Kristijano Ronaldo – Ljudska gromada ili sportista koji bi sve uradio za popularnost?

Kristijano Ronaldo - Ljudska gromada ili sportista koji bi sve uradio za popularnost

Nakon osvajanja evropske titule sa Realom 2014. godine u Lisabonu, Kristijano Ronaldo se popeo na tribine, izvukao jednog čoveka iz publike, poklonio mu svoj dres i čvrsto ga zagrlio. Kamerama naravno, ovaj detalj nije mogao da promakne, a novinari ne bi bili sedma sila da nisu munjevito saznali da se radi o čuvenom Albertu Fantrau, a priča o njegovom i Ronaldovom prijateljstvu je navodno čudesna.
“Za sav svoj uspeh mogu da zahvalim mom starom prijatelju Albertu Fantrau. Mi smo igrali za isti tim u takmičenju za igrače mlađe od 18 godina. Kada je menadžer Sportinga iz Lisabona došao da nas gleda, rekao je: „Onaj ko od vas dvojice na utakmici postigne više golova dobiće priliku u Sportingovoj akademiji.“ Taj meč smo pobedili rezultatom 3:0. Ja sam postigao prvi gol, Albert je postigao drugi – sjajan gol glavom. Ali treći gol je bio poseban. Albert je izašao jedan na jedan sa golmanom, predriblao ga i sve što je trebalo da uradi je da šutne loptu u gol, ali on mi je dodao i ja sam dao treći gol. Tako sam stigao u Sportingovu akademiju. Pose utakmice sam ga pitao zašto je to uradio, a on je rekao: ‘Zato što si bolji od mene.’” – navodno je objasnio Ronaldo jednom prilikom njihov odnos.

Kristijano Ronaldo i Albert Fantrau u dečačkim danima.
Kristijano Ronaldo i Albert Fantrau u dečačkim danima.

Legenda dalje kaže da su novinari otišli kod Alberta kući da ga pitaju da li je ova priča istinita i on je svima rekao da jeste. Takođe je rekao da je nakon tog meča njegova fudbalska karijera završena i da je nezaposlen. Novinari su ga potom pitali: „Pa kako si onda uspeo da sagradiš ovako ogromnu kuću, kupiš ova kola, izdržavaš porodicu, ne deluješ kao siromašan čovek–naprotiv?“ Albert im je kratko odgovorio: ‘Sve to plaća Ronaldo!’“
Ova priča izazvala je buru na internetu, jedni su tvrdili da je lažna, napravljena ne bi li se uzdigao Ronaldo, drugi da je istinita, i da samo pokazuje kolika je Kristijano ljudska gromada. I dok je verodostojnost svih podataka iz ove priče teško potvrditi i dok će “bajka” o Kristijanovom prelasku u Sporting i dalje deliti ljude, ostaje nam samo da se pitamo, šta bi bilo da Ronaldo nije završio u Sportingu i da maleni Albert Fantrau nije dodao loptu klincu o kome će kasnije planeta “brujati”. Ili, tog dodavanja nije ni bilo, a ovo je svesno napravljena priča marketinških stručnjaka, sa ciljem da “omraženi” Ronaldo, dobije popularnost koju je partijama na terenu zaslužio.

Kristijano Ronaldo i Albert Fantrau posle finala Lige šampiona 2014. godine.
Kristijano Ronaldo i Albert Fantrau posle finala Lige šampiona 2014. godine.

Ostaje i to da se pitamo kakav je to menadžer koji bira igrače po sistemu “ko da više golova na određenom meču”, zašto klub bira igrača koji je samo ubacio loptu u mrežu, a ne onog ko je celu akciju izgradio i kako to da momak koji je po ovoj priči ako ne bolji onda jednako dobar kao Ronaldo nikada ništa nije napravio u fudbalu, zar ga ne bi zapazio neki drugi skaut ili trener…?
Nama je zaista teško proceniti šta je istina, a vama?! Šta vi mislite o svemu ovome, marketing ili istina? Željno iščekujemo vaše komentare, možda baš posle njih dobijemo bolji pogled na Ronaldov početak karijere…

Prethodni tekstStefan Levgren – Gol koji je rastužio Jugoslaviju
Sledeći tekstČarls Barkli – „Najluđi“ koš u karijeri