Mekolove suze u meču protiv Lenoksa Luisa

Jedna od najbizarnijih bokserskih borbi bio je revanš meč između Britanca Lenoksa Luisa i Amerikanca Olivera Mekola. U prvoj borbi Oliver Mekol, koji je najpoznatiji po tome što je bio sparing partner Tajsonu na vrhuncu karijere “Gvozdenog Majka”, zaprepastio je sve kada je dobio Luisa u Londonu. Meč je na programu bio 6. februara 1997. godine, a svi su očekivali spektakl. Umesto toga, publika je prisustvovala totalnom raspadu sistema kod Olivera Mekola, koji je usred meča zaplakao i odbio da se bori.
Mekol je godinu dana pre revanš meča sa Luisom bio u velikim problemima, uhapšen je zbog posedovanja narkotika i nasilja u porodici, a potom je i morao na rehabilitaciju. Posle “uspešno” završene rehabilitacije bio je spreman da pruži revanš Luisu, koji je posle poraza od Mekola impresivno savladao Mersera i Morisona i potpuno spreman čekao meč protiv boksera koji mu je naneo do tada jedini poraz u profi karijeri. Apsolutni favorit u meču Lenoks Luis započeo je borbu bolje. Britanac je kontrolisao prve tri runde sa svojom snažnom levicom, često plasirajući udarce pravo u glavu Mekola. A onda je Amerikanac u pauzi između treće i četvrte runde odbio da ode u svoj ugao i samo je šetao po ringu, to je bio samo početak bizarnosti u ovom meču. Mekol je tokom sledeće runde samo šetao ringom sa rukama koje je konstatno držao u gardu, probavši za 3 minuta da zada samo 2 udarca, a onda je tokom pauze usledio novi šok. Dok je išao ka svom uglu, američki borac je počeo da plače, a svi oko njega bili su totalno zbunjeni dešavanjima u ringu.

Oliver Mekol je plakao na meču protiv Luisa.
Oliver Mekol je plakao na meču protiv Luisa.

Posle pauze treneri iz njegovog ugla su ipak odlučili da dozvole Mekolu da nastavi da se “bori“, verovatno i zato što mu se i ranije tokom karijere dešavalo da zaplače tokom meča, ali ovog puta je bio toliko emotivno nestabilan da povratka nije bilo. Mekol je u narednoj rundi spustio gard i puštao Luisa da ga udara, pokušavši da zada samo jedan udarac, a Britanac je bio totalno zbunjen dešavanjima i gledao je u sudiju. Niko sa sigurnošću ne može da zna šta se u tim trenucima dogodilo sa ovim borcem, ali sudija, legendarni Mils Lejn, nije imao drugog izbora nego da posle 55 sekundi pete runde prekine borbu i dodeli pobedu Luisu. Mekol je istog momenta otišao iz ringa u svlačionicu, ne progovorivši niti jednu reč sa bilo kim.
Nekoliko meseci kasnije, Mekol je primljen u duševnu bolnicu, nakon što je njegova supruga zatražila hitan pritvor za njega. On je ocenjen od strane eksperta za mentalno zdravlje (koji je svedočio na suđenju koje je Mekol imao zbog tužbe supruge za nasilničko ponašanje) da je mentalno bolestan i da mu je neophodna hospitalizacija. Sa druge strane, Luis je nastavio da dominira ringom, dobio je narednih devet mečeva, sve do neočekivanog poraza od Rahmana 2001. godine. Možda je borbu između Luisa i Mekola najbolje opisao odmah posle meča, promoter susreta Bob Arum: „Svi smo naučili lekciju večeras. Ako je dete na rehabilitaciji, ne puštaj ga u veliku borbu. Momku koji je na drogama mogu da padnu na pamet svakakve lude stvari.“
Podsetite se završnice ovog meča, koji je zbog svoje bizarnosti jedan od najpoznatijih bokserskih duela sa kraja dvadesetog veka.

loading…

Author: Miloš

Share This Post On
Share This