Kris Veber – Zakucavanje preko svog idola Čarlsa Barklija

Kris Veber - Zakucavanje preko svog idola Čarlsa Barklija
Kris Veber - Zakucavanje preko svog idola Čarlsa Barklija

U večeri 16. novembra 1993. godine Golden Stejt Voriorsi su igrali šestu utakmicu te sezone. To je ujedno bio i šesti meč koji je Kris Veber igrao u NBA karijeri. Tog dana u Ouklandu su gostovali aktuelni prvaci Zapadne konferencije Finiks Sansi, predvođeni legendarnim Čarlsom Barklijem. On je bio idol „C-Web“-u tokom njegovog odrastanja, što je za Vebera dodatno dalo na značaju tom susretu. „To je bila moja prva utakmica protiv Barklija, koga sam upoznao u srednjoj školi i koji mi je bio ubedljivo najomiljeniji igrač.“

Kris Veber je „posterizovao“ Čarlsa Barklija

Finiks je opravdao ulogu favorita u tom susretu i pobedio sa 116:104. Ipak, posle tog meča se samo pričalo o Krisu Veberu, novajliji sa Mičigena. On je jednim svojim potezom zasenio sva ostala dešavanja na susretu. Akcija kojom je Veber obeležio taj susret počela je tako što je „C-Web“ u odbrani naterao beka gostiju Denija Ejndža na jedno teško dodavanje, koje je potom presekao Latrel Sprivel. Odmah pošto je uzeo loptu, Sprivel šalje dodavanje Veberu, koji je sjajno istrčao kontranapad. Po prijemu lopte Kris Veber pravi leđnu promenu i kreće na zakucavanje. Čarls Barkli, koji ga je jedini pratio, tada mu skače na rampu…

Kris Veber je spektakularno zakucao preko Čarlsa Barklija.
Kris Veber je spektakularno zakucao preko Čarlsa Barklija.

„C-Web“-a ipak ništa nije moglo da zaustavi u nameri da zakuca. I pored toga što je njegov idol iz detinjstva i tadašnji aktuelni MVP lige Čarls Barkli pokušao da ga izblokira, Veber uspeva da ga „posterizuje“ i izvede spektakularno zakucavanje. Usledila je Veberova proslava sa visoko podignutim rukama, praćena ovacijama u „Oukland Koloseum Areni“.

Veber je smatrao da Barkli nije ni trebao da proba da ga izblokira

I pored toga što je zakucavanje izazvalo veliko pažnju i „lansiralo“ Vebera u prvi plan, on posle susreta nije želeo da podlegne euforiji. „Kada sam video da dolazi nisam mislio da će da mi skoči na rampu. Zaista ne mislim da je trebao da skoči na blokadu momku koji može da skoči prilično visoko i koji je viši od njega. On je ipak skočio. Ja sam ga „prekucao“, ali sam siguran da će i neko mene jednog dana. Tako da ne želim da se pravi velika stvar od ovog zakucavanja.“ – rekao je Kris Veber novinarima posle susreta koji je obeležio njegovo zakucavanje.
Na svim top listama najboljih zakucavanja u istoriji NBA lige, zakucavanje Krisa Vebera preko Čarlsa Barklija zauzima visoko mesto. Kako je izgledalo „kucanje“ kojim se „C-Web“ predstavio ljubiteljima NBA lige, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstQPR – Liverpul: 87. minut 0:1, kraj 2:3
Sledeći tekstRobert Prosinečki i cigareta