Kako je Ronaldo doveden u Junajted

Kako je Ronaldo doveden u Junajted

Iako su znali da „stari lisac“ Ferguson retko greši, u leto 2003. godine mnogi u Mančesteru su se pitali da li je pravi potez spiskati 12,2 miliona funti na 18-ogodišnjeg Portugalca i još mu dati dres sa brojem sedam koji je do „juče“ nosio njihov miljenik Bekam, a pre njega Kantona, Best…. Nije puno trebalo da im „CR7“ otkloni svaku sumnju, i malo je onih koji ne znaju kako se kasnije odvijala njegova karijera, ali je takođe malo onih koji znaju kako je „Fergi“ prelomio da ga dovede na „Teatar Snova“… Sporting i Junajted imali su, kvalitetnu dugogodišnju saradnju koja je podrazumevala razmene trenerskog osoblja, što je veoma olakšalo kompletan posao. Real Madrid već tada se raspitivao za Ronaldovo zdravlje, ali nakon jedne prijateljske utakmice u Lisabonu, zauvek je promenjena fudbalska istorija.
Sporting i Junajted sastali su se u predsezoni, 6. avgusta 2003. godine, u prijateljskom meču povodom otvaranja stadiona Žoze Alvalade. Sporting je pobedio sa 3:1, ali su svi detalji sa utakmice pali u senku fudbalskog umeća koje je pokazao 18-ogodišnji mladić sa brojem 28 na leđima. Sporting je pobedio sa 3:1, ali su svi detalji sa utakmice pali u senku fudbalskog umeća koje je pokazao 18-ogodišnji mladić sa brojem 28 na leđima. Kakav je utisak ostavio možda najbolje govori izjava Roja Kina koji se kasnije u šaljivom tonu prisećao te utakmice i prelaska Ronalda u Mančester: “Često je na toj utakmici igrao jedan na jedan protiv O'Šeja, koji umalo da završi kod doktora posle prvog poluvremena zbog vrtoglavice. Klub je posle utakmice zaključio posao, ali smo se kasnije svi šalili da je upravo O'Šej pogurao celu stvar igrajući kao je*eni klovn.” Legenda kaže da su Rio Ferdinand i Niki Bat u svlačionici već na poluvremenu molili Fergusona: “Šefe šta se dešava, uzimamo li ga ili ne?”.Kakav je utisak ostavio možda najbolje govori izjava Roja Kina koji se kasnije u šaljivom tonu prisećao te utakmice i prelaska Ronalda u Mančester: “Često je na toj utakmici igrao jedan na jedan protiv O’Šeja, koji umalo da završi kod doktora posle prvog poluvremena zbog vrtoglavice. Klub je posle utakmice zaključio posao, ali smo se kasnije svi šalili da je upravo O’Šej pogurao celu stvar igrajući kao je*eni klovn.” Legenda kaže da su Rio Ferdinand i Niki Bat u svlačionici već na poluvremenu molili Fergusona: “Šefe šta se dešava, uzimamo li ga ili ne?”.
Ser Aleks je kao stari “fudbalski vuk”, video “s kim ima posla“ i već nakon kraja meča u tunelu stadiona, praktično dogovorio posao svog života. Ronaldo je tako postao prvi portugalac u istoriji Mančester Junajteda. Na predstavljanju je izjavio: “Veoma sam srećan što sam potpisao za najbolji klub na svetu, a naročito sam ponosan što sam prvi portugalac u Junajtedu.” Ferguson je tada ispričao da su posle utakmice sa Sportingom svi u avionu govorili o Ronaldu i vršili pritisak na njega da ga dovede u klub.
Zanimljiv je podatak da je Ronaldo dva dana kasnije u Mančester doputovao gotovo bez prtljaga, navodno i bez rezervne odeće, očekujući da će ga gotovo sigurno Mančester vratiti u Lisabon na jednogodišnju pozajmicu. “Nema problema.“ – rekao je „Fergi“ pošto mu je objasnio da ga želi u Junajtedu odmah, “sutra ćeš trenirati ovde, a onda ćeš otići u Portugal po svoje stvari.” Osam dana kasnije Ronaldo je igrao protiv Boltona pred 67.000 navijača na Old Trafordu. Ostalo je istorija…
Podsetite se utakmice u kojoj je po mnogima Ronaldo odbranu Mančestera pravio smešnom i posle koje je Ferguson prelomio i doveo ga u Junajted:

Prethodni tekstBodirogino brisanje peškirom Redžija Milera
Sledeći tekstKamila Skolimovska – Čudo od deteta koje nije dosanjalo sve svoje snove