Kako je golman AZ-a pretukao huligana Ajaksa na terenu

Kako je golman AZ-a pretukao huligana Ajaksa na terenu
Kako je golman AZ-a pretukao huligana Ajaksa na terenu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U decembru 2011. godine na meču holandskog kupa između domaćina Ajaksa i tada vodeće ekipe prvenstva, AZ Alkmara, u 38. minutu utakmice, pri rezultatu 1:0, devetnaestogodišnji navijač „Kopljanika“ utrčao je na teren i napao golmana AZ-a Estebana Alvarada. Ubrzo se pokazalo da mu to baš i nije bio pametan potez. Kostarikanac je uspeo da izbegne udarac, a onda je usledio žestok kontranapad. Razjareni golman oborio je huligana na travu i krenuo da ga šutira nogama. Ko zna kako bi navijač Ajaksa prošao da mu u pomoć nije priskočilo obezbeđenje.
Nakon toga sudija Bas Nijhus pokazao je crveni karton Alvaradu što je razljutilo trenera gostiju Verbeka. On je odlučio da povuče ekipu, što je prouzrokovalo prekid meča. Verbek je posle meča rekao da je povukao ekipu, jer se više nije osećao bezbedno na stadionu, a trener Ajaksa Frank de Bur shvatio je njegovu odluku i rekao da bi verovatno učinio isto. „Nemam reči za ovo što se desilo. Mislim da niko od mojih momaka nije video šta se dogodilo, kao ni ja. Možda bih i ja uradio isto, možda i ne bih. Ipak, moram priznati da ga razumem u svakom slučaju. Ovo je veoma bizarna situacija. Sramota je što će se klub naći na tapetu zbog jednog idiota“- izjavio je tadašnji trener Ajaksa Frank de Bur.

Esteban Alvarado pretukao je navijača pošto ga je ovaj napao.
Esteban Alvarado pretukao je navijača pošto ga je ovaj napao.

Fudbalski klub Ajaks je veoma brzo izdao i zvanično saopštenje u kome je izrazio žaljenje zbog incidenta. „To je strašan incident i zbog toga se duboko kajemo. Nudimo svoje iskreno izvinjenje. Napadač je priveden, radi se o 19-godišnjaku koji je očigledno, bio pod uticajem alkohola“. Isticalo se i da će Ajaks „proveriti da li se zaista radi o njihovom navijaču“. „Ukoliko se ispostavi da jeste, njemu će biti zabranjeno da prisustvuje svim našim utakmicama.“ – pisalo je dalje u saopštenju.
Esteban Alvarado je dobio podršku širom sveta nakon incidenta, a dok je još bio pod utiskom svega što se izdešavalo izjavio je: „Ja sam kontrolišem svoju sudbinu i mislim da navijač nije bio pod uticajem droge ili alkohola. Jednostavno sam želeo da se odbranim. Ne znam ni sam kako sam ga video da dolazi, kao da imam nekog anđela čuvara. Čuo sam navijače kako zvižde i kad sam se okrenuo već je skočio ka meni. Očigledno je želeo da me povredi, ali nije uspeo u tome.“ – rekao je Alvarado. Alkmarov golman je i priznao da se bio veoma uplašio kada je došlo do napada. „Bio sam veoma uplašen. Odmah sam pomislio da je naoružan nožem. Napao sam ga u samoodbrani. Kada se branite, uopšte ne razmišljate da li ste ikoga udarili jednom ili dva puta. Bojao sam se da je naoružan i nisam imao vremena da to proverim, jedino sam razmišljao kako da se zaštitim.“ – naglasio je Kostarikanac.

Igrači AZ-a žestoko su protestovali zbog crvenog kartona Alvaradu.
Igrači AZ-a žestoko su protestovali zbog crvenog kartona Alvaradu.

Fudbalski savez Holandije (KNVB) u sledećih par dana poništio je crveni karton golmanu AZ Alkmara: „Golman je neočekivano napadnut i nije video napadača kako dolazi. Tužilac smatra da njegova reakcija nema osnova za disciplinske mere, tako da on neće biti suspendovan.“ – navodilo se u saopštenju na sajtu FS Holandije. KNVB je takođe objavio da će meč osmine finala Kupa između Ajaksa i AZ Alkmara, koji je prekinut u 38. minutu, biti ponovo odigran u januaru. Savez je naveo da će se meč odigrati u potpunosti, jer bi bilo „nerazumno da se utakmica nastavi od 37. minuta, pošto bi AZ morao da igra sa 10 igrača zbog crvenog kartona Alvarada.“ Ponovljeni meč osmine finala holandskog Kupa odigrao se 19. januara, a deca su bila jedini navijači kojima je bilo dozvoljeno da prisustvuju. AZ je slavio rezultatom 3:2.
Huligan fudbalskog kluba Ajaks koji je na utakmici sa AZ Alkmarom utrčao na teren i napao golmana gostiju Estebana Alvarada dobio je najveću ikad izrečenu kaznu od 30 godina zabrane dolaska na stadione. To praktično znači da će problematični navijač tek sa 49 godina prvi put moći da uđe u prostor stadiona, pošto mu je zabranjeno i da priđe bilo kojem sportskom objektu. Ovaj momak je morao da ostane i dve nedelje u zatvoru.

Navijač Ajaksa koji je napao golmana AZ-a je proteran sa holandskih stadiona.
Navijač Ajaksa koji je napao golmana AZ-a je proteran sa holandskih stadiona.

Inače, golman AZ-a Esteban Alvarado odlučio je bio i da podigne privatnu tužbu protiv dotičnog. Sud je kasnije 19-godišnjem huliganu odredio četiri meseca zatvora, plus još dva meseca uslovne kazne, a morao je da se javlja policijskoj stanici tokom svih utakmica Ajaksa, AZ Alkmara i holandske reprezentacije u naredne dve godine. „Kada bih ga sreo na ulici i kada bi mi se izvinio, prihvatio bih. Bilo bi lepo kada bi se pokajao.“ – izjavio je kasnije Alvarado koji se i sam izvinio zbog ružne scene koju su mogli da vide i mladi navijači kluba. „Njima bih se prvenstveno izvinio. Definitivno nisam bio dobar primer. Ali morao sam da se branim.“ – jasan je bio Alvarado.
Podsetite se ovog tragikomičnog incidenta na „Amsterdamskoj areni“:

Prethodni tekstSavršen skok Blanke Vlašić na „Hanžeku“
Sledeći tekstTrejsi Mekgrejdi – Fenomenalno zakucavanje preko Kornela Davida