Neverovatno polaganje „Doktor Džeja“

  StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

  U karijeri je izveo mnogo nestvarnih poteza, bio je poznat po neverovatnim “letovima“ i fenomenalnim zakucavanjima, ali čini se da se jedan potez izdvaja od svih. Neverovatno polaganje koje je Džulijus Irving popularni „Doktor Džej“ izveo u četvrtoj utakmici finala NBA lige 1980. godine, mnogi smatraju za jedan od najboljih poteza ikada na NBA parketima.
  Bila je to vrlo neizvesna utakmica između Filadelfije 76-ersa i Los Anđeles Lejkersa, u kojoj se u poslednju četvrtinu ušlo sa egal rezultatom. A onda je u poslednjoj četvrtini, publika u čuvenom „Spektrumu“ u Filadelfiji imala priliku da vidi neverovatan potez njihovoh ljubimca Džulijus Irvinga. Primio je u napadu 76-ersa „Doktor Džej“ loptu sa desne strane i pošto je uvideo da ga čuva Mark Landsberger koji je bio dosta sporiji od njega, krenuo je odmah na prodor po čeonoj liniji. Nestvarno polaganje "Doktor Džeja" Džulijus Irvinga.Lako je Irving prošao Landsbergera i krenuo da zakuca, ali kada je skočio na zakucavanje, odjednom se ispred njega pojavio legendarni centar Lejkersa, Karim Abdul Džabar. U nedostatku drugih rešenja, a pošto je već bio u vazduhu, „Doktor Džej“ odlučuje da izbegne Džabara i pomera svoje telo u desnu stranu. „Beži“ od Džabara, ali stavlja sebe u čini se nemoguću poziciju, pošto se nalazio iza table. Ipak, neverovatni Irving onda prosto proleće pored Karima i uspeva da sa desnom rukom nekako “zavrne“ loptu i položi je na drugi obruč od table u koš. Publika u „Spektrumu“ je bila u šoku zbog onoga što vidi, niko na tribinama nije mogao da veruje da je Džulijus Irving postigao koš iz te pozicije. Nije samo publika ostala u šoku, isto stanje je bilo i u redovima Lejkersa, što je najbolje opisao mnogo godina kasnije „Medžik“ Džonson. “Kada je on to uradio, nisam mogao da verujem, otvorio sam usta i gledao u njega. Pomislio sam tada: ‘Šta sad da uradim, da samo izvedem loptu ili da ga zamolim da ovo uradi ponovo?!’ Jednostavno sam bio u šoku. To je sigurno najbolji potez koji sam ikad video na nekoj košarkaškoj utakmici!“ – rekao je tridesetak godina kasnije o tom potezu legendarni „Medžik“ Džonson.
  Filadelfija je dobila do kraja taj meč i izjednačila u seriji na 2-2, ali su Lejkersi na kraju došli do titule posle šest mečeva i briljantne „Medžikove“ partije u šestom meču. Pogledajte i uživajte u jednom od najboljih poteza u istoriji košarke, koji je izveo legendarni „Doktor Džej“ – Džulijus Irving:

  Prethodni tekstFenerbahčeova proslava titule koju nisu osvojili
  Sledeći tekstKraljica dvovisinskog razboja – Svetlana Horkina