Kandidat za najnesportskiji gest godine

Kandidat za najnesportskiji gest godine
Kandidat za najnesportskiji gest godine

Kada sportista u žaru borbe i težnji da postigne poene, kako bi poboljšao rezultat svog tima koji u tom trenutku gubi, napravi neki nesportski gest, pa još ako se zbog toga kasnije pokaje i izvini, malo ko će mu uzeti za zlo. Takve stvari su naprosto sastavni deo sporta. Ali kada tim ubedljivo vodi i kada je nesportski potez napravljen sa jasnom namerom onda takvi postupci naiđu na snažne osude sportske javnosti.
Jedna takva situacija viđena je 2018. godine na utakmici ženskog fudbala, u kojoj su se sastale reprezentacije Uzbekistana i Maldiva u uzrastu do 19 godina. Obzirom na popularnost i atraktivnost ovakvih mečeva, verovatno bi malo ko uopšte i znao da se ova utakmica odigrala da nije bilo jednog detalja koji je pokazao sve ono kako sport ne bi trebalo da izgleda. Pri rezultatu 2:0 za Uzbekistansku ekipu, devojka koja je branila gol Maldiva, Ula Bint, odbila je jednu relativno laku loptu ispred svog gola, uhvatila je, ali je ubrzo nakon toga napravila bolnu grimasu, ispustila loptu i srušila se na zemlju, nedvosmisleno pokazujući da trpi jake bolove. Ali dok se ona previjala na zemlji, ka lopti je krenula kapitenka protivničke ekipe Lajla Šodijeva i umesto da loptu izbaci van terena, prekine igru i dopusti medicinskom osoblju da utrči i pruži pomoć povređenoj igračici, ona je uputila šut ka golu, ubacila loptu u mrežu bez ikakvih znakova empatije prema koleginici koja je bila u bolovima. Ne samo da je napravila ovako nesportski potez nego je svojom proslavom jasno stavila do znanja da je imala nameru to da uradi, čak pokazujući srce ka tribinama.

Lajla Šodijeva proslavila je nesportski gol protiv Maldiva.
Lajla Šodijeva proslavila je nesportski gol protiv Maldiva.

Medicinsko osoblje je odradilo svoj posao i nakon pet minuta pauze zbog njihove reakcije meč je nastavljen. Uzbekistanke su i pre početka meča bile apsolutni favorit i one koji su upućeni u ove selekcije krajnji rezultat od 20:0 nije iznenadio. Međutim, potez Šodijeve itekako jeste, tim pre što je ekipa već ubedljivo vodila i nije se postavljalo pitanje pobednika. Ovakav gest može se pripisati malom broju godina i prevelikom željom za dokazivanjem i ostaje nada da je trener odradio svoj deo posla i da je tada mladoj Uzbekistanki objasnio gde je pogrešila i šta znači nositi kapitensku traku i da joj je nakon meča održao lekciju iz fer-pleja, puštajući joj snimke kako su se u takvim situacijama poneli veliki Paolo Di Kanio ili Ivan Fernandez Anaja, od kojih bi trebalo da nauči da je sport više od poena, medalja i trofeja.
Podsetite se kako je izgledao po mnogima nesportski potez 2018. godine, koji je zaprepastio i razočarao mnoge koji su imali priliku da ga vide:

Prethodni tekstJugoslovenski „šoutajm“
Sledeći tekstAleksandar Đorđević – Fantastična igra protiv Reala za Željkov „bes“