Senzacija Makedonaca u Kaunasu

Senzacija Makedonaca u Kaunasu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

“Makedonski heroji šokirali domaćina!” “Makedonija slavi košarkaške junake!” “Senzacija zvana Makedonija!” Samo su neki od naslova koji su preplavili štampu širom regiona septembra 2011. godine posle senzacionalne pobede makedonskih košarkaša protiv Litvanije u četvrtfinalu evropskog prvenstva. Makedonski košarkaši su te večeri 14. septembra 2011. godine u Kaunasu ispisali potpuno nestvarnu priču, verovatno najlepšu u istoriji makedonskog sporta. Publika je nosila domaćina Litvaniju na samom startu meča, a to kao da je malo uplašilo makedonske košarkaše. Poveo je domaćin 17:10 sredinom prve četvrtine, ali zahvaljujući ponajviše Bo Mekejlebu Makedonija se vraća u život do kraja ovog dela igre – 18:20.To je bio sport u svom najčistijem obliku, neodoljivo nepredvidiv, uvek spreman da ispriča još jednu bajku za laku noć.
Čudesna priča u Kaunasu mogla se naslutiti još u Viljnusu, u trenutku kada su Rusi spasavali glavu suludo srećnim pogotkom Sergeja Monije za pobedu protiv te “autsajderske napasti” kako su evropski mediji tih dana prozvali makedonsku reprezentaciju, koja “umišlja” da postoji svet paralelan sa realnim. Ni primljen koš u zadnjim sekundama u poslednjem meču grupne faze nije probudio Makedonce iz sna. Izašli su ponovo na teren, ovog puta “Kauno Arene“, sa željom da se nikada ne probude i da dosanjaju još jedan san.
Publika je nosila domaćina Litvaniju na samom startu meča, a to kao da je malo uplašilo makedonske košarkaše. Poveo je domaćin 17:10 sredinom prve četvrtine, ali zahvaljujući ponajviše Bo Mekejlebu Makedonija se vraća u život do kraja ovog dela igre – 18:20. Sigurno su držali Litvanci svoju prednost i svi su mislili da je samo pitanje trenutka kada će steći nedostižnu prednost i prelomiti meč, ali to se nije dogodilo. Makedonci su prvi put na meču poveli sredinom treće četvrtine, ali to je bilo kratkog daha. Litvanci se brzo vraćaju u vođstvo, ali ponovo nisu uspeli da steknu veću rezultatsku prednost. Imali su domaćini u nekoliko navrata više od šest poena prednosti, ali su Makedonci fantastičnom i borbenom odbranom uspevali da ostanu u igri. Vojdan Stojanovski je pogađao trojke u trećoj i četvrtoj četvrtini, Predrag Samardžijski je bio odličan pod košem, zajedno sa Perom Antićem i Čekovskim uspeli su da nadoknade nedostatak njihovog tada jednog od glavnih igrača Todora Gečevskog koji nije igrao zbog povrede.
Domaćin turnira vodio je 65:61 na 69 sekundi do kraja, ali je Lester Bo Mekejleb uz prodor smanjio na 63:65. U sledećem napadu Rimantas Kaukenas promašio je koš, zabeležio ofanzivni skok i dodao Šarunasu Jasikevičijusu, koji je izgubio loptu 33 sekunde pre kraja. “Ovo je bio najbolji šut u mojoj karijeri, najbolji u mom životu.” - uzvikivao je odmah posle meča junak pobede Makedonaca Vlado Ilijevski.Mekejleb je promašio sledeći napad, ali je Vojdan Stojanovski ukrao loptu Darijusu Songajli i ona je došla do Vlade Ilijevskog, koji je 11 sekundi pre kraja postigao trojku za 66:65! Simas Jasaitis je pokušao da bude junak za Litvaniju, ali je promašio šut za pobedu svoje selekcije. Loptu je uhvatio Ilijevski, koji je fauliran pola sekunde pre kraja susreta. Pogodio je prvo, a potom namerno promašio drugo slobodno bacanje i slavlje njega i njegovih saigrača moglo je da počne. “Ovo je bio najbolji šut u mojoj karijeri, najbolji u mom životu.” – uzvikivao je odmah posle meča junak pobede Makedonaca Vlado Ilijevski. Predrag Samardžiski je posle meča objasnio tajnu makedonske košarkaške bajke. “Nas dvanaestorica smo bukvalno kao braća. Dišemo kao jedan i u tome leži naš uspeh. Opušteni smo, ne opterećuju nas priznanja, nagrade, premije. Igramo za naš narod kojem je, posle svake naše pobede, srce puno kao i nama. Sve radimo iz srca, sa velikim zadovoljstvom.”
Radost sa parketa dvorane u Kaunasu munjevito se prelila i na ulice Skoplja i drugih makedonskih gradova. Na Trgu Makedonija, pored spomenika “Vojnik na konju“, okupilo se nekoliko desetina hiljada građana sa zastavama, bakljama, bubnjevima, pištaljkama i trubama. Makedonci kasnije nisu uspeli da naprave dodatnu senzaciju i dođu do medalje, izgubili su oba preostala meča na turniru, ali će se pobeda protiv domaćina Litvanije sa 67:65 dugo pamtiti. Uživajte podsećajući se završnice meča u Kaunasu u kome su makedonski košarkaši ispisali jednu od najlepših stranica u istoriji makedonskog sporta.

Prethodni tekstFenomenalan teniser, miljenik publike i veliki živac – Marat Safin
Sledeći tekstLegendarni Kića – Dragan Kićanović