Savo Milošević – Odiseja na „Ostrvu“

Savo Milošević – Odiseja na
Savo Milošević – Odiseja na "Ostrvu"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Igrajući za ekipu Partizana Savo Milošević je u period od 1992. do 1995. godine na 98 nastupa postigao 65 golova. To je bilo dovoljno da ga „lansira“ u jednu od najjačih liga na svetu u tom trenutku. Aston Vila je uplatila „Crno-belima“ 3,5 miliona funti što je bio klupski rekord u to vreme. Imao je tek 21 godinu i veliki teret te sume na plećima. Pritisak je sam sebi pojačao kada je u prvom intervjuu izjavio da očekuje da postigne 25 golova u prvoj sezoni, očigledno ne poznajući dovoljno ogromnu razliku između jugoslovenske i Premijer lige u tom trenutku. Pored svega navedenog i nedovoljno poznavanje jezika uticalo je da Milošević na „Ostrvu“ pokaže tek delić svog talenta. Na kraju će ga navijači Aston Vile možda najviše pamtiti po dve stvari…

Finale na „Vembliju“

Pamtiće se Savo po marami sa kojom je počeo karijeru u Engleskoj, ali sasvim slučajno, jer je nešto ranije povredio glavu igrajući za Partizan. Očigledno da su se jako dobro prodavale, pa ih je nosio još neko vreme dok nije shvatio da ga ometaju u igri glavom kada je odlučio da prestane da ih nosi. Druga stvar koja se nije zaboravila je gol u finalu Liga kupa. Danas se podsećamo upravo njega.

Aston Vila je osvojila Liga kup 1996. godine.
Aston Vila je osvojila Liga kup 1996. godine.

Bio je 24. mart 1996. godine. Aston Vila je na starom „Vembliju“ pobedila Lids sa 3:0 i osvojila Liga kup. To je još uvek posljednji trofej u riznici slavnog kluba iz Birmingema. „Bio je to jedan od najlepših i najvažnijih mečeva u mom životu. Pre svega, poseban je osećaj igrati na Vembliju. Stadion samo za najveće utakmice. Mnogo sjajnih igrača nikada nije igralo u tom hramu fudbala, a ja sam imao privilegiju da igram, postignem gol i osvojim trofej. To je jedinstveno iskustvo i veoma sam ponosna što ga imam!“ – Prisećao se kasnije Milošević.

Savo Milošević je postigao prelep gol

Savo je u jednom napadu sam krenuo ka golu protivnika i sa nekih dvadesetak metara uputio neodbranjiv šut kojim je savladao golmana Lidsa. Bio je to spektakularan gol kojim je ućutkao deo navijača Vile koji su bili nezadovoljni njegovim partijama i velikim brojem promašaja. Gol je bio dostojan najboljih napadača tog vremena. Milošević se mnogo godina posle osvrnuo i na taj momenat. „Video sam prostor koji su stvorili moji saigrači, mislim da je to bio Dvajt Jork, a onda sam odlučio da pokušam levom nogom i našao sam ugao. Bilo nam je puno lakše da igramo nakon tog gola. Na kraju smo pobedili lakše nego što se očekivalo, iako smo imali zaista sjajnu ekipu.“

Savo Milošević je postigao prelep gol u finalu Liga kupa.
Savo Milošević je postigao prelep gol u finalu Liga kupa.

Aston Vila je dobila utakmicu i osvojila trofej dobrim delom i zbog tog gola. Međutim, Milošević i dalje nije opravdavao svoj neosporan talenat na terenu. Treća sezona u Premijer ligi je bila još bleđa za Srbina, malo utakmica i samo 7 pogodaka. Pre kraja sezone menadžer koji ga je doveo u klub je dobio otkaz, jer je Vila igrala veoma loše, izgubili su 5:0 od Midlzbroa i promene su bile neophodne. Na toj utakmici Milošević je napravio incident kojim je okončao svoju karijeru u u Birmingemu. On je pljunuo u pravcu navijača Aston Vile, zbog čega ga je klub momentalno stavio na transfer listu. Karijeru je dosta uspešnije nastavio u Španiji, ali sa „Ostrva“ će pored nekih ružnih poneti i lepe, kao što je bio gol u finalu Liga kupa protiv Lidsta i trofej ovog takmičenja.
Podsetite se ovog gola.

Prethodni tekstJanis Adetokumbo – Bahatost NBA zvezde ili iživljavanje nad Grkom?
Sledeći tekstBas van de Gor – „Odbojkaški Majkl Džordan“