Kako je Muhamed Ali spuštenih ruku izbegao 21 udarac za 10 sekundi

Samo dve godine pre njihovog egzibicionog meča, tada sa nepunih osamnaest godina, mlađani Majkl Douks, pun samopouzdanja, pretio je Muhamed Aliju preko novina: “Moje ruke su toliko brze da ne mogu da se vide na snimku kamere… rekao sam Aliju, moj si, gotov si matori, bolje da nestaneš dok još možeš…”
U aprilu 1977. godine, njih dvojica su se sastala u ringu u egzibicionom meču koji je upravo Douksa promovisao kao talentovanog boksera čije vreme tek dolazi. Ali je u tom trenutku imao 35 godina i 55 mečeva iza sebe. Douks tek što je postao profesionalac, sa svega 19 godina ušao je ambiciozno u meč pun želje za dokazivanjem… Muhamed Ali je te večeri demonstrirao zašto je najveći. Objasnio onima koji su se pitali šta zapravo znači njegov čuveni poklič “lebdim kao leptir, ubadam kao pčela”, jer kako drugačije opisati ono što je uradio u u ovom egzibicionom meču.

Muhamed Ali je te večeri demonstrirao zašto je najveći. Spustio je ruke na konopce i rešio samo da eskivira otvorenim licem udarce protivnika. U toku tih deset sekundi Douks je pokušao 21 put da ga udari! Nije uspeo ni da ga dotakne! Delovalo je smešno kako se mladić trudi da pogodi veličanstvenog Alija i kako mu to nikako ne polazi za rukom. Usledio je ples… "Pogledajte moju igru sa ovim čovekom! Pogledajte moj ples! Ja igram!" - vikao je Ali.
Muhamed Ali je protiv Douksa uspeo da eskivira 21 udarac za desetak sekundi.

Spustio je ruke na konopce i rešio samo da eskivira otvorenim licem udarce protivnika. U toku tih deset sekundi Douks je pokušao 21 put da ga udari! Nije uspeo ni da ga dotakne! Delovalo je smešno kako se mladić trudi da pogodi veličanstvenog Alija i kako mu to nikako ne polazi za rukom. Usledio je ples… „Pogledajte moju igru sa ovim čovekom! Pogledajte moj ples! Ja igram!“ – vikao je Ali.
A pogledajte i vi Alijev ples posle čuvenog eskiviranja serije udaraca koji je mnoge podsetio na film “Matriks”:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This