Kada je Markus Kembi „nokautirao“ pogrešnog čoveka

Kada je Markus Kembi
Kada je Markus Kembi "nokautirao" pogrešnog čoveka
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

15. januara 2001. godine, Njujork Niksi su pred skoro 20.000 svojih navijača u „Medison Skver Gardenu“ ubedljivo savladali San Antonio Sparse, u derbiju te večeri u NBA ligi. Domaćine, koji su od starta imali vođstvo, do trijumfa je predvodio Alan Hjuston, ali je sva druga dešavanja na terenu „u senku“ bacio jedan događaj iz finiša meča i to u momentima kada je pitanje pobednika već bilo uveliko rešeno.
Bilo je nešto više od tri minuta do kraja susreta, Niksi su imali tačno 20 poena prednosti i napad u kojem je Kurt Tomas promašio šut iz dosta dobre pozicije, a Markus Kembi se „zaleteo“ na ofanzivni skok. Ipak, igrač gostiju Deni Feri ga je odlično zagradio i sprečio da dođe do lopte, ali ga je tom prilikom po mnogima očigledno namerno udario dosta snažno po licu. Sudije su videle šta se dogodilo i odmah zaustavile igru i dosudile tehničku grešku Feriju, ali to nikako nije umanjilo Kembijev „bes“…

Markus Kembi je usmesto Brajan Ferija, "nokautirao" Džefa Van Gandija.
Markus Kembi je usmesto Brajan Ferija, „nokautirao“ Džefa Van Gandija.

Markus Kembi je želeo da se obračuna sa Ferijem, krenuo je ka njemu, ali su ga sudije i saigrači sprečili u nameri da dođe do igrača Sparsa. Pokušavale su sudije da smire Kembija i u jednom trenutku se činilo da će uspeti u tome, a onda je centar Njujorka jednostavno „eksplodirao“. Videvši da mu je Feri blizu, a da su se oni koji pokušavaju da ga smire „malo opustili“, Markus Kembi se zaleće ka Feriju i snažno zamahuje u nameri da ga nokautira. U trenucima kada se učinilo da igraču Sparsa nema spasa, između njega i Kembija uskače tadašnji trener Niksa Džef Van Gandi, koga igrač Njujorka nehotice udara umesto Ferija. Trener Niksa završava na parketu, a kasnije biva i prevezen u bolnicu gde je zbog povrede arkade „zaradio“ 15 kopči, dok je Kembi odmah isključen sa meča. Ipak, Markus tu nije imao nameru da se zaustavi, on je dok je izlazio sa terena zgrabio jednu stolicu, a potom oko 20 minuta čekao Ferija ispred svalčionice Sparsa, dok ga obezbeđenje nije pronašlo, oduzelo mu stolicu i odvelo ga u svlačionicu Niksa.
Čelnici lige nisu dugo čekali, veoma brzo posle susreta su reagovali i kaznili igrače. Markus Kembi kažnjen je sa 5 mečeva suspenzije i novčano sa 25.000 dolara, zbog pokušaja udaranja Ferija, dok je igrač Sparsa zbog namernog nesportskog poteza tokom duela sa Niksima kažnjen mečom suspenzijom i novčanom kaznom od 7.500 dolara. I Niksi su kaznili Kembija i to oduzimanjem plate dok je van parketa, što je iznosilo oko 320.000 američkih dolara.

Džef Van Gandi zadobio je povredu arkade posle nenamernog udarca Markusa Kembija.
Džef Van Gandi zadobio je povredu arkade posle nenamernog udarca Markusa Kembija.

„Žalim što sam izgubio živce, jer to nisam ja. Svi znaju da sam ja opušten momak, da ne gubim lako živce, ali sam uradio jako lošu stvar. Žao mi je zbog Džefa. Kada vidite da je povređen pomislite da je on učestvovao u tuči, a ne samo želeo da spreči incident.“ – izjavio je posle sureta Markus Kembi. Sa druge strane povređeni Džef Van Gandi stao je na stranu svog igrača: „Ne pokušavam da branim Markusa, ono što je on uradio je pogrešno i on je to i sam priznao, ali je očigledno da je njegova kazna prevelika. Dobio je pet mečeva suspenzije zbog toga što nije udario protivničkog igrača. Niko nikada nije dobio toliku kaznu a da nekog nije udario.“ Osim Van Gandija i saigrači su branili Kembija, pa je tako legendarni Latrel Sprivel rekao medijima da je kazna nepravedna i da niko ne priča o tome da je Markus Kembi dobio lakat u glavu i da je bio isprovociran, već samo žele da ga predstave kao nasilnika što on nije.
Kako je izgledao incident na meču Njujork – San Antonio, kada je Markus Kembi pokušavajući da nokautira Denija Ferija povredio svog trenera Džefa Van Gandija, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstZašto Fernando Tores nikada nije zaboravio autogram koji je dao u Bosni?
Sledeći tekstRoj Džons – Kad nije hteo sudija morao je sam