„Mekiši“ Benabad – Diskvalifikacija zbog skidanja dresa

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Francuz Mahedin “Mekiši” Benabad je na Evropskom šampionatu u Cirihu 2014. godine zbog gluposti koja nije viđena na atletskim prvenstvima ostao bez zlatne medalje uprkos uverljivoj pobedi u finalu trke na 3000 metara stiplčez. Naime, on je pedesetak metara pre cilja skinuo dres, kratko ga držao i u zubima dok je mahao publici i na taj način je proslavio kako je on tada mislio osvajanje trećeg uzastopnog zlata na prvenstvima Evrope u toj disciplini.
„Mekiši“ Benabad je bio apsolutni favorit u Cirihu u svojoj omiljenoj disciplini, ulogu favorita je opravdao u trci i do pobede je došao dominantno, ali mu trijumf nije doneo zlatnu medalju. Kada je video koliko je odmakao rivalima, Benabad je u poslednjih 100-ak metara počeo slavlje, tako što je skinuo dres i potom mahao publici. Po prolasku kroz cilj nastavio je sa proslavom, a tada se činilo da je osvojio treću titulu evropskog šampiona u toj disciplini zaredom. Međutim, ispostavilo se da je zaista prerano počeo sa slavljem. Francuz je prvobitno pre nego što je započeo svoj počasni pobednički krug dobio žuti karton zbog nesportskog ponašanja. Ipak, nije se sve završilo na tome, pošto je Španija, čiji su predstavnici bili četvrti i peti, uložila zvaničnu žalbu na osnovu pravila o “oblačenju, obući i brojevima”.

Kada je video koliko je odmakao rivalima, Benabad je u poslednjih 100-ak metara počeo slavlje, tako što je skinuo dres i potom mahao publici. Po prolasku kroz cilj nastavio je sa proslavom, a tada se činilo da je osvojio treću titulu evropskog šampiona u toj disciplini zaredom.
„Mekiši“ Benabad – Skinuo dres pre kraja trke, što ga je koštalo evropskog zlata.

Žalba Španaca je nešto kasnije prihvaćena od strane međunarodne atletske federacije, pa je umesto „Mekiši“ Benabada zlato pripalo njegovom sunarodniku Joanu Kovalu, koji je u poslednjih 200 metara napredovao sa četvrtog do drugog mesta. Na drugo mesto pomeren je Poljak Kristijan Zalevski, dok je bronza pripala Anhelu Muleri iz Španije. “Kada sam skinuo majicu u poslednjem delu staze, to je bilo zbog mog oduševljenja, naravno. Osetio sam veliko zadovoljstvo posle pobede, bio sam presrećan što sam odbranio titulu. Najvažnija je pobeda, nisam znao da ću dobiti žuti karton zbog tog mog poteza. Ali, to je samo žuti karton, to nije ništa. Osetio sam neverovatne emocije, uživaću u svojoj pobedi, a videćemo kako će se ovo veče završiti.” – rekao je Mekiši Benabad odmah posle trke, pre nego što je saznao da je diskvalifikovan.
Dva dana pošto mu je oduzeto zlato u disciplini 3000 metara stiplčez, Benabad je nadoknadio propušteno i u disciplini 1500 metara došao do zlatne medalje. “Posle diskvalifikacije na stiplčezu razmišljao sam da ne učestvujem na 1500 metara, ali sam ipak odlučio da kao šampion napustim Cirih. Trčao sam od besa. Moja reakcija je bila reakcija šampiona.“ izjavio je Benabad posle trijumfa na 1500 metara.
Kako je „Mekiši“ Benabad skinuo dres pre cilja, napravio atletsku glupost decenije i ostao bez zaslužene zlatne medalje na prvenstvu u Cirihu podsetite se u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKad je Gaj davio Moreiru
Sledeći tekstTrezegeov zlatni gol