Legenda jugoslovenske ženske košarke – Jasmina Perazić

Legenda Jugoslovenske Ženske Košarke - Jasmina Perazić.

Jasmina Perazić je legendarna jugoslovenska košarkašica. Počela je da trenira košarku sa 10 godina u rodnom Novom Sadu, gde je gledajući legendarnu Mariju Veger zavolela košarku.
Kao veliki košarkaški talenat, Jasmina Perazić 1979. godine, sa 19 godina odlazi u SAD, gde je sa velikim uspehom igrala na Univerzitetu Merilend. U četiri neverovatne sezone na Merilendu, gde je kasnije radila i kao trener, Jasmina Perazić je dva puta bila izabrana među 12 najbojih košarkašica SAD i bila učesnik Ol-Star utakmica. Legenda Jugoslovenske Ženske Košarke - Jasmina Perazić.Sa Merilendom je stizala i do finalanog turnira NCAA šampionata (1982. godine), a na tom turniru Jasmina i njene saigračice zaustavljene su u polufinalu. Mnogo godina kasnije u jednom razgovoru sa novinarima, Jasmina se podsetila svog odlaska u Ameriku: “Iako u početku sve to nije bilo ni nalik onom što sam očekivala a bilo je jako teško za jednu 19-godišnju devojku koja je napustila roditeljski dom, odlučila sam da istrajem. Iskreno, moj cilj bio je da se dokažem kao najbolja igračica Amerike a pre nego što sam tamo stigla, bila sam ubeđena da niko na svetu nije bolji od mene. Međutim, kada sam došla na Merilend, shvatila sam da nisam najbolja ni u mojoj ekipi a da ne govorim o nečemu više.”
Tokom profi karijere igrala je za razne klubove a kako sama priznaje najlepše joj je bilo u sezoni 1987/88 kada je nastupala za Voždovac, koji je predvodila do titule šampiona Jugoslavije. Pred kraj karijere, Jasmina Perazić je imala i čast da zaigra u WNBA ligi, gde je sa punih 37 godina nastupala za Njujork Liberti.
Sa reprezentacijom Jugoslavije, Jasmina Perazić je učestvovala dva puta na Olimpijskim igrama, a 1980. godine u Moskvi bila je član nacionalnog tima koji osvojio bronzanu medalju, posle legendarne pobede u meču za medalju nad Mađarskom sa 68 : 65. Na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj 1983. godine, Jasmina je bila najbolji strelac šampionata sa preko 25 poena po meču, ali ni to nije bilo dovoljno da naše devojke dođu do medalje. U meču za bronzu Jugoslavija je poražena od Mađarske, a “plavim” devojkama nije pomogla ni odlična Jasminina partija u tom meču i 28 postignutih poena. Dve godine kasnije na kontinenatlnom šampionatu u Italiji, Jasmina Perazić je ponovo bila najbolji strelac prvenstva sa preko 22 poena po meču. Nažalost , “plave” su opet ostale bez medalje, pošto su prvenstvo na kraju završile na 5. mestu. Konačno, na Evropskom prvenstvu 1987. godine u Španiji, Jasmina Perazić je sa reprezentacijom došla do medalje i to srebrne. Učestvovala je u dresu sa najdražim grbom i na Univerzijadama 1983. i 1987. godine. U Edmontonu 1983. godine je stigla do bronzane a četiri godine kasnije u Zagrebu do zlatne medelje.
U junu 2014. godine, Jasmini Perazić je ukazano veliko priznanje, pošto je u Noksvilu (Tenesi) primljena u košarkašku Kuću slavnih ženske košarke. Tom prilikom, rođena novosađanka, održala je veoma emotivan govor: “Biti primljen u košarkašku Kuću slavnih je zaista velika čast, gotovo neverovatna. Divno je primiti takvo priznanje. Tokom svih godina u kojima sam igrala košarku nisam razmišljala o nagradama, priznanjima ili o novcu. Jednostavno, uživala sam u igri koju sam volela. Nikada nije bilo minuta koji bih radije posvetila nečem drugom, osim košarci.” Na samom kraju svog govora, Jasmina Perazić je odlučila da se prisutnima obrati na srpskom jeziku, zahvali brojnim košarkašicama i trenerima iz Srbije sa kojima je igrala i sarađivala i podseti da će uvek pomagati igračicama iz svoje zemlje koje dođu u SAD.

Jasmina Perazić je sigurno jedna od najboljih košarkašica na ovim prostorima, plenila je igrom na terenu, predvodila reprezentaciju Jugoslavije do velikih uspeha i na najbolji način reprezentovala svoju zemlju u svetu. Čini se da u javnosti nikada nije dobijala prostor koji je zasluživala, ali to ne umanjuje ljudsku veličinu i igrački kvalitet – Legende jugoslovenske košarke Jasmine Perazić.

Prethodni tekstJedan je Hase
Sledeći tekstGrčka Bajka u Portugalu