Ridik Bouvi-Andrej Golota – Tuča u ringu

Mečevi između superteškaša Amerikanca Ridika Bouvija i Poljaka Andreja Golote spadaju među najatraktivnije i najkontraverznije u novijoj bokserskoj istoriji i to ne samo zbog dešavanja u ringu tokom borbe, već i zbog dešavanja pre i posle borbi. Dva boksera su većini ljubitelja „plemenite veštine“, osim kao odlični bokseri, poznati i po često „nedoličnom“ i veoma agresivnom ponašanju. O pojedinim kontroverzama u Golotinoj karijeri pisali smo već, a Ridik Bouvi, koji je odrastao na ulicama Bruklina, znao je često da se „pesniči“ i van riga, pa su mnogi tvrdili da ako u ringu neko i može da ga savlada, van njega bi to bila „nemoguća misija“.
Zbog svega toga mečevi ova dva borca izazvala su veliku pažnju, a prvi od njih se održao 16. jula 1996. godine u čuvenoj dvorani u Njujorku „Medison Skver Gardenu“. Iako Poljak do tada u karijeri nikada nije poražen, Ridik Bouvi bio je apsolutni favorit u meču, koji je trebao samo da mu bude „usputna“ stanica do borbe sa Luisom ili Tajsonom. Ipak, Bouvi je očigledno potcenio Golotu, koji je mnogo bolje započeo meč i u prvih nekoliko rundi dominirao je ringom. Mnogi su tad mislili da će Andrej Golota uspeti da napravi iznenađenje i savlada Bouvija, ali to se nije dogodilo…

Andrej Golota je u više navrata udarao Ridika Bouvija ispod pojasa.
Andrej Golota je u više navrata udarao Ridika Bouvija ispod pojasa.

Iako je sve vreme meča bio bolji borac, Golota nikako nije uspeo da iskontroliše svoje udarce, pa je vrlo često pogađao Bouvija ispod pojasa. Sve je počelo u drugoj rundi, a ponavljalo se gotovo iz runde u rundu, pa i pored toga što ga je sudija meča u ringu Vejn Keli više puta upozoravao i oduzimao mu poene, Andrej Golota nije prestajao da udara Bouvija u „nezgodno mesto“. I pored toga što mu je sudija oduzimao poene, Golota je i dalje bio u prednosti na bodovnim listama, a onda se dogodio finiš sedme runde. I pored toga što ga je nešto ranije u toj rundi sudija Keli upozorio da će svaki sledeći udarac ispod pojasa značiti njegovu diskvalifikaciju, Andrej Golota je ubrzo posle sudijskog upozorenja još jednom nisko pogodio Bouvija. Ridik Bouvi se od udarca srušio na pod, a to je bila „kap koja je prelila čašu“, pa je Keli odmah prekinuo meč, diskvalifikovao Poljaka i dodelio pobedu Amerikancu. Ipak, to nije bio samo kraj borbe, to je bio i „signal“ da počne totalni haos u ringu.
Bouvijeva pratnja i podrška u toj borbi, koja je mahom bila sastavljena od ljudi iz kriminalnog miljea, uletela je u ring i napala Golotu i njegov tim. Usledio je potpuni haos u ringu u kojem je teško bilo da se utvrdi ko koga tuče, a u sukobu koji je potrajao i koji se kasnije nastavio i izvan ringa bilo je 22 povređenih. Reklo bi se da su među onima koji su najgore prošli u toj tuči bili Andrej Golota, koji je posle udarca voki-tokijem po glavi zadobio ozbiljnu rasekotinu i na kraju završio sa 12 kopči i njegov trener, tada 74-godišnji Lu Duva, koji je pošto se u gužvi srušio u ringu, kasnije na nosilima iznet iz dvorane. Zanimljivo je i da su se prijatelji Ridika Bouvija na kraju tukli i sa pojedincima iz publike, ali i sa obezbeđenjem u dvorani, kao i pripadnicima policije.

Posle meče Ridik Bouvi - Andrej Golota usledio je potpunio haos u ringu.
Posle meče Ridik Bouvi – Andrej Golota usledio je potpunio haos u ringu.

„Ušao sam u ring da se uverim da je sa Ridikom sve u redu. Pokušao sam da zadržim Golotu da mu ne prilazi, ali me je on potom udario levicom i tako je započeo haos.“ – izjavio je posle borbe jedan od Bouvijevih prijatelja, koji je učestvovao u incidentu. Iako njegova verzija priče posle pregledanog snimka nije delovala istinito, iz tabora Ridika Bouvija nastavili su da tvrde da su oni žrtve Andreja Golote i njegove pratnje. Ubrzo pošto se celokupni haos dogodio, reagovali su i organi reda, pa je zbog incidenta na meču Ridik Bouvi – Andrej Golota uhapšeno 16 osoba.
Sva dešavanja tokom, ali i posle borbe, privukla su veliku pažnju medija i publike (neki bi rekli iz pogrešnih razloga), tako da je bilo samo pitanje vremena kada će biti organizovan revanš. On je usledio veoma brzo, već 14. decembra 1996. godine, ovoga puta u Atlantik Sitiju. Posle mnogih prozivki pre borbe, u ringu je usledila blaža repriza haosa koji se dogodio pet meseci ranije. Andrej Golota je ponovo boksovao bolje, stekao je bodovnu prednost, ali je opet počeo da udara Bouvija ispod poajasa, tako da je i taj meč okončan diskvalifikacijom Poljaka.
Pogledajte i podsetite se legendarne završnice prvog meča između Ridika Bouvija i Andreja Golote i haosa koji se dešavao po okončanju borbe u ringu i van njega, a koji je potpuno šokirao sve ljubitelje sporta.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This