Nestvarna partija Radivoja „Žučka“ Koraća

  StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

  U revanš meču osmine finala Kupa Evropskih šampiona 1965. godine između OKK Beograda i Alvika iz Štokholma koji je odigran u „Hali 3 Beogradskog sajma“, Legendarni “Žućko“ Radivoj Korać je uradio nešto što do tad nije viđeno na evropskim košarkaškim terenima.
  U prvom susretu protiv Šveđana, OKK Beograd je slavio u gostima sa ubeljivih 136:90, a Radivoj Korać je na toj utakmici postigao 71 poen i time samo najavio ono što nas je očekivalo u revanšu. U ispunjenoj „Hali 3 Beogradskog sajma“, OKK Beograd je još jednom ubedljivo savladao Alvik, ovog puta sa skoro 100 poena razlike, pošto je rezultat bio 155:57 (60:19), ali taj meč se mnog omanje pamti po rezultatu, a više po nestvarnoj “Žućkovoj” partiji. U vreme kada još nisu bile uvedene trojke, Radivoj Korać je uspeo da na tom meču postigne neverovatna 99 poena (postigao je Korać te večeri 88 poena iz igre i 11 sa slobodnih bacanja), što je samo za nekoliko poena manje od svih ostalih igrača obe ekipe. Iako tek oporavljen od povrede i često čuvan od dvojice, pa i trojice protivničkih igrača, Radivoj Korać je te januarske večeri 1965. godine pred 3000 Beograđana u „Hali 3 Beogradskog sajma“ igrao neverovatno i prosto zatrpavao koš švedske ekipe.

  Radivoj Korać je meču protiv Alvika postigao 99 poena.
  Radivoj Korać je meču protiv Alvika postigao 99 poena.

  Kada je već bilo jasno da će OKK Beograd ubedljivo pobediti, saigrači su počeli da svaku loptu dodaju “Žućku” koji je već oborio rekord po broju postignutih poena na jednom meču u Evrokupovima, želevši na taj način da pomognu Radivoju da pređe stotku i obori rekord Vilt Čemberlena po broju postignutih poena na jednom košarkaško meču (nekoliko godina ranije na meču NBA lige, Vilt Čemberlen je postigao tačno 100 poena). Na njihovu, ali i na žalost svih domaćih navijača u dvorani, kada je “Žućko” došao do 99 poena, lopta prosto kao da nije htela da prođe kroz obruč, u nekoliko navrata je izašle iz obruča, pa se Radivoj Korać zaustavio na brojci od 99 postignutih poena i oborenom rekordu po broju poena na jednom meču u evropskoj košarci. Svi prisutni u dvorani su posle meča ispratili ovacijama Radivoja Koraća sa terena. A “Žućko” k’o “Žućko”, skroman kakav je uvek bio, posle meča se u svlačionici obratio saigračima dirnut pažnjom koji su imali prema njemu i njihovom željom da se žrtvuju da bi on došao do rekorda: “Hvala vam drugovi! Hvala vam što ste se odrekli svojih poena, da bi pomogli meni da oborim rekord! Rekord nije moj, već pripada celom timu!”

  Novine u Jugoslaviji izvestile su o neverovatnoj partiji Radivoja Koraća protiv Alvika.
  Novine u Jugoslaviji izvestile su o neverovatnoj partiji Radivoja Koraća protiv Alvika.

  OKK Beograd je predvođen Koraćem te sezone došao do polufinala elitnog evropskog klupskog takmičenja, ali su na vratima finala zaustavljeni od strane Real Madrida. Pored Koraća, samo je još nekoliko igrača uspelo da dođe blizu ili da pređe 100 poena na jednoj zvaničnoj utakmici, ali “Žućkov“ rekord po broju poena u jednom meču najačeg klupskog evropskog takmičenja je na snazi i danas i sigurno će rekord prerano nastradalog, velikog košarkaša i još većeg čoveka, legendarnog Radivoja “Žućka“ Koraća, odolevati još dugo vremena.

  loading…
  Prethodni tekstNeverovatan „autogol“ Majk Smita
  Sledeći tekstDorando Pjetri – Poslastičar koji nije postao šampion, a trebao je