakmici devetog kola Premijer lige, u oktobru 2015. godine između Vest Bromvič Albiona i Sanderlenda viđena je jedna neobična situacija. Igrao se deseti minut utakmice kada su fudbaler Vest Broma Salomon Rondon i igrač Sanderlanda De Andre Jedlin bili u duelu. Rondon se kretao unazad, a Jeldlin je natrčao i skočio ne bi li uspeo da zahvati loptu glavom. Koliko mu je bilo stalo da dobro odigra pokazalo se kada je nakon reakcije počeo da pada preko venecuelanskog fudbalera naglavačke. Bio bi to sigurno neugodan pad, verovatno i povreda, da Rondon nije brzo i spretno reagovao. On je videvši u kakvoj je nevolji protivnički igrač uspeo da ga munjevito uhvati, okrene oko sebe i postavi na noge kao da se ništa nije ni desilo. Ovaj potez izgledao je zaista spektakularno i oduševio je publiku na tribinama, a veoma brzo je postao hit na internetu, gde navijači nisu štedeli reči hvale za fer-plej koji su imali prilike da vide.

Salomon Rondon spašava Jedlina.
Salomon Rondon spašava Jedlina.

Pobedu domaćem timu u ovom meču doneo je Beraino, a Rondon je nakon šest mečeva ostao na samo jednom golu i dok se uprava pitala da li ga je na leto pretplatila sa 12 miliona evra koje su uplatili Zenitu, navijači su slavili fer-plej potez. „On je timski igrač i momci u svlačionici jako ga vole zbog načina na koji se ponaša. I to je nešto o čemu vodite računa kada ste menadžer.“ – rekao je Toni Pjulis, tadašnji šef struke Vest Bromviča o Rondonu.
Salomon Rondon je tih dana bio hit u medijima, a bilo bi dobro da je njegov primer uticao i na druge fudbalere. Ipak, ljudsko zdravlje je najbitnije. Nakon milion grubih startova koje smo videli na fudbalskim terenima, lepo je zaista bilo videti i ovako jednu situaciju u kojoj se igrači brinu za protivnike. Podsetite se sjajne egzibicije i fer-plej poteza kojim je Rondon spasao „živu glavu“ svom protivniku:

Prethodni tekstKada je hrvatski košarkaš tukao sudiju
Sledeći tekstKad Džordanu „pukne film“ – „Sklanjaj tvoje ruke sa mene!“