Ritualno žrtvovanje pred nastup fudbalera Rada

Rad i Sivaspor odigrali su 8. avgusta 2011. godine prijateljsku utakmicu, kao generalnu probu pred početak sezone. Turski tim slavio je pobedu, rezultatom 4:1, ali čitav meč je ostao u senci onoga što se desilo pre početka duela. Meč je imao uvod kakav „Građevinari“ sa Banjice još nisu imali prilike da dožive i što je za njih blago rečeno bio šok. Domaćini su žrtvovali ovcu za sreću u novoj takmičarskoj godini!
Nekoliko minuta pre početka susreta između Sivaspora i Rada, domaćini su na teren izveli ovcu i stavili je na rašireni zeleni najlon. Nakon što su se igrači okupili oko životinje i pomolili se, jedan od domaćina je žrtvovao životinju. Nakon toga su igrači uzeli malo krvi i rasporedili se po terenu. Ovaj potez domaćina je čini se potpuno šokirao igrače Rada, koji su zbunjeno posmatrali šta se događa na terenu.

Žrtvovanje ovce pred meč Sivaspor - Rad.
Žrtvovanje ovce pred meč Sivaspor – Rad.

„Ovako nešto u životu nisam doživeo! Spremali smo se da izađemo na teren i ja sam kao kapiten stajao prvi u tunelu, čekajući da dođu sudije i domaći igrači. Video sam najpre dva čoveka kako vode ovcu, pa sam u prvi mah pomislio da je u pitanju maskota. Međutim, kad je pored mene prošao dečak koji je nosio dva noža, postalo je jasno da će ubiti životinju.“ – izjavio je kapiten „Građevinara“ Radomir Koković.
Prilikom ovog obreda krenulo je oduševljenje na tribinama. Svi igrači Sivaspora mazali su opremu i kožu krvlju ubijene ovce. „Otišli smo u svlačionicu, jer nismo želeli da gledamo to, a igrači Sivaspora su krvlju ubijene životinje mazali kopačke, ruke i lice. Kad sam pre početka utakmice otišao na centar da razmenim zastavice sa kapitenom domaće ekipe, njemu su ruke bile krvave do lakata. Stravičan prizor!“ – dodao je Koković.
Žrtvovanje životinja nije strana pojava na našoj planeti, a u Islamu je jedan od običaja da, ko je u prilici, tokom četvorodnevnog proslavljanja Kurban Bajrama deli sirotinji sveže ovčije meso. Podsetite se ove nesvakidašnje situacije:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This