Kad trener pobesni i pogodi svoju igračicu loptom u glavu

Kad trener pobesni i pogodi svoju igračicu loptom u glavu

Nije neuobičajena pojava u sportu da trener nezadovoljan igrom svojih igrača na terenu se iznervira i kazni svoje pulene. Naravno, sve te situacije su normalne do neke granice, koju je u oktobru 2009. godine debelo prešao trener ženskog srenjoškolskog odbojkaškog tima Sautern regionalne srednje škole iz Nju Džersija Erika Maksvel, koji je nezadovoljan lošim upijačem svoje igračice odlučio da joj napuca loptu pravo u glavu.
U oktobru 2009. godine ženski odbojkaški tim jedne od najvećih srednjih škola u južnom delu Nju Džersija igrao je još jedan u nizu mečeva te sezone u kome je prvenstveni cilj da se „neke nove klinke“ nauče sportskom duhu i da što više zavole odbojku, a tek onda dolazi na red rezultat u susretu, bar je tako trebalo da bude… Ako su neki tako i doživljavali taj meč, Erik Maksvel, poznati odbojkaški srednjoškolski trener svakako nije. Raspravljao se sa sudijama, vikao na igračice nezadovoljan rezultatom, da bi u jednom trenutku potpuno prešao granicu normalnog ponašanja i napravio skandal koji je izazvao veliku pažnju u SAD-u.

Erik Maksvel pogodio je loptom odbojkašicu u glavu.
Erik Maksvel pogodio je loptom odbojkašicu u glavu.

Naime, Maksvelove izabranice u jednom poenu nisu uspele da pročitaju nameru protivničkoh tehničara, pa su zakasnile da reaguju, što je dovelo da posle lošeg upijača izgube poen, ali i pošalju loptu ka svom treneru. Maksvel je tada uzao loptu u ruke i iz sve snage je poslao ka igračici koja je odigrala loš upijač, ali je umesto nje pogodio drugu igračicu direktno u glavu. Devojčica se šokirala potezom svog trenera, koji se odmah izvinio, ali i želeo da nastavi susret kao da se ništa nije dogodilo, međutim, sudija je imao drugačije mišljenje… Zbog nesportskog ponašanja glavni arbitar je Eriku Maksvelu dodelio crveni karton i udaljio ga sa klupe.
Za ovaj incident saznalo se tek nekoliko meseci kasnije kada je snimak nesportskog poteza Maksvela krenuo da kruži društvenim mrežama, pa se tek tada oglasila i „Southern High School” iz Nju Džersija. Oni su osudili ponašanje svog trenera, ali i istakli da je incident “prenaduvan” i da Maksvel odlično radi svoj posao. Dodali su i da je odmah posle meča sve rešeno sa roditeljima devojčice, čije ime su odbili da saopšte da joj “ne ugroze privatnost” i da nema potrebe da se mediji time više bave.

Incident na srednjoškolskom odbojkaškom meču u SAD-u izazvao je veliku pažnju.
Incident na srednjoškolskom odbojkaškom meču u SAD-u izazvao je veliku pažnju.

Ipak, mediji su nastavili da pišu o ovom slučaju, pa je i sam Maksvel bio prinuđen da u jednom intervjuu objasni šta se desilo i zašto je gađao u glavu svoju igračicu: “Za sve nas incident je rešen za par sati, odmah sam se pobrinuo za to i rešio ga lako sa igračicom i njenim roditeljima. Naravno da mi je smetalo što se to dogodilo, razočarao sam se što sam to dozvolio sebi. Vidite, snimak je prekratak i niko ne zna šta mu je prethodilo. Bio sam uznemiren zbog lošeg suđenja i svađanja sa arbitrima, pa sam imao nameru da loptu pošaljem u zid, a ne da pogodim svoju igračicu, koju sam trenirao četiri godine i nikada nije bilo nikakvih problema. Nakon što se incident desio igračice su se okupile oko mene i rekle mi: “Treneru, ne brinite zbog ovoga.”  Želim da svi znaju da je to bilo pogrešno i da sam napravio nesportski potez, ali vas i molim da mi oprostite.” – zaključio je Erik Maksvel.
Kako je izgledao jedan od najnesportskijih poteza na odbojkaškom terenu kada je trener Erik Maksvel napucao svoju igračicu loptom direktno u glavu i koji je izazvao oštre osude u Americi, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKontroverzna završnica epskog meča Partizana i Barselone
Sledeći tekstKad Kobi Brajant „počasti“ rivala psovkom na srpskom jeziku