Kraljica staze – Merlin Oti

  StarBet Kladionica Najbolji Bonusi
  “Kraljica staze“ kako joj je tepao sportski svet je u veličanstvenoj preko 30 godina dugoj karijeri osvojila skoro 40 medalja sa velikih takmičenja.
  Želju da se bavi atletikom, Merlin Oti je dobila gledajući atletske prenose sa Olimpijskih Igara. Pošto je kao mlada pokazala raskošan talenat za sprinterske discipline, već sa 19 godina je ušla u reprezentaciju Jamajke i nastupala na prvom velikom takmičenju. Jamajčanka Merlin Oti je jedna od najboljih sprinterki svih vremena.Bile su to PanAmeričke igre 1979. godine u San Huanu, na kojima je Merlin Oti sa samo 19 godina osvojila dve medalje. Sledeće godine na OI u Moskvi, Merlin Oti osvaja bronzanu medalju na 200 metara, čime postaje prva predstavnica Kariba sa engleskog govornog područja koja je osvojila olimpijsku medalju. Ta medalja donela joj je veliku popularnost i nekoliko nacionalnih priznanja na Jamajci.
  U narednom olimpijskom ciklusu, Otijeva osvaja medalje na svim velikim takmičenjima, da bi svoje rezultate potvrdila na OI u Los Anđelesu 1984. godine, na kojima je došla do dve bronzane medalje. Usledile su godine slabijih rezultata, verovatno prouzrokovani privatnim problemima i razvodom od jamajčanskog sprintera Netanijala Pejdža, da bi se 1987. godine vratila na veliku scenu sjanim rezultatima na SP u Rimu, gde je došla do dve bronzane medalje. Iako je bila nosilac jamajčanske zastave i jedan od favorita na OI u Selu 1988. godine, Merlin Oti je potpuno razočarala u Južnoj Koreji i nije uspela da dođe do medalje. Taj neuspeh nije obeshrabrio Otijevu, pojačala je treninge i već na sledećim takmičenjima briljirala. Osvojila je zlatne medalje na dvoranskom prvenstvu sveta i na igrama Komonvelta, da bi potpuno zablistala na SP u Tokiju 1991. godine, gde je došla do 3 medalje od toga jedna je bila zlatna (štafeta 4 x 100m), čime je bila jedna od najuspešnijih atletičarki na tom prvenstvu.
  Na OI u Barseloni, Merlin Oti je opet dobila čast da nosi zastavu svoje zemlje, a ovog puta nije razočarala naciju i vratila se iz Barselone sa medaljom. U formi života je došla Merlin na SP u Štutgartu 1993. godine, osvojila je zlatnu medalju na 200 metara, da bi u legendarnoj finalnoj trci na 100 metara, izgubila zlatnu medalju od Gejl Divers za jednu hiljaditinku. U svojoj karijeri Merlin Oti je osvojila skoro 40 medalja na velikim takmičenjima.To je najmanja razlika na velikim takmičenjima u atletskoj istoriji u borbi za zlato, a posle trke se dugo čekalo na zvanične rezultate, koji su više puta menjani, tako da je u jednom trenutku Merlin Oti bila proglašena za pobednicu trke, ali su ti rezultati ipak kasnije korigovani i zlato je pripalo Gejl Divers, a srebro Merlin Oti. Iste godine, Merlin Oti je postavila svetski rekord na 200 metara u dvorani, koji je i dalje u njenom vlasništvu. U Getebergu 1995. godine, Merlin Oti opet blista na Svetskom prvenstvu, brani titulu na 200 i osvaja srebro na 100 metara.
  Sa nestrpljenjem se očekivao duel između Merlin Oti i Gejl Divers na OI u Atlanti 1996. godine u trci na 100 metara. Publika nije razočarana, dobila je opet spektakularnu trku u kojoj Merlin opet u neizvesnoj završnici gubi zlatnu medalju i dolazi „samo“ do srebra, ovog puta je od zlata delilo 5 hiljaditinki. Pridodala je srebro na 200m i bronzu u štafeti, čime je bila jedna od najuspešnijih sportiskinja na igrama u Atlanti, ali ispostaviće se kasnije da je na tim igrama propustila poslednju priliku da dođe do olimpijskog zlata. Usledila su godine slabijih rezultata, da bi 1999. godine Merlin Oti bila pozitivna na doping testu i zbog toga je bila suspendovana na dve godine. Ipak, Otijeva je želela da kako kaže “očisti” svoje ime i Pri kraju karijere, Merlin Oti je zbog svog trenera uzela Slovenačko državljanstvo i pod stare dane je nastupala na velikim takmičenjima pod zastavom Slovenije.posle nekoliko žalbi, presuda je ukinuta i Merlin je dobila dozvolu da se takmiči na OI u Sidneju 2000. godine.
  Iako nije uspela da se kvalifikuje za jamajčanski tim za Sidnej, Merlin Oti se ipak našla u Sidneju kao “rezerva” i kao atletičarka koja će nastupati u štafeti. Posle velikih kontraverzi i burnih svađa u jamajčanskom timu, Merlin Oti je ipak nastupila u trci na 100 metara i zauzela četvrto mesto, ali je posle suspenzije i brisanja rezultata Merion Džons zbog dopinga, Otijevoj je pripala bronzana medalja. U svojoj poslednoj trci za Jamajku, Merlin je sa koleginicama iz tima osvojila srebro u štafeti, čime je postala atletičarka sa najviše osvojenih medalja na Olimpijskim igrama. Posle OI u Sidneju, Merlin Oti je izjavila da je tužna što mora da napusti jamajčansku reprezentaciju, ali da je prinuđena na tako nešto, jer pojedinci iz jamajčanskog atletskog saveza žele da je udalje iz sporta a da će ona njima dokazati da i sa preko 40 godina može da se takmiči.
  Merlin Oti 2002. godine uzima slovenačko državljanstvo i seli se za Sloveniju, odakle je njen trener. Počinje da nastupa na velikim takmičenjima pod zastavom Slovenije, ali bez većih uspeha. Na EP u Helsinkiju 2012. godine Merlin Oti sa pune 52 godine nastupa u slovenačkoj štafeti, čime postaje najstarija atletičarka koja je nastupala na velikim takmičenjima. Bio je to poslednji nastup na velikim takmičenjima legendarne Merlin Oti.
  Bila je najpopularnija atletičarka svog vremena a spisak njenih nagrada osvojenih tokom karijere je impozantan. Pored brojnih medalja, bila je sportistkinja godine u svetu, najbolja atletičarka na svetu i čak 13 puta sportistkinja godina na Jamajci. Plenila je svojim izgledom, izuzetnom gracioznošću i bila obožavana u celom svetu, neuništiva i neponovljiva Merlin Oti.
  Prethodni tekstNeverovatan „autogol“ Majk Smita
  Sledeći tekstDorando Pjetri – Poslastičar koji nije postao šampion, a trebao je