Odbojkaško čudo iz Kleka - Sportska sećanja

Odbojkaško čudo iz Kleka

Iako im pred start prvenstva Jugoslavije u odbojci niko nije davao velike šanse za dobar rezultat, odbojkaši GIK Banata iz Kleka, ispisali su 1972. godine jednu od najlepših priča u istoriji Jugoslovenske odbojke. Malo Banatsko selo Klek koje je u tom trenutku imalo 1950 stanovnika odgajilo je odbojkaškog šampiona Jugoslavije. Ovaj nezabeležen podvig u istoriji Jugoslovenskog sporta je još veći ako se zna da su svi igrači tog šampionskog tima bili upravo iz Kleka a jedini „stranac“ je bio trener, legendarni Lazar Grozdanović.
Šezdesetih godina prošlog veka, počela je velika popularnost odbojke u Kleku, odbojka se tada igrala na terenu pored kuće porodice Grbić na crvenoj šljaci i sa kanapom umesto mreže. Tadašnji predsednik Partizana (a kasnije i Slobode) iz Kleka (kako se ovaj klub tad zvao) Rajko Kijac je kao vizionar izjavio da vidi Klek na samom vrhu odbojkaškog sporta Jugoslavije. Bila je to vrlo hrabra a za neke verovatno i luda izjava, ali veliki sportski radnik je verovao u svoje tada golobrade momke. Usledile su godine uspona tima iz Kleka i prelazak iz ranga u rang, da bi u drugoj polivini šesdesetih godina prošlog veka ekipa iz Kleka konačno stigla do elite. Predviđali su im skeptici brzo ispadanje iz lige a mnogi su govorili da nisu za to društvo i da nema šta da traži mali seoski klub među velikim klubovima iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Ljubljane… Ipak momci iz Kleka su ih demantovali na terenu.
Odbojkaši Gik Banata iz Kleka, šampioni JugoslavijePosle više godina igranja u eliti, (prvensta su uglavnom završavali u sredini tabele) sad i uz pomoć velike firme „GIK BANAT“ i sa zvaničnim sedištem u Zrenjaninu, u sezoni 1971/72 mladići iz Kleka pišu jednu od najlepših sportskih priča bivše Jugoslavije. Bile su to godine dominacije Mladosti iz Zagreba i svi su u toj sezoni očekivali nastavak njihove dominacije, mislili su da možda večiti Beogradski rivali Zvezda i Partizan mogu da se suprostave Zagrepčanima, ali niko nije verovao da Klečani mogu do zapaženog rezultata u toj sezoni. Ipak, momci iz Kleka predvođeni na terenu najboljim igračem Milošem Grbićem i na klupi Lazarom Grozdanovićem (koji je 4 puta nedeljno dolazio iz Beograda u Zrenjanin da bi vodio treninge ekipe) su sjajnom igrom dominirali te sezone u prvenstvu Jugoslavije i došli do titule šampiona uz samo 2 poraza a titulu su obezbedili u Glavnom gradu pobedama protiv Zvezde i Partizana. Posebno upečatljivi su te sezone bili mečevi koji su Klečani igrali kao domaćini u Zrenjaniskoj hali „Medison“. Uvek preko 4000 ljudi su svim srcem bili uz svoje sportske ljubimce a svi meštani Kleka su na dan utakmica ostavljali sve svoje poslove i svi su raznim prevoznim sredstvima dolazili u Zrenjanin da bodre svoje junake. Posebno se pamti „šampionska“ noć u malom Kleku, igralo se, pevalo se i slavilo do zore što je njihovo malo mesto iznedrilo šampiona Jugoslavije u odbojci.
Zlatnu generaciju iz Kleka, koja je ispisala jednu od najlepših priča Jugoslovenskog sporta je predvodio legendarni Miloš Grbić a ekipu su činili i Milorad Kijac, Milorad Mićić, Milenko Vuković, Slobodan Grbić, Branko Berak, Branko Vujović, Mirko Ćuk, Nedeljko Ivanković, Slobodan Damjanac, Radoslav Dursun i Milenko Šegrt. Pored igrača najveće zasluge za ovaj uspeh idu tehničkom rukovodiocu Ranku Kijcu i prvom treneru Lazaru Grozdanoviću. Ostaje dugo da se pamti i da se prepričava uspeh koji su te sezone napravili odbojkaši iz Kleka.

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This