Kada navijači Panatinaikosa gađaju vaterpoliste Olimpijakosa svim i svačim

Kada navijači Panatinaikosa gađaju vaterpoliste Olimpijakosa svim i svačim

Mečevi između Olimpijakosa i Panatinaikosa su uvek nešto „više od igre“, ma u kom sportu se odigravali. Ako se incidenti na fudbalskim i košarkaškim susretima dva kluba postali redovna pojava i nešto na šta se sportska javnost i navikla, divljanje navijača dva najveća sportska društva u Grčkoj na vaterpolo derbiju njihovih ekipa 2008. godine, šokiralo je sve ljubitelje ovog sporta.
Olimpijakos je tada imao bolji vaterpolo klub, pa njihova pobeda nad najljućim rivalom od 11:6 nije nikoga iznenadila, ali je ipak teško pala navijačima “Zelenih”. Naime, kada su videli da njihovi ljubimci u bazenu neće postići dobar sportski rezultat na susretu, navijači Panatinaikosa su odlučili da se “umešaju” u meč gađajući vaterpoliste Olimpijakosa svim i svačim, pa čak i tegovima, koje su ukrali iz obližnje teretane?! Toliko su pobesneli prisutni navijači kojima je zelena boja u srcu, da su čak u jednom trenutku želeli da pobacaju u vode pojedine električne uređaje – semafore i reklamne panoe?!

Kada navijači Panatinaikosa gađaju vaterpoliste Olimpijakosa svim i svačim
Navijači Panatinaikosa koji znaju da naprave odličnu atmosferu na vaterpolo meču, preterali su na derbiju sa Olimpijakosom 2008. godine.

U incidentima je povređeno nekoliko ljudi, među kojima su bili i tadašnji trener Olimpijakosa Vangelis Paterosa i igrač tog kluba Jorgos Doskas. Trener je pogođen tvrdim predmetom u glavu i stavljeno mu je 10 kopči, a Jorgos Doskas je doživeo teže povrede desne strane tela od udarca gvozdene štangle, a samo su ga dobri refleksi spasili još težih povreda.
Naravno posle susreta usledile su osude nasilja sa svih strana, ali različito viđenje incidenta iz oba tabora. Predstavnici Panatinaikosa su osudili nasilje, ali su i saopštili da su pojedini zvaničnici i igrači Olimpijakosa provocirali i da su oni uz navijače “Zelenih” takođe odgovorni za incidente. Sa druge strane, igrači u tom susretu gostiju iz Pireja, bili su šokirani onim što su doživeli. “Mogli smo da poginemo.” – kratko je prokomentarisao Jorgos Doskas, momak koji je izvukao “najdeblji kraj” u incidentima. Njegov tadašanji kolega iz tima, srpski centar Slobodan Nikić, za medije u svojoj domovini objasnio je ozbiljnost incidenta u najvećem grčkom derbiju: “Bilo je totalno ludilo, tako nešto nikad nisam video. Možda ono u Kranju, ali ovo je bilo mnogo gore. Nismo imali gde da se sklonimo. Gađali su nas čime su stigli, ne znam ni sam koliko mi je kamenica proletelo pored glave. Mogu da zamislim kako je košarkašima i fudbalerima. Nesrećnici!” – rekao je Nikić posle susreta.

Srpski centar Slobodan Nikić, za medije u svojoj domovini objasnio je ozbiljnost incidenta u najvećem grčkom derbiju: “Bilo je totalno ludilo, tako nešto nikad nisam video. Možda ono u Kranju, ali ovo je bilo mnogo gore. Nismo imali gde da se sklonimo. Gađali su nas čime su stigli, ne znam ni sam koliko mi je kamenica proletelo pored glave. Mogu da zamislim kako je košarkašima i fudbalerima. Nesrećnici!” - rekao je Nikić posle susreta.
Slobodan Nikić je medijima u domovini objasnio kako je izgledao incident na meču između Panatinaikosa i Olimpijakosa.

Na sreću svi povređeni u incidentima su uspeli da se oporave, ali nažalost incidenti na susretima Olimpijakosa i Panatinaikosa, pa čak i u vaterpolu, postali su redovna pojava i “folklor” najvećeg grčkog derbija. Snimak divljanja navijača Panatinaikosa te 2008. godine, u jednom od najvećih incidenata u istoriji vaterpola, nažalost nije moguće pronaći, ali zato ovom prilikom pogledajte kakvu atmosferu navijači prave tokom vaterpolo susreta Panatinaikosa i Olimpijakosa.

Prethodni tekstVlade Divac – Koš sa centra za 90.000 dolara
Sledeći tekstDarko Miličić – Psovkama po sudijama meča Srbija-Grčka