Nikola Jakšić – Kolokvijum preči od derbija

Nikola Jakšić - Kolokvijum preči od derbija

Vaterpolisti Partizana ubedljivo su poraženi na gostovanju Pro Reku sa 15:3 u okviru drugog kola grupe B Lige šampiona 2015. godine, ali je meč podigao veliku prašinu i otvorio vrlo zanimljivo pitanje, koje je podelilo srpsku sportsku javnost. Naime, i pre odlaska u Italiju znalo se da Partizan protiv vaterpolo “Tima snova” nema šta da traži i da je poraz neizbežan, pa je tadašnji najbolji igrač Beograđana Nikola Jakšić odlučio da ne otputuje za Italiju, jer je prioritet dao obavezama na fakultetu.
Iako su u prvi mah mnogi pomislil da tadašnji reprezentativac Srbije ne putuje na gostovanje Pro Reku zbog neke lakše povrede, dan pre meča se saznalo da je Jakšić odlučio da na dan utakmice u Đenovi prisustvuje kolokvijumu iz Rimskog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu. Propustiti meč u kojem se sastaju dva najtrofejnija vaterpolo kluba na svetu zbog kolokvijuma za mnoge je bila nerazumna i pre svega neprofesionalna odluka. Sa druge strane ništa manje nije bilo onih koji su smatrali da je Jakšić napravio pravi potez i da je pokazao da za Srbiju “još ima nade”.

Nikola Jakšić je zbog kolokvijuma propustio meč Partizana sa Pro Rekom.
Nikola Jakšić je zbog kolokvijuma propustio meč Partizana sa Pro Rekom.

Čini se da među onima koji nisu imali razumevanja za ovakvu odluku srpskog reprezentativnog beka je bio i tadašnji trener Partizana Vladimir Vujasinović, koji je na konferenciji za štampu pred put na “Čizmu” o “slučaju Jakšić” rekao sledeće: “Nikola Jakšić ne putuje u Italiju. Izabrao je da obaveze na fakultetu postavi kao prioritetne u odnosu na duel sa velikim šampionima. Ali, šta je, tu je. Vodim momke kojima je ova utakmica na prvom mestu. Na meni je da ovo rešim i raščistim sa tim ko hoće, a ko ne da se bori za ovaj klub.” – poručio je tom prilikom Vujasinović.
Naravno, novinari su odmah potom pozvali i Nikolu Jakšića, koji je tada za medije objasnio svoju odluku: “Tačno je, imam obaveze na fakultetu i zbog njih neću moći da igram protiv Pro Reka. Studiram na Pravnom fakultetu, ovo mi je prva godina. Čeka me bitan kolokvijum iz Rimskog prava i ne bih da ga propustim. Na fakultet dolazim kao odličan đak, dobro sam raspoložen, ali ima vremena da se to raspoloženje pokvari. Objasnio sam sve i ljudima u klubu, nisu mi ništa prebacili. Video sam neke izjave trenera Vujasinovića i nemam komentar na njih.” – rekao je Nikola.

Nikola Jakšić je obaveze na fakultetu stavio ispred meča Partizana protiv Pro Reka, što je izazvalo veliku pažnju.
Nikola Jakšić je obaveze na fakultetu stavio ispred meča Partizana protiv Pro Reka, što je izazvalo veliku pažnju.

Prema očekivanju tadašnji mladi tim Partizana nije mogao da parira Pro Reku i ubedljivo je poražen, ali je meč ipak ostao u senci dešavanja pred put “Crno-belih” u Italiju. I dok jedni i danas smatraju da profesionalni sportista ne bi trebao da odbije da igra utakmicu zbog kolokvijuma, pominjajući mnoge sportiste koji su i puno veće stvari propuštali zbog utakmice svog tima, drugi pak misle da je to bila racionanla odluka mladića koji zna šta je najvažnije u životu.
Šta vi mislite, mogu li profesionalni sport i fakultet zajedno i ako ne mogu, čemu treba dati prioritet? Željno iščekujemo vaše komentare na ovaj događaj koji je zaintrigirao mnoge i koji je zaista otvorio brojna pitanja.

Prethodni tekstKarel Poborski – Lob koji je obeležio Euro 96
Sledeći tekst„Doktorova greška“ za Luisov nokaut Golote