Neverovatan poen američkog libera

Igrati na mestu libera u odbojci znači da ste zaduženi da primate jake protivničke servise i da se branite od često  „nemogućih“ napada protivničkih smečara. Igrači na poziciji libera po pravilima ne smeju da napadaju, pa mnogi od njih često u karijeri ne uspeju da osvoje ni jedan poen. Ipak, kada uspeju da osvoje poen, to često bude na spektakularan način, što je pokazao i američki libero Erik Šođi 2015. godine.
U poslednjem kolu Svetskog kupa u Japanu 2015. godine, američkim odbojkašima je bila pobeda protiv Argentine da bi osvojili zlatnu medalju U četvrtom setu pri vođstvu Amera od 2:1 i 22:18, usledila je jedna dugačka razmena i poen meča, u kome su „Jenkiji“ u nekoliko navrata preko Arona Rasela bili blizu da osvoje poen, ali su se „Gaučosi“ sjajno branili i činilo se da će posle napada Lusijana Zorneta ipak uspeti oni da dođu do poena. Smečovao je primač Argentinaca po vrhovima prstiju visokog bloka Amerikanaca, a kada je lopta odletela na oko 11,12 metara u polje favorita, delovalo je da je poen gotov. Ipak, tada je na scenu stupio libero Amerikanaca Erik Šođi, koji se fantastično izvio i uspeo da spasi loptu, a uradio je to na takav način da je lopta preletela na stranu Argentinaca i posle kontakta sa mrežom i uz malo sreće pala u polje „Gaučosa“, za veliku radost Amerikanaca, ovacije publike i poen meča, a u nekim anketama i poen turnira.i direktno se plasirali na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. „Jenkiji“ nisu propustili svoju šansu i protiv nemotivisanih Argentinaca su sigurnom igrom slavili sa 3:1, a poen kojim su faktički overili kartu za najveću svetsku sportsku smotru bio je jedan od najspektakularnijih na celom turniru.
U četvrtom setu pri vođstvu Amera od 2:1 i 22:18, usledila je jedna dugačka razmena i poen meča, u kome su „Jenkiji“ u nekoliko navrata preko Arona Rasela bili blizu da osvoje poen, ali su se „Gaučosi“ sjajno branili i činilo se da će posle napada Lusijana Zorneta ipak uspeti oni da dođu do poena. Smečovao je primač Argentinaca po vrhovima prstiju visokog bloka Amerikanaca, a kada je lopta odletela na oko 11,12 metara u polje favorita, delovalo je da je poen gotov. Ipak, tada je na scenu stupio libero Amerikanaca Erik Šođi, koji se fantastično izvio i uspeo da spasi loptu, a uradio je to na takav način da je lopta preletela na stranu Argentinaca i posle kontakta sa mrežom i uz malo sreće pala u polje „Gaučosa“, za veliku radost Amerikanaca, ovacije publike i poen meča, a u nekim anketama i poen turnira.
Kako je izgledao spektakularan poen koji osvojio u to vreme jedan od najboljih libera na planeti Erik Šođi i koji je jedna od retkih prilika kada je libero uopšte osvojio poen na nekom odbojkaškom meču, možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This