KK Bosna na vrhu Evrope

KK Bosna na vrhu Evrope.

5. aprila 1979. godine, košarkaši sarajevske Bosne bili su u centru pažnje evropske, ali i svetske javnosti. Cela bivša Jugoslavija je strepela i navijala, jer je Bosna igrala najvažniju utakmicu u istoriji, veliko finale Kupa evropskih šampiona. To finale igralo se u francuskom Grenoblu, a Mirzi Delibašiću i društvu protivnik je bio višestruki prvak Evrope, italijanski Emerson iz Varezea.
Bosna je prvak Evrope! Prva ekipa iz jugoslavenske lige koja je uspela ostvariti takav rezultat, rezultat o kom se još uvek priča sa osmehom na licu. U finalu su Bosnu predvodili Mirza Delibašić, Ratko Radovanović i pre svih kapiten Žarko Varajić, koji je postigao čak 45 poena i koji je prvi podigao šampionski pehar.Put do vrha Evrope 1979. godine nije bio nimalo lagan. Morali su Studenti odigrati 16 utakmica, a u finalnoj grupi su izgubili tri puta, ipak, ta tri poraza nisu mnogo značila, jer je superfinale bilo izboreno. Samo je još jedan jugoslovenski klub pre Bosne došao na prag evropske titule. Splitska Jugoplastika je 1972. godine u finalu poražena od Injisa 75 : 78. Igrom slučaja, upravo je Injis (koji je promenio naziv u Emerson) bio protivnik Sarajlijama u finalu Kupa evropskih šampiona u francuskom Grenoblu.
Sarajevski “studenti” su 5. aprila 1979. godine, pred oko 12 hiljada gledalaca, od kojih je polovina bodrila Bosnu u sudaru sa zonskom odbranom Emersona, uspeli da zabeleže pobedu, a ključna je bila preciznost koju su košarkaši Bosne iskazali šutirajući sa odstojanja i poluodstojanja. Nakon 40 minuta semafor je pokazivao 96 : 93 u korist ekipe koju je vodio Bogdan Tanjević, što je značilo samo jedno, Bosna je prvak Evrope! Prva ekipa iz jugoslavenske lige koja je uspela da ostvari takav rezultat, rezultat o kom se još uvek priča sa osmehom na licu. U finalu su Bosnu predvodili Mirza Delibašić, Ratko Radovanović i pre svih kapiten Žarko Varajić, koji je postigao čak 45 poena.
Akteri istorijskog uspeha, koji su od jugoslovenskih klubova kasnije ponovili zagrebačka Cibona (dva puta), Jugoplastika (tri puta) i beogradski Partizan, bili su:  Mirza „Kinđe“ Delibašić, Žarko Varajić, Predrag Benaček, Boro Vučević, Ante Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Svetislav Pešić, Sabahudin Bilalović i Dragan Zrno. Sa klupe ih je vodio 33-godišnji Bogdan „Boša“ Tanjević. To su imena junaka koji su doveli Bosnu do titule šampiona Evrope. Šampioni Evrope dočekani su u Sarajevu, gde je nekoliko hiljada navijača skandiralo i pevalo do zore.
Danas je nažalost od Bosne ostalo samo ime i sećanje na taj 5. april 1979. godine, dan koji će večno ostati upisan u istoriji KK Bosna, ali i u istoriji Jugoslovenske i Evropske košarke. Podsetite se meča iz Grenobla, koji je Bosnu odveo na krov Evrope.

Prethodni tekstBatigol – Gabrijel Omar Batistuta
Sledeći tekstTomislav Ivković – Odbrana penala Maradoni