Kada se Zvezdin košarkaški meč pretvori u „uličnu tuču“

6. januara 2001. godine u Antverpenu, u revanš meču osmine finala Kupa Rajmunda Saporte (takmičenje koje je nasledilo Kup pobednika kupova), domaći Telindus Rasing Antverpen dočekao je Crvenu zvezdu. Belgijanci su u meč ušli posle pobede od četiri poena razlike u Beogradu, pa je „Crveno-bele“ čekao težak posao u revanšu. Bile su to teške godine za Crvenu zvezdu, u kojima je klub dosta rezultatski kuburio, pa je i sam plasman u osminu finala Saporta kupa smatran uspehom, ali su postajale nade da u revanšu u Belgiji se može doći do podviga. Ipak, rezultat meča i sva ona sportska dešavanja pašće u drugi plan i to niko neće ni pominjati, posle incidenta koji se smatra jednim od većih u istoriji košarkaških Evrokupova i koji se dogodio u završnici prvog poluvremena.
Tadašnji plejmeker Crvene zvezde Saša Stefanović uspeo je da dođe do jedne „ničije“ lopte ispred igrača domaćih Stefana Sapenberga, koji je potom „slučajno“ malo jače odgurnuo Stefanovića i poslao ga među reklame. Naravno, to se nikako nije dopalo Stefanovića koji je ušao u verbalni sukob sa igračem domaćih, u koji su se potom umešali svi igrači oba tima, ali i trener Antverpena Toni Van der Boš, koji je imao svašta da zameri Zvezdinim igračima. Ipak, taman kada se učinilo da će se sve završiti na verbalnom sukobu i koškanju, situacija na parketu je eskalirala.

Velika tuča košarkaša Crvene zvezde i Antverpena.
Velika tuča košarkaša Crvene zvezde i Antverpena.

Sapenberg je krenuo da se unese u lice Stefanoviću i verovatno mu poruči još nešto, a ovaj mu je u tom trenutku udario šamar, što je potpuno razbesnelo Belgijanca. Zaleteo se Sapenberg i krenuo pesnicama na srpskog košarkaša, koji je potom u maniru najboljih boksera, “krošeom” iz kontre, poslao Belgijanca na pod. U incident između Sapenberga i Stefanovića gotovo da su se umešali svi igrači oba tima, pa je na parketu započela opšta tuča, u koju su se čak umešali i pojedini domaći navijači. U tuči se posebno istakao igrač Zvezde Slobodan Šljivančanin, koji je u maniru najiskusnijih MMA boraca nekoliko puta udario igrača domaćih O’Konela, pre nego što mu je jedan navijač Antverpena u odelu, prišao sa leđa i napao ga.
Uspeli su nekako igrači Zvezde tada se dokopaju svlačionica i izvuku “živu glavu”, jer su, kako su kasnije pisali srpski mediji, domaći igrači i navijači pokušali da uđu u tunel i nastave fizički obračun sa gostujućim igračima, ali ih je u tome sprečilo obezbeđenje, kao i nekolicina navijača “Crveno-belih”. Za to vreme Sapenberg se držao za glavu, očigledno osećajući posledice od pretrpljenih udaraca. Sudije meča su potom odlučile da zbog učestvovanja u incidentu isključe 19 igrača oba tima, a potom i prekinu duel, o čijem ishodu je konačni sud donosila FIBA.

Saša Stefanović bio je jedan od glavnih aktera tuče na meču Antverpen - Crvena zvezda.
Saša Stefanović bio je jedan od glavnih aktera tuče na meču Antverpen – Crvena zvezda.

Oko mesec dana kasnije FIBA je donela odluku da se meč odigra ponovo na neutralnom terenu i bez prisustva publike, što su u rukovdstvu Crvene zvezde smatrali kao nepravednu odluku, jer su po njima Zvezdini igrači napadnuti od strane domaćih igrača i navijača i da je jedini njihov greh bio što su bili prinuđeni da se brane, pa su iz rukovodstva Crvene zvezde odlučili da odbiju da igraju ponovni meč, zbog čega je na kraju susret registrovan sa 20:0 u korist Antverpena. Pored toga, FIBA je odlučila da igrač Crvene zvezde Saša Stefanović i igrač belgijske ekipe Stefan Sapenberg budu kažnjeni sa po 10.000 maraka i tri utakmice zabrane igranja u evropskim kupovima, dok je zbog učešća u incidentu sa po 3.000 maraka kažnjeno i devet igrača Crvene zvezde i osam igrača Rasing Antverpena. Zanimljivo je i da FIBA uopšte nije kaznila domaćina zbog upada navijača i nasrtaja na igrače Crvene zvezde, kao i da su po tadašnjem pisanju medija iz Košarkaškog kluba Telindus Rasing Antverpen odbili da pošalju snimak incidenta u sedište FIBA, pravdajući se da oni taj snimak ne poseduju.
Bio je to svakako jedan od najvećih incidenata u istoriji košarkaških Evrokupova i opšta tuča kakva se veoma retko viđa na sportskim borilištima. Kako je izgledala tuča između košarkaša Antverpena i Crvene zvezde, u kojoj su čini se domaći izvukli “deblji kraj”, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

loading…
Prethodni tekstNikola Grbić – Da iskoristimo sudiju debila…
Sledeći tekstReakcija Kantone na divljački start Vinija Džonsa – Strah ili nešto drugo?