Ritualno žrtvovanje pred nastup fudbalera Rada - Sportska sećanja

Ritualno žrtvovanje pred nastup fudbalera Rada

Rad i Sivaspor odigrali su 8. avgusta 2011. godine prijateljsku utakmicu, kao generalnu probu pred početak sezone. Turski tim slavio je pobedu, rezultatom 4:1, ali čitav meč je ostao u senci onoga što se desilo pre početka duela. Meč je imao uvod kakav „Građevinari“ sa Banjice još nisu imali prilike da dožive i što je za njih blago rečeno bio šok. Domaćini su žrtvovali ovcu za sreću u novoj takmičarskoj godini!
Nekoliko minuta pre početka susreta između Sivaspora i Rada, domaćini su na teren izveli ovcu i stavili je na rašireni zeleni najlon. Nakon što su se igrači okupili oko životinje i pomolili se, Nekoliko minuta pre početka susreta između Sivaspora i Rada, domaćini su na teren izveli ovcu i stavili je na rašireni zeleni najlon. Nakon što su se igrači okupili oko životinje i pomolili se, jedan od domaćina je žrtvovao životinju. Nakon toga su igrači uzeli malo krvi i rasporedili se po terenu. Ovaj potez domaćina je čini se potpuno šokirao igrače Rada, koji su zbunjeno posmatrali šta se događa na terenu.jedan od domaćina je žrtvovao životinju. Nakon toga su igrači uzeli malo krvi i rasporedili se po terenu. Ovaj potez domaćina je čini se potpuno šokirao igrače Rada, koji su zbunjeno posmatrali šta se događa na terenu.
„Ovako nešto u životu nisam doživeo! Spremali smo se da izađemo na teren i ja sam kao kapiten stajao prvi u tunelu, čekajući da dođu sudije i domaći igrači. Video sam najpre dva čoveka kako vode ovcu, pa sam u prvi mah pomislio da je u pitanju maskota. Međutim, kad je pored mene prošao dečak koji je nosio dva noža, postalo je jasno da će ubiti životinju.“ – izjavio je kapiten „Građevinara“ Radomir Koković.
Prilikom ovog obreda krenulo je oduševljenje na tribinama. Svi igrači Sivaspora mazali su opremu i kožu krvlju ubijene ovce. „Otišli smo u svlačionicu, jer nismo želeli da gledamo to, a igrači Sivaspora su krvlju ubijene životinje mazali kopačke, ruke i lice. Kad sam pre početka utakmice otišao na centar da razmenim zastavice sa kapitenom domaće ekipe, njemu su ruke bile krvave do lakata. Stravičan prizor!“ – dodao je Koković.
Žrtvovanje životinja nije strana pojava na našoj planeti, a u Islamu je jedan od običaja da, ko je u prilici, tokom četvorodnevnog proslavljanja Kurban Bajrama deli sirotinji sveže ovčije meso.
Podsetite se ove nesvakidašnje situacije:

Related Post

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This