Mate Parlov – Nokaut protiv Koelja za svetsku titulu

Mate Parlov - Nokaut protiv Koelja za svetsku titulu
Mate Parlov - Nokaut protiv Koelja za svetsku titulu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U istoriji jugoslovenskog sporta 7. januar 1978. godine upisan je zlatnim slovima. Tog dana je legendarni bokser Mate Parlov u Milanu postao profesionalni šampion sveta u poluteškoj kategoriji, WBC organizacije.

Mate Parlov je „bacio zemlju u trans“

Po završetku fenomenalne amaterske karijere, Mate Parlov se otisnuo među profesionalce. Prvi veći rezultat Mate je zabeležio 10. jula 1976. godine. Tada je na Beogradskoj „Marakani“ praćen velikom podrškom publike savladao Italijana Domenika Adinolfija i osvojio titulu profesionalnog prvaka Evrope. Iste godine Parlov je pokušao da dođe i do svetske titule. Ali nije uspeo. Metju Muhamed je bio bolji u borbi za titulu, pošto je slavio posle sudijske odluke. Usledio je i revanš, ali je u tom meču bilo nerešeno, tako da je titula ostala u vlasništvu Amerikanca. Dve godine kasnije Mate je dobio ponovo priliku da se bori za svetski bokserski tron…

Mate Parlov je u Milanu postao šampion sveta.
Mate Parlov je u Milanu postao šampion sveta.

U borbi za titulu u „Palasportu“ u Milanu, protivnik Parlova tog 7. januara 1978. godine je bio akteulni šampion, Argentinac Migel Anhel Koeljo. Do tog meča Koeljo je bio neporažen, zbog čega je imao ulogu favorita. Ipak, borba će izgledati drugačije. U meču koji je pratila cela Jugoslavija, meču nad mečevima, Mate Parlov je bio bolji, a onda, posle velike borbe, pri kraju devete runde Parlov je levim direktom nokautirao Koelja i tako „bacio zemlju u trans“. Bio je to istorijski trenutak za jugoslovenski boks…

Najveći uspeh jugoslovenskog boksa?

Momak rođen u Imotskom i sigurno najbolji izdanak jugoslovenske škole boksa svih vremena, Mate Parlov, pobedom protiv Koelja konačno je uspeo da dođe i do toliko zaslužene svetske profesionalne titule. Parlov je kasnije titulu prvaka izgubio od Marvina Džonsona i nikada više nije uspeo da dođe do nje.
Taj 7. januar je ostao upamćen po sigurno najvećem uspehu profesionalnog boksa na našim prostorima. Njega je postigao najboljih bokser i sigurno jedan od najboljih sportista bivše Jugoslavije Mate Parlov. Podsetimo se svi zajedno nokauta koji možda nije došao posle nekog razornog udarca, ali koji je posledica batina koje je te večeri pretrpeo Koeljo i koji je definitivno početkom 1978. godine razgalio sve ljude od Vardara do Triglava.

Prethodni tekstĐoković – Nadal – Spektakularni meč u Rod Lejver Areni
Sledeći tekstNeverovatan meč Viki Nelson i Džin Hepner