Martin Palermo – Gol glavom sa 40 metara

Martin Palermo – Gol glavom sa 40 metara
Martin Palermo – Gol glavom sa 40 metara

Neki će reći da Martin Palermo u Evropi nije pokazao šta zaista ume zbog izuzetno jake konkurencije u periodu u kom je igrao, drugi da je tako bilo zbog njegovih problema sa povredama, a treći pak da je zbog toga kriva njegova „luda glava“ i južnoamerički temperament, tek avantura u španskom fudbalu nije se završila onako kako su mnogi predviđali.
Sa druge strane Palermo je u Argentini legenda. U dva navrata koliko je igrao u Boki Juniors uspeo je da se pozicionira na prvo mesto večne liste strelaca jednog od najvećih klubova Južne Amerike. Zvanično je na 404 mečeva za „Žuto-plave“ postigao ukupno 236 golova što je svakako impozantan podatak. Iako će mnogima na pomen njegovog imena prvo pasti na pamet ona tri promašena penala na jednoj utakmici, sa Kopa Amerike kada je Argentina 1999. godine igrala protiv Kolumbije, Martin Palermo je uvek bio mnogo, mnogo više od toga. Krupan, visok, prgav i snažan, uvek gladan golova, nošen hukom navijača sa „Bombonjere“, pogađao je iz gotovo svih pozicija i na sve moguće načine, pa nije ni čudo što zbog svoje borbenosti i zalaganja ima kultni status među pristalicama Boke.

Martin Palermo ima kultni status kod navijača Boke Juniors.
Martin Palermo ima kultni status kod navijača Boke Juniors.

Mi smo za danas izdvojili jedan poseban gol iz njegove karijere, nešto što se zaista ne viđa svakog dana na fudbalskim terenima. Sve se dogodilo početkom oktobra 2009. godine, na Bokinom stadionu, kada je u okviru 7. kola Aperture domaćin dočekao ekipu Veleza. Palermo, Gaitan, Insua, Giljerme, Ibara, Paleta… svojim prisustvom na terenu opravdavali su Bokinu poziciju favorita, ali je to trebalo dokazati i golovima. A sve je krenulo loše po domaćina kada je već u prvih desetak minuta Karuzo pogodio za vođstvo gostiju. Batalja je nakon pola sata igre uspeo da izjednači, ali Velez vraća prednost preko istog golgetera na samom početku drugog poluvremena. Boka je tada dodala gas i jedna majstorija „starog lisca“ Rikelmea vratila je domaće u igru sve do 74. minuta kada je viđen spektakl.
Nakon jedne duge lopte koja je išla ka šesnaestercu Veleza, Gaitan je skočio u duel sa jednim odbrambenim igračem protivničke ekipe, ali lopta je preletela obojicu i nastavila da se kreće ka golu. Smatrajući da čini najbolje za svoju ekipu, golman Montoja istrčava nekoliko koraka van kaznenog prostora i pre njih uspeva da ispuca loptu. Međutim, nije to uradio na najbolji mogući način, pa je ona letela nisko, taman toliko da naleti na glavu Martina Palerma, koji jednim trzajem šalje loptu nazad, pravo u gol Veleza.

Martin Palermo je skidanjem dresa proslavio svoj pogodak glavom sa 40 metara.
Martin Palermo je skidanjem dresa proslavio svoj pogodak glavom sa 40 metara.

Ništa tu nije mogao golman Montoja, osim da pogne glavu i gleda kako „Bombonjera“ „ključa“, a skoro 45.000 „fanatika“ skandira ime Martina Palerma. On skida dres i maše sa njim kao zastavom izazivajući još jaču reakciju publike. Ne samo da je viđen fenomenalan gol, već gol koji donosi sva tri boda, jer se rezultat nije menjao do kraja meča.
I pored toga što su kroz Boku prošli veliki majstori fudbala, ovakav splet okolnosti i ovakav pogodak do tada nisu bili viđeni, ne samo u Buenos Airesu. već i u mnogim drugim gradovima gde je fudbal rado gledan sport. Bila je to samo jedna od kockica u mozaiku karijere fenomenalnog Martina Palerma, gol glavom sa skoro 40 metara, zbog kakvih je i dobio status legende na „Bombonjeri“. Podsetite se kako je sve izgledalo:

Prethodni tekstKada su Saša Ilić i Savo Milošević prkosili „Galaktikosima“
Sledeći tekstTrka koju niko nije završio